Th. May patyrė pralaimėjimą parlamentui balsuojant dėl „Brexit“ | KaunoDiena.lt

TH. MAY PATYRĖ PRALAIMĖJIMĄ PARLAMENTUI BALSUOJANT DĖL „BREXIT“

  • 0

Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Theresa May (Tereza Mei) trečiadienį, svarbaus Europos Sąjungos viršūnių susitikimo išvakarėse, patyrė skaudų pralaimėjimą parlamente, jos pačios įstatymų leidėjams sukilus ir pareikalavus suteikti deputatams galutinį žodį sprendžiant dėl „Brexit“ sutarties.

Vienuolika Th. May Konservatorių partijos deputatų palaikė opozicijos įstatymų leidėjus ir užtikrino pirmąjį vyriausybės pralaimėjimą balsuojant dėl svarbaus Pasitraukimo iš ES įstatymo.

Paskelbus balsavimo rezultatus, Bendruomenių rūmuose nuskambėjo džiaugsmingi šūksniai.

Ministrai mėgino perkalbėti šio teisės akto kritikus paskutinę minutę pasiūlytomis nuolaidomis, tačiau maištininkų vadas Dominicas Grieve'as (Dominikas Grivas), buvęs generalinis prokuroras, perspėjo: „Jau per vėlu.“

Jo pasiūlyta pataisa numato, kad parlamentas turės balsuoti dėl bet kokios „skyrybų“ su Briuseliu sutarties įgyvendinimo prieš Britanijai pasitraukiant iš ES 2019-ųjų kovą.

Šis teisės aktas buvo priimtas 309 balsais prieš 305. Vienas iš konservatorių faktiškai susilaikė, balsuodamas ir „už“, ir „prieš“.

Th. May šį smūgį patyrė prieš ES lyderių susitikimą Briuselyje, kur ketinama pritarti tarpinio „Brexit“ susitarimo, sudaryto praeitą savaitę po kelis mėnesius trukusių derybų, sąlygoms.

Šis susitarimas buvo reta triumfo akimirka premjerei, birželį per konservatoriams pragaištingus pirmalaikius rinkimus praradusiai daugumą parlamente.

Opozicinės Leiboristų partijos vadovas Jeremy Corbynas (Džeremis Korbinas) sakė, kad naujausias balsavimas žymi „žeminamą (premjerės) autoriteto netektį“.

Vyriausybė pareiškė, kad balsavimo rezultatai yra „nuviliantys“ ir pridūrė: „Dabar spręsime, kokių tolesnių įstatymo pakeitimų reikia, kad būtų užtikrinta jo gyvybiškai svarbi paskirtis.“

Kliūtys sklandžiam „Brexit“

Pasitraukimo į ES įstatymas turi užtikrinti Britanijos narystės bloke oficialią pabaigą, taip pat sklandų išstojimo procesą, nes tūkstančių Europos teisinių dokumentų nuostatas reikia perkelti į Jungtinės Karalystės teisinę sistemą.

Jis taip pat suteikia ministrams galią taisyti įstatymus be visaverčio nagrinėjimo parlamente, kad būtų išvengta bet kokių techninių klaidų.

Tačiau parlamento nariai nesutiko, kad vadinamosios „Henriko VIII“ galios taip pat būtų taikomos įgyvendinant galutinį susitarimą dėl „Brexit“ sąlygų ir pereinamojo laikotarpio.

Torių deputatas Iainas Duncanas Smithas (Ijanas Dankanas Smitas), griežtosios linijos „Brexit“ šalininkas, kaltino D. Grieve'ą „ieškant būdų sužlugdyti įstatymą“. Jis pridūrė, kad D. Grieve'o pataisa „suriš vyriausybei rankas“ per derybas su Europos Sąjunga.

Vis dėlto konservatorių deputatė Antoinette Sandbach (Antuanet Sandbač) perspėjo: „Vyriausybė vadovauja didžiuliam darbui, nepaprastai svarbiam šios šalies ateičiai. Atliekant tokius pakeitimus būtina, kad parlamentas toliau atidžiai tikrintų ir prižiūrėtų šį procesą.“

Likus kelioms valandoms iki balsavimo „Brexit“ sekretorius Davidas Davisas (Deividas Deivisas) pažadėjo parlamento nariams, kad išstojimo sutartis tikrai nebūtų vykdoma be įstatymų leidėjų pritarimo.

Parlamento taip pat būtų paprašyta priimti papildomą teisės aktą, atveriantį kelią vykdyti susitarimą.

Tačiau ministrai tvirtino, kad jiems būtina išsaugoti suteiktas ypatingąsias galias, kad galėtų veikti, jeigu įstatymas nebūtų laiku priimtas.

„Tai gali įvykti labai vėlyvu svarstymo proceso etapu, ir tai gali reikšti, kad išstojimas iš Europos Sąjungos nebus toks tvarkingas ir sklandus, kokio pageidaujame“, – Th. May anksčiau sakė įstatymų leidėjams.

Aktyvistė Gina Miller (Džina Miler), pernai sėkmingai kovojusi, kad būtų padidintas parlamento vaidmuo „Brexit“ procese, po pastarojo balsavimo pareiškė: „Parlamento suverenumas laimi!“

„Neužpildytas čekis“

Po kelis mėnesius trukusių derybų Th. May praeitą savaitę užsitikrino susitarimą dėl „Brexit“ prioritetų: „skyrybų“ sąskaitos Britanijai, sienos Airijoje statuso ir Britanijoje gyvenančių Bendrijos šalių piliečių bei ES gyvenančių britų teisių.

Europos parlamentas trečiadienį pritarė šiam susitarimui. Jeigu per viršūnių susitikimą jam pritars ir ES šalių lyderiai, derybininkai galės pereiti prie ateities prekybos ryšių nagrinėjimo.

Tačiau balsavimas Bendruomenių Rūmuose žada tolesnių problemų Th. May, nes parlamentas ir pačios Konservatorių partijos nariai nesutaria dėl būsimų Britanijos santykių su Bendrija.

D. Grieve'as perspėjo, kad ministrai prašo suteikti „vyriausybei „neužpildyta čekį“, kad ji pasiektų kažką, nors šiuo metu nežinome, kas tai bus“.

Vyriausybė nedelsdama ėmėsi atsakomųjų veiksmų ir pašalino vieną iš maištininkų – Stepheną Hammondą (Stiveną Hamondą) – iš Konservatorių partijos pirmininkės pavaduotojo pareigų.

Komentuodamas šią padėtį ilgametis europarlamentas Nigelas Farage'as (Naidželas Faradžas), vienas svarbiausių „Brexit“ apologetų, pareiškė: „Mano panieka karjeros politikams neturi ribų.“

Gairės: Theresa May, Brexit, ES
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS