V. Putinas smerkia „nepagrįstus kaltinimus“ dėl apnuodijimų Britanijoje | KaunoDiena.lt

V. PUTINAS SMERKIA „NEPAGRĮSTUS KALTINIMUS“ DĖL APNUODIJIMŲ BRITANIJOJE

  • 1

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį apkaltino Didžiąją Britaniją skelbiant nepagrįstus įtarimus, kad Maskva susijusi su buvusio dvigubo agento ir trijų kitų žmonių apnuodijimu Pietų Anglijoje nervus paralyžiuojančia medžiaga.

Per interviu JAV televizijai „Fox News“ paklaustas apie Britanijos vyriausybės pareiškimą, kad Maskva atsakinga už buvusio šnipo Sergejaus Skripalio apnuodijimą Sovietų Sąjungoje sukurta medžiaga „Novičiok“, V. Putinas pareiškė, kad Londonas nepateikė jokių įrodymų savo teiginiams pagrįsti.

„Norėtume gauti dokumentuotų įrodymų, bet jų mums niekas nesuteikia“, – per vertėję kalbėjęs V. Putinas sakė po Suomijoje įvykusio susitikimo su JAV prezidentu Donaldu Trumpu (Donaldu Trampu).

„Čia toks pats dalykas, kaip ir su kaltinimais dėl kišimosi į rinkimų procesą Amerikoje“, – pridūrė jis, turėdamas omenyje pareiškimus, kad Rusija kišosi į 2016 metų JAV prezidento rinkimus, laimėtus D. Trumpo.

V. Putinas kėlė prielaidą, kad šiuos kaltinimus galbūt lėmė Britanijos vidaus politikos problemos.

„Niekas nenori užsiimti nagrinėti šiuos klausimus, ir viskas, ką matome – šie nepagrįsti kaltinimai. Kodėl viskas daroma tokiu būdu? Mums reikia kurti santykius su Didžiąja Britanija, bet kodėl juos reikia tokiu būdu apsunkinti?“ – klausė Kremliaus vadovas.

Buvęs Rusijos karinės žvalgybos pulkininkas S. Skripalis ir jo duktė Julija kovo 4-ąją buvo rasti susmukę Anglijos pietiniame Solsberio mieste. Britų ekspertai nustatė, kad jie buvo paveikti „Novičiok“.

Po daug savaičių trukusio gydymo Skripaliai atsigavo ir buvo išrašyti iš ligoninės.

Birželio 30-ąją netoli Solsberio esančiame Eimsberio miestelyje blogai pasijutus Charlie Rowley (Čarlis Roulis) ir jo partnerei Dawn Sturgess (Don Sterdžes) buvo nustatyta, kad juos paveikė ta pati medžiaga. Liepos 8-ąją D. Sturgess mirė.

Rusija griežtai neigė apnuodijusi Skripalius. Dėl šio incidento kilus dideliam diplomatiniam ginčui Britanija ir jos sąjungininkės išsiuntė dešimtis rusų diplomatų, o Maskva atsakė analogiškomis priemonėmis.

Policija dar nenustatė, ar Ch. Rowley ir D. Sturgess paveikusi medžiaga yra iš tos pačios partijos kaip ir panaudota per ataką prieš Skripalius, bet pareigūnai sakė, kad tikėtinas ryšys tarp abiejų incidentų yra pagrindinė tyrimo kryptis.

Ch. Rowley tebėra gydomas ligoninėje saugios būklės, bet jo brolis sakė visuomeniniam transliuotojui BBC, kad 45 metų vyras apsinuodijo medžiaga, buvusia jo rastame išmestame kvepalų buteliuke.

„Koks buteliukas? Kokia cheminė formulė? Galbūt mirties priežastys kitos?“ – per interviu klausė V. Putinas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

'Atbėgėliai' Britanijoj džihadą ruošia?..

SUSIJUSIOS NAUJIENOS