V. Juščenka: pirkdami Rusijos dujas, perkame jiems ginkluotę | KaunoDiena.lt

V. JUŠČENKA: PIRKDAMI RUSIJOS DUJAS, PERKAME JIEMS GINKLUOTĘ

Europa, pirkdama Rusijos dujas ir vystydama bendrus energetinius projektus su šia valstybe, remia jos ginklavimąsi, sako buvęs Ukrainos prezidentas Viktoras Juščenka.

Jį stebina diskusijos Europoje, ar Rusijos dujotiekio projektas „Nord Stream 2“ yra politinis, ar ekonominis, „kai Europos rytuose vyksta karštas karas“.

„Gerbiamieji kolegos, tai nėra energetikos klausimas, nebūkite naivūs. V. Putinui nafta ir dujos yra vien politinė kategorija, tai yra jo politikos alfa ir omega“, – trečiadienį per tarptautinę konferenciją Vilniuje kalbėjo V. Juščenka.

Jis tikino, kad didžiąją dalį Rusijos išgaunamų dujų nuperka Rytų Europa, o pajamos už tai sudaro didelę dalį Rusijos karinio biudžeto.

„Ar Europa supranta, kad kiekviena naftos tona, kiekvienas tūkstantis kubinių metrų dujų yra bandymas finansuoti Ukrainos, Moldovos, Gruzijos okupaciją. Mes suprantame, kad tokiu būdu padedame užpildyti tankus kuru, tiekiame jų artilerijai šaudmenis“, – kalbėjo V. Juščenka.

„Man liūdna dėl to, kad Europoje neturime prioritetų ir banaliai kalbamės apie kažkokias ekonomines diskusijas, kai reikėtų kalbėti apie mūsų gyvenimą“, – pabrėžė jis.

Anot buvusio Ukrainos prezidento, dabartinė situacija Europoje primena įvykius prieš Antrąjį pasaulinį karą 1938-aisiais, kai „teritorija po teritorijos išduodame Europos bendruomenę, turėdami tikslą taikiai nuteikti okupantą“.

„Mes tada pradėjome nuo Sudetų, mes pradėjome nuo Austrijos, pratęsėme su Lenkija. Europa pagimdė didžiausius pasaulinius karus. Ar jums neatrodo, kad dabar darome tą patį?“ – retoriškai klausė V. Juščenka.

Buvęs Ukrainos vadovas taip pat ragino atsisakyti nuolatinių diskusijų, ar ES reikėtų naikinti ekonomines sankcijas Rusijai. Anot jo, jos buvo įvestos vardan to, „kad būtų grąžintas Ukrainos suverenitetas ir vientisumas“

„Kol šis tikslas nebus pasiektas, esu tikras, kad politinėje darbotvarkėje klausimas peržiūrinėti ekonomines sankcijas net negali būti pateiktas“, – akcentavo politikas.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

VYTAUTAS

DEDAT Į KELNIAS,KAD DUJOS EUROPAI TEKĖS PER VOKIETIJA,O BANDEROS LIKS ANT LEDO IR DUJAS PIRKS IŠ VOKIEČIŲ.BET KAINA BUS VOKIŠKA IR MOKĖT REIKĖS PAGAL VOKIŠKĄ TVARKĄ.PYPIEC.

...

O jūs ginklus iš JAV darmai gaunat?..

SUSIJUSIOS NAUJIENOS