Ukrainos sveikatos sistema kratosi sovietinio palikimo | KaunoDiena.lt

UKRAINOS SVEIKATOS SISTEMA KRATOSI SOVIETINIO PALIKIMO

„Tapusi ministre pamačiau, kad dabartinė Ukrainos sveikatos apsauga yra sovietinės sistemos palikimas, dešimtmečius ji buvo sekinama aplaidumo, korupcijos ir biurokratinio neefektyvumo“, – teigia prieš tris mėnesius sveikatos apsaugos ministrės pareigas užėmusi šeimos gydytoja dr. Uliana Suprun.

Per daug ligoninių ir lovų

„Naujoji ministerijos komanda, sudaryta iš medicinos profesionalų, yra įsipareigojusi pakelti sveikatos priežiūros standartus iki Europos lygio ir pateisinti viltis tų ukrainiečių, kurie protestavo prieš grįžimą prie sovietinės priespaudos. Panaikinsime buvusio korumpuoto šalies prezidento Viktoro Janukovyčiaus padarytą žalą“, – po rinkimų kalbėjo tikino JAV gimusi U. Suprun.

Pirmiausia naujoji sveikatos ministrė panaikino sovietinės eros palikimą 33-ią dekretą – neveiksmingą įsakymą, kuris nurodo konkretų sveikatos priežiūros darbuotojų skaičių kiekvienoje įstaigoje. Tai buvo finansinės korupcijos šaltinis, kadangi valstybės biudžeto pinigai gydymo įstaigoms buvo skirstomi atsižvelgiant į tai, kiek juose lovų, o ne pacientų. Ukraina turi triskart daugiau ligoninių ir dukart daugiau lovų vienam gyventojui palyginti su kitomis Europos šalimis. Tačiau ukrainiečiai nėra dėl to sveikesni.

Ukrainos biudžetas yra menkas dėl ekonominių sunkumų, kuriuos paaštrino Rusijos invazija į Donbasą ir Krymo okupacija bei buvusio režimo korupcija.

Sveikatos ministerija kovoja su korupcija, jai pavyko įveikti biurokratines kliūtis ir užtikrinti tarptautinių vakcinų pirkimų pilotinės programos sėkmę. Ši programa, pradėta prieš tai pareigas ėjusio ministro, sukūrė atvirą ir skaidrų procesą kvalifikuotoms tarptautinėms organizacijoms įvežti vakcinas nuo poliomielito, tuberkuliozės ir difterijos, taip pat vaistus nuo vėžio, ŽIV ir hepatito C. Kur kas daugiau ukrainiečių šiais metais pasiskiepijo ir dėl sąžiningų pirkimų valstybė sutaupė tris milijonus dolerių (apie 2,8 mln. eurų), kurie šiemet bus skirti įsigyti dar daugiau vakcinų.

Išaugęs sveikatos apsaugos biudžetas

Su premjero Vladimiro Groismano, vyriausybės, parlamento ir prezidento parama sveikatos apsaugai skirta šalies biudžeto dalis šiemet išaugo 7,5 proc. Ukrainos biudžetas yra menkas dėl ekonominių sunkumų, kuriuos paaštrino Rusijos invazija į Donbasą ir Krymo okupacija bei buvusio režimo korupcija. Visgi šis finansavimo padidėjimas parodo, kad sveikatos sistemai skiriamos didžiulės investicijos. Kad Ukraina pasivytų Europos lygį, ateityje sveikatai ji turi skirti dar daugiau, bet biudžeto padidėjimas yra svarbi pradžia siekiant tokio tikslo.

Praėjusių metų gruodžio pradžioje ministrų kabinetas patvirtino 10 pamatinių įstatų, kurie pristato naują Ukrainos sveikatos sistemos koncepciją, pagrįstą vakarietišku modeliu. Nuo šiol bendrosios praktikos gydytojai privalės sudaryti sutartis su pacientais.

Tuomet sukūrus šalies sveikatos draudimo sistemą gydytojams atlyginimas bus mokamas tiesiogiai – atlygis priklausys nuo pacientų skaičiaus. Šalyje, kur vidutinis mediko atlyginimas siekia vos 200 dolerių (191 euras) per mėnesį, itin svarbu medicinos profesionalams sukurti galimybes būti įvertintiems už darbą ir taip išvengti protų nutekėjimo į užsienį.

Šalyje, kur vidutinis mediko atlyginimas siekia vos 200 dolerių (191 euras) per mėnesį, itin svarbu medicinos profesionalams sukurti galimybes būti įvertintiems už darbą ir taip išvengti protų nutekėjimo į užsienį.

Šiuo metu 1 proc. sveikatos apsaugos biudžeto skiriama ligų prevencijai. Pasak PSO, vidutinė ukrainiečių gyvenimo trukmė yra 10 metų trumpesnė nei kitų Europos šalių gyventojų. Todėl sveikatos apsaugos ministrė sukūrė naują visuomenės sveikatos centrų sistemą kiekviename šalies regione, kad ne gydymas, o prevencija taptų prioritetu. Švietimas naujuose visuomenės sveikatos centruose prisidės prie mirtinų ligų prevencijos ir padės pailginti ukrainiečių gyvenimo trukmę, kuri šiuo metu siekia 71-erius metus.

Pradės kompensuoti vaistus

U. Suprun pristatė mokslu pagrįstus diagnostikos ir gydymo protokolus. Istoriškai Ukrainos medicina rėmėsi tradicijomis ir valdžios nuomone, o ne vakarietišku faktais pagrįstos medicinos modeliu. Nuo šiol vakarietiški protokolai bus pritaikyti Ukrainoje ir rekomenduoti visiems medicinos profesionalams, o vėliau jie taps privalomi.

Sveikatos priežiūros išlaidos bus toliau mažinamos įkūrus Nacionalinį būtinųjų vaistų registrą, kuriame bus įtraukti tik efektyviai gydantys medikamentai. Šiuo metu Ukrainoje 90 proc. vaistų pacientai nuperka savo lėšomis. Nustačius medikamentų registre kainas, šalis pradės kompensuoti vaistus pacientams. Be to, Ukrainoje vykdoma decentralizacija, kad visos gydymo institucijos įgautų finansinę autonomiją jau šiemet. Daugiau nei milijonui šalies viduje perkeltų asmenų dėl Rusijos invazijos į Donbasą ir Krymą taps prieinama medicininė parama.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Anonimas

cha ha ha taip atsikrate ,kad nieko nebeliko nei geru mediku , nei aparaturos nei vaistu,,..ukrainieciai is savu varganu 50 euru pensiju nei ,vaistu gali nusipirkt nei maisto nei uz buta ar sildyma susimoket ...vien uz sildyma susimoket reikia gaut , bent triguba pensija ...

dar

Butu gerai , kad visi nepatenkinti tarybinių palikimu , pradėtų nuo savo aukštojo mokslo diplomų, igyjant jį dabar , pageidautina mokytis už pinigus.

Anonimas

šitą ukrų fašistinę prastitutę dar rodo ji juk višika beprotė
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS