V. Putinas kreipėsi į tautą: siūlo švelnesnes pensijų sistemos reformas | KaunoDiena.lt

V. PUTINAS KREIPĖSI Į TAUTĄ: SIŪLO ŠVELNESNES PENSIJŲ SISTEMOS REFORMAS

  • 6

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį pasiūlė virtinę priemonių kontroversiškoms pensijų sistemos reformoms sušvelninti.

Šiuo žingsniu prezidentas veikiausiai siekia sustabdyti savo populiarumo mažėjimą.

Per vieną iš retų kreipimųsi per televiziją V. Putinas, be kitų dalykų, pasiūlė moterų pensinį amžių ilginti ne aštuoneriais, kaip planuota, bet penkeriais metais – iki 60 metų.

„Mūsų šalyje požiūris į moteris yra ypatingas, švelnus“, – sakė V. Putinas pusvalandį trukusioje kalboje.

Vyrų pensinis amžius bus ilginamas, kaip planuota, penkeriais metais – iki 65 metų.

Rusijos lyderis, kuriam taip pat yra 65-eri, dar pasiūlė anksčiau į pensiją išleisti  daugiavaikes motinas.

Pasak jo, įmonėms, kurios atleidžia arba atsisako samdyti darbuotojus, nes jie artėja prie pensinio amžiaus, turėtų būti numatyta administracinė arba baudžiamoji atsakomybė.

Siūlomos reformos, kurias praėjusį mėnesį per pirmąjį nagrinėjimą patvirtino žemieji parlamento rūmai, sukėlė retą visuomenės nepasitenkinimo protrūkį. Pastarosiomis savaitėmis visoje Rusijoje vykusiose demonstracijose dalyvavo dešimtys tūkstančių žmonių.

V. Putinas siekia atsiriboti nuo šių prieštaringai vertinamų reformų. Buvo manoma, kad jis bandys jas sušvelninti, siekdamas išgelbėti savo mažėjantį populiarumą.

Mažėjantis populiarumas

Tuo pat metu jis pažymėjo, kad šios griežtos priemonės reikalingos dėl „rimtų demografinių problemų“, kylančių iš milžiniškų šalies nuostolių, patirtų per Antrąjį pasaulinį karą ir dėl Sovietų Sąjungos žlugimo 1991 metais.

„Mums teks priimti sunkų, sudėtingą, bet būtiną sprendimą“, – kalbėjo V. Putinas. Jis pridūrė, kad jo pasiūlymas bus netrukus perduotas Valstybės Dūmai, parlamento žemiesiems rūmams.

„Prašau vertinti tai supratingai“, – pridūrė jis.

Rusijoje pensinis amžius nesikeitė beveik 90 metų ir yra vienas mažiausių pasaulyje. Nuo praėjusio amžiaus 4-o dešimtmečio pradžios šalies moterys į pensiją išeina sulaukusios 55-erių, o vyrai – 60 metų.

Tačiau Rusijos gyventojų vidutinė gyvenimo trukmė gana maža, tad įvedus naują sistemą daugelis rusų pensijos net nesulauks.

Tuo metu vyriausybė sako, kad senėjant visuomenei dabar Rusijoje galiojančios sistemos pensijų našta valstybės biudžetui yra per didelė, šalies ekonomikai kenčiant nuo Vakarų sankcijų.

Anksčiau V. Putinas žadėjo nedidinti pensinio amžiaus.

Remiantis valstybinio Viešosios nuomonės tyrimų centro (VCIOM) apklausų rezultatais, Kremliaus lyderio reitingai rekordiškai nusmuko per 16 procentinių punktų nuo 80 proc. gegužę iki 64 proc. praėjusį mėnesį.

Paskutinį kartą toks žemas V. Putino populiarumo reitingas buvo 2014 metų sausį, tačiau po Rusijos įvykdytos Ukrainos Krymo pusiasalio aneksijos gerokai šoktelėjo aukštyn.

Prieš prezidento kreipimasį į tautą pirmadienį, likus kelioms dienoms iki planuotų protestų prieš planuojamą pensijų reformą, Maskvos teismas paskelbė nuosprendį aršiam V. Putino kritikui Aleksejui Navalnui ir skyrė jam 30 parų laisvės atėmimo bausmę.

GALERIJA

  • V. Putinas kreipėsi į tautą: siūlo švelnesnes pensijų sistemos reformas
  • V. Putinas kreipėsi į tautą: siūlo švelnesnes pensijų sistemos reformas
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (6)

VYTAUTAS

PUTINAS BANDO ŠVELNINTI PADĖTĮ.TAI PAGYRTINA.MŪSŲ VALDIAGYVIAI NET NEBANDĖ SVARSTYTI,NES SAVO ŽMONES LAIKO RUNKELIAIS IR KITAI EPITETAIS.JAI BŪTU BANDOMA PIKETUOTI,BŪTU PASITIKĘ DUJOMIS IR GUMINĖMIS KULKOMIS.TAM BŪTU PRITARTA IR MAGNOLIJOS IR VISOS VALDŽIAGYVIŲ BANDOS.

Makas

Kodel Lietuvos imoniu profsajungu "bosai" galvas nuleide, praleido si skandalinga ivyki? Kodel neorganizavo daugiatukstantiniu mitingu, sio slykstaus sprendimo sustabdymui?!

;)

Lyčių lygybė bus tada, kai vyrai pradės gimdyti ;) O mūsų valdžia tai net ir nesiteisino prieš tautą, ilgindama pensijinį amžių bei stažą. Tiesiog nusprendė, ir viskas. Nei kas piktinosi, nei kas piketavo. Valdžia geriau žino, kas runkeliams geriau.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS