V. Putinas – BRICS viršūnių susitikimo šeimininkas | KaunoDiena.lt

V. PUTINAS – BRICS VIRŠŪNIŲ SUSITIKIMO ŠEIMININKAS

  • 0

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį susitiks su kai kuriais pasaulio lyderiais, tarp jų Kinijos prezidentu Xi Jingpingu (Si Dzinpingu) ir Indijos premjeru Narendra Modi (Narendra Modžiu), prieš prasidedant besivystančių ekonomikų grupės BRICS viršūnių susitikimui.

V.Putinas surengs dvišales derybas su kitų BRICS šalių (Kinijos, Brazilijos, Pietų Afrikos Respublikos ir Indijos) lyderiais Ufos mieste Uralo kalnuose prieš susitikimą, kuris, kaip tikisi Maskva, pademonstruos, kad Rusija nėra izoliuota, nors Vakarų šalys smerkia ją dėl konflikto Ukrainoje.

PAR prezidentas Jacobas Zuma (Džeikobas Zuma) į Ufą atvyko antradienį, o Xi Jinpingas ir N.Modi atskris trečiadienį – pastarasis anksčiau nei planuota baigęs vizitą Centrinėje Azijoje. Pats BRICS viršūnių susitikimas prasidės ketvirtadienį.

Tuo pačiu metu Ufoje – Baškirijos respublikos sostinėje, esančioje už maždaug 1,1 tūkst. km nuo Maskvos – vyksta Šanchajaus bendradarbiavimo organizacijos (SCO), regioninio saugumo bloko, susitikimas, per kurį V.Putinas susitiks su Irano prezidentu Hassanu Rouhani (Hasanu Rouhaniu).

Iranas turi SCO stebėtojo statusą. Šią organizaciją sudaro Rusija, Kinija ir keturios buvusios sovietinės Centrinės Azijos respublikos – Kazachstanas, Kirgizija, Tadžikistanas ir Uzbekistanas.

Šie aukšto lygio susitikimai vyks tuo metu, kai Maskva yra įsitraukusi į įnirtingą priešpriešą su Vakarų šalimis dėl krizės Ukrainoje, labai pabloginusios V.Putino santykius su Europos Sąjunga ir Jungtinėmis Valstijomis.

Faktas, kad Maskva organizuoja BRICS viršūnių susitikimą, „pabrėžia, jog Rusijos izoliacija yra neegzistuojanti, kaip ir anksčiau, nors kai kurie politikai Jungtinėse Valstijose ir Europos Sąjungoje tvirtina priešingai“, – politikos analitikas Aleksejus Muchinas, vadovaujantis prokremliškam Politinės informacijos centrui, sakė radijui „Kommersant FM“.

BRICS „pranašauja, kad kuriasi naujas pasaulis, kuriame nedominuos Vakarai“, valstybinio laikraščio „Rossijskaja gaztae“ paskelbtame straipsnyje teigia glaudžius ryšius su Kremliumi palaikantis Fiodoras Lukjanovas, Užsienio ir gynybos politikos tarybos pirmininkas.

„Už uždarų durų ir per darbo pietus lyderiai aptars visas dabartines problemas tarptautinėje darbotvarkėje, tarp jų (padėtį) Ukrainoje, Graikijoje ir grupuotės „Islamo valstybė“ (IS) terorizmo grėsmę“, – prieš prasidedant viršūnių susitikimui naujienų agentūra „RIA Novosti“ citavo V.Putino vyriausiąjį patarėją užsienio politikos klausimams Jurijų Ušakovą.

Tarp daugelio į susitikimo darbotvarkę įtrauktų klausimų bus pasiūlymas įkurti BRICS banką, kuris finansuotų infrastruktūros projektus šio bloko narėse ir besivystančiose šalyse.

„Ko gera, tai buvo viena iš pagrindinių pasaulio institucijų, orientuotų į infrastruktūros projektus“, – sakė Rusijos ekonomikos ministras Aleksejus Uliukajevas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS