Th. May parlamento balsavime dėl „Brexit“ patyrė dar vieną fiasko | KaunoDiena.lt

TH. MAY PARLAMENTO BALSAVIME DĖL „BREXIT“ PATYRĖ DAR VIENĄ FIASKO

  • 3

Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Theresa May (Tereza Mei) ketvirtadienį patyrė dar vieną žeminantį pralaimėjimą prieš euroskeptiškai nusiteikusius jos pačios partijos įstatymų leidėjus, likus vos kelioms savaitėms iki numatyto oficialaus Jungtinės Karalystės išstojimo iš Europos Sąjungos.

Parlamentas surengė simbolinį balsavimą, per kurį 303 balsais prieš 258 atmetė premjerės „Brexit“ strategiją.

Praėjusį mėnesį Britanijos parlamentas atmetė „Brexit“ susitarimą, dėl kurio Th. May vyriausybė ir Briuselis susiderėjo per pusantrų metų trukusias derybas. Tačiau vėliau buvo nuspręsta, kad premjerė galėtų užsitikrinti parlamento palaikymą, jeigu sugebėtų atsikratyti vadinamosios apsidraudžiamosios priemonės sutartyje.

Šis planas laikytų JK muitų sąjungoje su ES ir užtikrintų, kad prie sienos nereikėtų patikrinimų, kol bus susitarta dėl naujų nuolatinių prekybinių santykių.

Konservatorių partijos Europos tyrimų grupės (ERG) euroskeptikai ketvirtadienio balsavime susilaikė.

„Konservatorių partijos parlamentarų tikrai nereikėtų sieti su kažkuo, kas tiesiogiai ar netiesiogiai atrodytų susijęs su išstojimas be susitarimo atmetimu“, – prieš balsavimą sakė vienas ERG lyderių Steve'as Bakeris (Stivas Beikeris).

Pasak jo, aukoti išstojimą be susitarimo „būtų kvailiausia derybų strategija ir prieštarautų nacionaliniams interesams“. 

S. Bakeris kritikavo vyriausybę už tai, kad verčia parlamento narius pritarti abiem praėjusį mėnesį parlamento numatytoms priemonėms – net jeigu nepritaria kuriai nors iš jų – kad konservatorių vyriausybė nepatirtų pralaimėjimo.

Bendruomenių Rūmų nariai ketvirtadienį taip pat nepritarė iniciatyvai, raginančiai vyriausybę susitarti su Briuseliu, kad „Brexit“ terminas būtų nukeltas, informavo televizija „Sky News“.

Parlamentarai atmetė Iano Blackfordo (Ijano Blekfordo) iš Škotijos nacionalinės partijos (SNP) pataisą, kurioje buvo siūloma nukelti Britanijos išstojimą iš ES mažiausiai trimis mėnesiais. Šiai pataisai nepritarta 315 balsų prieš 93.

Įstatymų leidėjai taip pat atmetė leiboristų siūlytą pataisą, reikalavusią, kad vyriausybė iki vasario 27-osios surengtų balsavimą dėl „Brexit“ arba leistų parlamentui balsuoti dėl alternatyvių planų.

Konservatorė Anna Soubry (Ana Subri) savo siūlytą pataisą atšaukė dar prieš prasidedant balsavimui. Ši pataisa ragino vyriausybę per septynias dienas paskelbti „šviežiausią“ ataskaitą apie galimas „Brexit“ pasekmes verslui ir prekybai, jei JK iš ES pasitrauktų be jokio susitarimo.

Šias tris pataisas techniniam dokumentui, kurį anksčiau parlamentui pristatė Th. May, balsavimui atrinko Bendruomenių Rūmų pirmininkas Johnas Bercow (Džonas Berkou).

Nors šios pataisos nebūtų buvusios teisiškai įpareigojančios, jos atspindi parlamentarų poziciją dėl „Brexit“.

Britų žiniasklaida ketvirtadienio balsavimą pavadino „smūgiu autoritetui“ ir Th. May pralaimėjimu.

Po balsavimo leiboristų lyderis Jeremy Corbynas (Džeremis Korbinas) išreiškė nepasitenkinimą, kad premjerė nedalyvavo Bendruomenių Rūmų diskusijose. Jo tvirtinimu, Th. May ignoruoja parlamentą ir bando tempti laiką.

„Šiandieninis balsavimas rodo, kad premjerės veiksmai negauna daugumos palaikymo“, – pareiškė J. Corbynas.

Premjerė pateikė parlamentui techninį dokumentą, kurį priėmę įstatymų leidėjai būtų pritarę iniciatyvoms, už kurias balsuota sausio 29-ąją.

Sausio 29 dieną parlamento nariai paragino Th. May siekti vadinamojo „apsidraudžiamojo plano“ (backstop) dėl sienos tarp Airijos Respublikos ir Šiaurės Airijos pakeitimų bei neleisti įvykti „Brexit“ neturint jokio susitarimo su ES. Taip pat pritarimas šiam techniniam dokumentui būtų reiškęs, jog britų parlamentarai pripažįsta, kad Londono ir Briuselio derybos vis dar vyksta, pažymi vietos žiniasklaida.

Britanija turėtų palikti ES kovo 29 dieną.

GALERIJA

  • Th. May parlamento balsavime dėl „Brexit“ patyrė dar vieną fiasko
  • Th. May parlamento balsavime dėl „Brexit“ patyrė dar vieną fiasko
EPA-ELTA nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Eina sau

Zelemūnčikai,iš kur toks gudrus esi,apie viską supranti,apie viską turi savo neginčijamą nuomonę?Darau išvadą kad iki pensijos dirbai žuvų apdorojimo ceche,na nemažiau...

Vika

Kvailas pirmas komentaras. tegul britai pirma apsisprendzia,ko jie nori,o ne tampo ta savo Teresa May, tarsi ji savo noru pasirinko derybininko del isstojimo kelia. Kodel tada nere i krumus Borisas Dzonsonas,kai jam pasiule premjero posta? Niekas nenorejo uzsikrauti tokios atsakomybes,o dabar May tapo atpirkimo oziu? Ir pikta ir graudu kad parlamentarai nezino,ko nori. Nori iseiti lengvai ir su visomis garantijomis,tai tegul kuris is tu gudruoliu ir imasi sitos uzduoties. Lengviausia kritikuosi ir balsuoti pries. Jau vemti vercia nuo tu ju balsavimu begaliniu ir tarpusavio rietenu. Tfu, bjauru ir ziureti ir skaityti.

zelemunčikas

Brexitas tai brangiai kainuojantis Anglijos mokesčių mokėtojams senos bobos,vadinančios save politike,šou.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS