V. Zelenskis Niujorke aplankė sužeistus Ukrainos karius: mes visi lauksime jūsų grįžtant namo | KaunoDiena.lt

V. ZELENSKIS NIUJORKE APLANKĖ SUŽEISTUS UKRAINOS KARIUS: MES VISI LAUKSIME JŪSŲ GRĮŽTANT NAMO

  • 0

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, aplankęs sužeistus ukrainiečių karius JAV ligoninėje, sakė, kad Rusijos vadovus, vykstančius į svarbų Jungtinių Tautų aukščiausiojo lygio susitikimą, gali apibūdinti tik vienu žodžiu – teroristai.

Pirmadienį V. Zelenskis atvyko į Niujorką, kur turi kreiptis į Jungtinių Tautų Generalinę Asamblėją ir prašyti didesnės pagalbos, Ukrainai tęsiant žūtbūtinį kontrpuolimą, kuriuo siekiama susigrąžinti teritoriją iš Rusijos pajėgų karui tęsiantis jau daugiau nei pusantrų metų.

Prieš susitikimą su pasaulio lyderiais V. Zelenskis nuvyko į Staten Ailando universitetinę ligoninę, kur grupei Ukrainos karių protezuojamos rankos ir kojos bei teikiamos reabilitacijos paslaugos.

Didelėje ligoninės palatoje Ukrainos prezidentas stebėjo, kaip keli rusvai žalsvos spalvos uniformomis vilkintys kariai mokosi vaikščioti ir kilnoti svorius su naujais kojų ir rankų protezais.

V. Zelenskis kalbėjosi su kareiviais ir paspaudė rankas tiems, kas jas dar turi.

Net ir bandydamas pakelti karių nuotaiką, Ukrainos vadovas atrodė akivaizdžiai sukrėstas.

„Ar sunku?“ – V. Zelenskis paklausė vieno kareivio.

„Truputį“, – atsakė šis.

Kitas karys, kilęs iš Zaporižios srities Pietų Ukrainoje, kur vyksta intensyvūs mūšiai, stengėsi laikytis drąsiai.

„Kaip tu laikaisi? Ar sunku?“, – jo paklausė V. Zelenskis.

Šiek tiek patylėjęs kareivis atsakė: „Viskas gerai“.

Mes visi lauksime jūsų grįžtant namo, mums būtinai reikia kiekvieno iš jūsų, kiekvieno stipraus ukrainiečių kovotojo, kad nugalėtume savo priešą.

„Išlikite stiprūs“, – prašė V. Zelenskis.

Šiuo metu ligoninėje gydomi devyni Ukrainos kariai. Pasak ligoninės darbuotojų ir Ukrainos bei JAV nevyriausybinės organizacijos „Kind Deeds“, kuri tiekia protezus galūnių netekusiems kariams, per pastaruosius metus ligoninėje iš viso buvo suteikta pagalba 35 kariams.

Kyjivas neatskleidžia karo aukų skaičiaus, tačiau JAV pareigūnai apskaičiavo, kad žuvusių ir sužeistų ukrainiečių karių skaičius artėja prie 500 tūkst., praėjusį mėnesį rašė laikraštis „The New York Times“.

„Greitai grįžkite namo, ačiū jums už tarnybą“, – išeidamas kareiviams sakė V. Zelenskis.

„Rusų teroristai“

Kitoje ligoninės vietoje V. Zelenskis, lydimas medicinos personalo, kitai karių grupei pasakojo, kad amerikiečių gydytojai stebisi ukrainiečių karių atsparumu ir atsidavimu šaliai.

„Jis pasakė: „Niekada nesu matęs žmonių, kurie taip stipriai trokšta grįžti namo“, – apie vieną gydytoją pasakojo V.  Zelenskis. – Mes visi lauksime jūsų grįžtant namo, mums būtinai reikia kiekvieno iš jūsų, kiekvieno stipraus ukrainiečių kovotojo, kad nugalėtume savo priešą. Esu įsitikinęs, kad tai tikrai įvyks.“

V. Zelenskis kai kuriems kariams ir ligoninės darbuotojams įteikė Ukrainos valstybinius apdovanojimus.

Žurnalistui paklausus apie galimybę Generalinės Asamblėjos metu atsidurti vienoje patalpoje su Rusijos atstovais, V. Zelenskis paniuro.

„Mums labai svarbu, kad mūsų partneriai išgirstų visus mūsų žodžius, visus mūsų pranešimus, – sakė V. Zelenskis. – Jei Jungtinėse Tautose vis dar yra vietos rusų teroristams, tai klausimas ne man – manau, kad tai klausimas visoms valstybėms narėms.“

V. Zelenskis pozavo nuotraukoms su kariais, tarp kurių buvo vienas su abiejų rankų protezais ir atrodė labai traumuotas. Nusifotografavęs V. Zelenskis padėjo kareiviui atsisėsti.

V. Zelenskis, kuris kalbą JT Generalinėje Asamblėjoje sakys antradienį, išvyko pasakęs kariams: „Linkiu pergalės ir grįžti namo.“

Gairės: Volodymyras Zelenskis, aplankė sužeistus karius, Niujorkas, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS