Trys lyderiai aptarė ES perkrovimo idėjas | KaunoDiena.lt

TRYS LYDERIAI APTARĖ ES PERKROVIMO IDĖJAS

  • 2

Belgijos ir Liuksemburgo premjerai Charles'is Michelis (Šarlis Mišelis) ir Xavier Bettelis (Ksavjė Betelis) kartu su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu (Emanueliu Makronu) ketina burti „geros valios koaliciją“ iš šalių, pasisakančių už tai, kad Europos Sąjungai reikalingas veiksmingas impulsas, praneša televizija RTBF.

„Po kelių savaičių Vokietijoje vyks svarbūs rinkimai. Manome, kad po šių rinkimų Vokietijoje galbūt ateis unikalus momentas šiais metais, kai minimos Europos Sąjungos įkūrimo 60-osios metinės, suteikti tikrą naują impulsą europiniam projektui“, – sakė Ch.Michelis interviu RTBF, kurį davė antradienį vakare prieš susitikimą Liuksemburge su X.Betteliu ir E.Macronu.

„Mes manome, kad šis momentas iš naujo įžiebs mūsų ambicijas, kad mūsų bendrapiliečiai, šeimos, įmonės geriau justų vieningą Europą kaip gerą dalyką, pagerėjimą esant didesniam saugumui, geresnei apsaugai ir didesnei laisvei“, – kalbėjo Liuksemburgo vyriausybės vadovas.

Jis pridūrė, kad tokio momento pastaraisiais metais, kai Europa grūmėsi su virtine krizių, nebuvo.

Žiniasklaidos komentaruose apie šį premjerų ir prezidento susitikimą pažymima, kad naujos kartos, panašaus amžiaus ir panašių liberalių pažiūrų politikų kartos atėjimas į Europos politikos sceną gali atverti naujų galimybių perkrauti Europą, juolab kad Bendrijos ekonominiai rodikliai įkvepia optimizmo dėl artimiausių metų.

„Mes nematėme karo ir visi trys mylime Europą“, – taip trijų prancūzakalbių šalių lyderių planus pakomentavo Liuksemburgo premjeras.

„Mūsų kartai tenka ypatinga atsakomybė perstatyti Europą“, – savo ruožtu sakė Prancūzijos prezidentas.

E.Macronas išvardijo dešimt svarbiausių punktų, kurie, jo nuomone, turėtų padėti Europai pasiekti proveržį. Tai apima valiutų ir ekonominę sąjungą, socialinius aspektus, gynybą ir kt.

Prancūzijos prezidento orientyrai papildo pasiūlymus dėl ES atnaujinimo, kuriuos trys Beniliukso šalys pateikė šių metų pradžioje Maltoje vykusio Bendrijos viršūnių susitikimo kuluaruose.

Nyderlandų vyriausybės vadovas Markas Rutte (Markas Rutė) nedalyvavo antradienį Liuksemburge vykusiame susitikime, tačiau visi jo dalyviai patikino, kad jis palaiko jų poziciją.

X.Bettelis pranešė prieš derybas telefonu kalbėjęsis su Nyderlandų premjeru ir pažymėjo, kad šis susitikimas tiktai nėra „kažkoks trijų išrinktųjų kaimynių klubas“.

E.Macronas savo ruožtu pridūrė, kad ketvirtadienį Paryžiuje susitiks su M.Rutte aptarti savo pasiūlymų.

GALERIJA

  • Trys lyderiai aptarė ES perkrovimo idėjas
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

...

Po Sovietų sąjungos 'peregruzkos' tos sąjungos nebeliko; tas pats jau ir 'uniono' laukia?.. :s

Anonimas

Vaflistai, mums Europai, NE lyderiai.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS