Britų premjerė Th. May sutiko savo kolegą prancūzą E. Macroną | KaunoDiena.lt

BRITŲ PREMJERĖ TH. MAY SUTIKO SAVO KOLEGĄ PRANCŪZĄ E. MACRONĄ

  • 0

Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Theresa May (Tereza Mei) ketvirtadienį sutiko savo kolegą Prancūzijos premjerą Emmanuelį Macroną (Emanuelį Makroną), atvykusį į susitikimą aukštu lygiu; prieš pat šį susitikimą britai pažadėjo skirti daugiau lėšų sienos saugumo užtikrinimui Kalė uoste.

Užkandę „Royal Oak“ alinėje Th. May rinkiminėje apygardoje Meidenhede, abu premjerai atvyko į Sandhersto karinę akademiją netoli Londono plataus masto derybų.

Prie akademijos, kurioje svečią pasitiko garbės sargyba ir nuskambėjo Prancūzijos himnas, buvo iškelta Prancūzijos vėliava.

Likus vos kelioms valandoms iki E. Macrono vizito Jungtinės Karalystės vyriausybė, prancūzų premjero prašymu, pažadėjo papildomai skirti 44,5 mln. svarų (50 mln. eurų) saugumo priemonėms aplink Kalė uostamiestį stiprinti.

Pinigai skiriami tvoroms, saugumo kameroms ir susekimo technologijoms Prancūzijos šiaurėje esančiame Kalė mieste ir kitose vietose palei Lamanšo sąsiaurį, iš ten migrantai nuolat bando keltais ar traukiniais pasiekti Britanijos krantus.

Nors šios abi šalys glaudžiai bendradarbiauja daugelyje sričių, taip pat ir gynyboje ir žvalgyboje, tačiau nesutarimai migrantų klausimais kėlė įtampą jų santykiuose.

Britanija pagal abiejų šalių susitarimą dėl sienos, dabar svarstomą iš naujo ir ketinamą pasirašyti ketvirtadienį, jau sumokėjo daugiau kaip 100 mln. svarų (113 mln. eurų).

Atsakydama Prancūzija taip pat metė diplomatinę kortą ir pažadėjo Britanijai paskolinti garsųjį Bajė gobeleną (Bayeux Tapestry).

Th. May trečiadienį „labai reikšmingu“ pavadino sprendimą laikinai į Londoną perkelti 941 metų senumo gobeleną, kuriame vaizduojamas normanų Anglijos užkariavimas 1066 metais.

Pasak premjerės biuro Dauningo gatvėje, šis viršūnių susitikimas suteiks galimybę „palaikyti mūsų bendrus planus ir ambicijas bei pademonstruoti mūsų glaudžius ryšius“.

Didžiosios Britanijos ir Prancūzijos lyderiai susitikime taip pat sieks plėsti bendradarbiavimą kovos su terorizmu srityje, Londonui bandant stiprinti ryšius prieš kitų metų kovą numatomą išstojimą iš Europos Sąjungos 2019 metų kovą.

„Le Stitch-up!“

Sandherste vyksiančiame 35-ajame Britanijos ir Prancūzijos viršūnių susitikime daug dėmesio turėtų būti skirta opiam imigracijos klausimui.

Kalė vis dar stovyklauja šimtai žmonių, puoselėjančių viltį pasislėpti į Britaniją važiuojančiuose sunkvežimiuose.

Pasak Britanijos vyriausybės atstovo, prie papildomo finansavimo Th. May dar turėtų pridėti sutikimą priimti daugiau Kalė įstrigusių nepilnamečių pabėgėlių.

Britanija ir Prancūzija šiuo metu vadovaujasi prieš 15 metų sudaryta Le Tukė sutartimi. Joje numatyta bendra Prancūzijos ir Šengeno zonai nepriklausančios Britanijos uostų kontrolė, siekiant atgrasinti į šią šalį plūstančius nelegalius migrantus.

Ketvirtadienio viršūnių sutikime bus pasirašyta nauja, 2003 metų susitarimą papildanti sutartis, sakė prancūzų pareigūnai.

Britų spauda kritiškai sureagavo į 44,5 mln. svarų skyrimą saugumo užtikrinimui Kalė. Dešinės pakraipos laikraštis „Daily Mail“ pavadino Bajė gobeleno skolinimą „saldikliu“, o susitarimą dėl Kalė – „Le Stitch up“ (tyčiniu pakišimu/spąstais).

E. Macronas ketvirtadienį turėtų patvirtinti, kad Prancūzija iš esmės sutinka paskolinti senąjį beveik tūkstančio metų gobeleną.

Bulvarinis laikraštis „The Sun“ sukūrė savo „Bye-EU Tapestry“ („Viso gero EU“ gobeleną), kuriame pavaizdavo Britanijos pergalingą pasitraukimą iš Europos Sąjungos ir kurio angliškas pavadinimas priminė anglišką garsiojo gobeleno pavadinimą (Bayeux Tapestry).

Nors „Brexit“ klausimas dominuoja politinėse diskusijose Londone, jis nėra oficialiai įtrauktas į susitikimo darbotvarkę, tačiau gali iškilti aptariant kitus klausimus, sakė vienas britų pareigūnas.

Kova su džihadistais

Britų ministrė pirmininkė taip pat turėtų įsipareigoti nusiųsti į Malį Karališkųjų oro pajėgų (RAF) sraigtasparnių, kurie dalyvautų svarbioje Prancūzijos kovos su terorizmu operacijoje.

Trijų RAF sraigtasparnių „Chinook“ dislokavimas teiktų logistinę paramą prancūzų kariams, kovojantiems su džihadistais Afrikos Sachelio regione; ir tai yra dalis karinių ir kovos su terorizmu pastangų, kurias šiame regione deda Jungtinės Tautos, Europos Sąjunga ir Afrikos Sąjunga.

Tokia britų parama yra ypač svarbi Prancūzijai ir gali žymėti ilgalaikių įsipareigojimų regione pradžią.

„Pastarojo meto teroristinės atakos visoje Europoje akcentuoja tarptautinio iššūkio, su kuriuo susiduriame užtikrindami savo piliečių saugumą, mastą“, – sakė Britanijos vyriausybės atstovas.

Prancūzija mainais sutiko 2019 metais skirti karių britų vadovaujamai NATO kovos grupei Estijoje, kurioje pernai abu lyderiai drauge apsilankė.

Per viršūnių susitikimą E. Macronas ir Th. May aptars ir bendras pastangas kovoti su ekstremizmu internete, siekiant „užtikrinti, kad teroristai ir nusikaltėliai negalėtų naudotis internetu kaip saugia erdve “, nurodė atstovas.

Britanija taip pat turėtų skirti 50 mln. svarų (56,5 mln. eurų) papildomą pagalbą nuo epidemijų, gamtinių katastrofų ir konfliktų nukentėjusiems žmonėms Malyje, Nigeryje, Čade, Šiaurės Kamerūne, Burkina Fase ir Mauritanijoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS