Ukraina priėmė įstatymą, skirtą susigrąžinti iš Rusijos okupuotus regionus | KaunoDiena.lt

UKRAINA PRIĖMĖ ĮSTATYMĄ, SKIRTĄ SUSIGRĄŽINTI IŠ RUSIJOS OKUPUOTUS REGIONUS

  • 22

Ukrainos parlamentas ketvirtadienį priėmė įstatymą, kurio tikslas yra reintegruoti rytines šalies teritorijas, šiuo metu kontroliuojamas Rusijos remiamų separatistų.

Įstatymu faktiškai deklaruojamas palaikymas šių teritorijų susigrąžinimui karine jėga, jei tai bus būtina.

Įstatyme rytinės Donecko ir Luhansko sritys apibrėžiamos kaip „laikinai okupuotos“ šalies agresorės Rusijos.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka sveikino šio teisės akto priėmimą ir sakė, kad jis padės „politinėmis ir diplomatinėmis priemonėmis“ susigrąžinti rytinių teritorijų kontrolę.

Rusija savo ruožtu įspėjo, kad įstatymas faktiškai sužlugdo taikos susitarimus, kurių dalyve yra Ukraina ir kurie turėjo užbaigti kruviną konfliktą šalies rytuose.

Kovos Rytų Ukrainoje, įsiplieskusios netrukus po to, kai Rusija aneksavo Krymo pusiasalį, nuo 2014 metų balandžio nusinešė daugiau nei 10 tūkst. gyvybių.

2015-aisiais pasirašius Minsko taikos susitarimą kovos aprimo, tačiau pavieniai susirėmimai tebevyksta, o pastangos rasti politinį krizės sprendinį pateko į aklavietę.

Naujas teisės aktas Aukščiausioje Radoje buvo priimtas po ne vieną dieną vykusių audringų debatų.

Jame neužsimenama apie Minsko taikos susitarimą, pasirašytą tarpininkaujant Rusijai, Prancūzijai ir Vokietijai. Tas susitarimas įpareigoja Ukrainą separatistų kontroliuojamiems regionams suteikti plačią autonomiją bei amnestuoti sukilėlius. Dauguma Ukrainos politinių partijų atmetė tokią galimybę, pareiškusios, jog tai būtų šalies nacionalinių interesų išdavimas.

„Negalime įstatymiškai įtvirtinti diplomatinių ir politinių susitarimų, kurie dar gali keistis“, – ketvirtadienį sakė P, Porošenko frakcijos parlamente narys Ivanas Vinykas, aiškindamas, kodėl įstatyme neminimas Minsko susitarimas.

Anksčiau buvo skelbta, kad Minsko susitarimai į galutinį įstatymo variantą buvo įtraukti, bet I. Vinykas patikslino, kad jie minimi tik antrajam skaitymu parlamento komiteto pateiktame teisės akto projekte.

Po Aukščiausios Rados balsavimo Rusijos užsienio reikalų ministerija išplatino griežtą pareiškimą, kuriame pažymėjo, kad šis įstatymas yra ne kas kita, kaip „pasirengimas naujam karui“.

Pasak URM, įstatymas akivaizdžiai kertasi su Kijevo įsipareigojimais pagal Minsko susitarimus ir dar padidins separatistų kontroliuojamose teritorijose gyvenančių ukrainiečių atskirtį.

„Deja, matome, kaip Ukrainoje kuriama pavojingo eskalavimo situacija su neprognozuojamomis pasekmėmis pasaulio taikai ir saugumui“, – nurodoma URM pareiškime.

Rusijos parlamento aukštųjų rūmų – Federacijos Tarybos – Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Konstantinas Kosačiovas sakė, kad Rados priimtas įstatymas faktiškai paverčia niekais Minsko taikos susitarimą, kurio įgyvendinimą JAV ir Europos Sąjunga yra įvardijusios kaip būtiną sąlygą Rusijai taikomų sankcijų atšaukimui.

„Kaip ir buvo laukta, Kijevas nuo Minko susitarimų sabotavimo perėjo prie jo laidotuvių“, – sakė K. Kosačiovas.

Įstatyme reiškiama parama prekybos draudimui ir pernai Ukrainos įvestai transporto blokadai. Iš visų separatistinės valdžios išduodamų dokumentų Ukraina pripažins tik gimimo ir mirties liudijimus.

Separatistų savavališkai įsteigto darinio – vadinamosios Donecko liaudies respublikos – lyderis Aleksandras Zacharčenka taip pat pažėrė kritikos naujam įstatymui.

Pasak jo, šis teisės aktas šiurkščiai pažeidžia Ukrainos ir sukilėlių pasirašytą Minsko taikos susitarimą ir padrąsins nacionalistus radikalus bei dar smarkiau pakurstys kovos veiksmus.

Kijeve įsikūrusio nepriklausomo analitinio centro „Penta“ vadovas Volodymyras Fesenka sakė, kad pagrindinis šio įstatymo tikslas – ginti Ukrainos interesus tarptautiniuose teismuose.

Kremlius „apgailestauja“

Kremlius penktadienį pareiškė, kad „apgailestauja“ dėl naujo Ukrainos įstatymo, pagal kurį šalies rytuose jau kelerius metus vykstantis konfliktas oficialiai pripažintas „laikinąja rusiška okupacija“.

„Apgailestaujame dėl to. Žinoma, Rusija tebebus įsipareigojusi Minsko susitarimų žodžiui ir dvasiai su kitomis šalimis-garantais Prancūzija ir Vokietija, bet apgailestaujame, kad tokie žingsniai tik atitraukia mus nuo siekiamo tikslo“, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

„Kaip ir iki šiol palaikome Minsko susitarimų įgyvendinimą, kad sureguliuotume šią Ukrainos vidaus krizę“, – pridūrė jis.

D. Peskovas, žurnalistų paklaustas, ar Rusija pasirengusi nešti atsakomybę už įvykius Rytų Ukrainoje, sakė: „Žinoma, ne. Rusija nesutinka su tokiu klausimo iškėlimu, nes tai prieštarauja Minsko susitarimų dvasiai ir raidei. Rusija nėra šio konflikto dalyvė ir šalis.“

„Šitas įstatymas gali pačiu blogiausiu būdu paveikti to konflikto sureguliavimą“, – teigė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (22)

Anonimas

jūs gal pasakysit landzbergio pedofilai,kas juos okupavo,nes kgb sterva ir mykenčiu ožiu lietuviai netiki

Žalekalninis

Amerikasosu taktika toke ardyt ir padėti tipo, kas juos isileido tas nukentėjo.

Amigo

O juk viso labo ukrainiečiam reikejo tik idemiau pasižiureti kas atsitiko su Lietuva per paskutinius 27-is metus. Ir visas noras butu prapuoles už kelis dolerius stovet Maidane. Dabar saujele tapo milijardieriais. Na o visi kiti........
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS