J. Boltonas: D. Trumpas ir V. Putinas nesusitiks, kol Maskva negrąžins Ukrainai laivų | KaunoDiena.lt

J. BOLTONAS: D. TRUMPAS IR V. PUTINAS NESUSITIKS, KOL MASKVA NEGRĄŽINS UKRAINAI LAIVŲ

  • 2

JAV prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Johnas Boltonas (Džonas Boltonas) ketvirtadienį pareiškė, kad JAV ir Rusijos prezidentų Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) ir Vladimiro Putino susitikimas nebus įmanomas tol, kol Rusija nepaleis Kerčės sąsiauryje sulaikytų ukrainiečių laivų ir jų įgulų.

„Artimiausioje ateityje nematau aplinkybių tokiam susitikimui įvykti“, – sakė J. Boltonas, kurį citavo JAV žiniasklaida.

Jis paaiškino, kad susitikimas nebus įmanomas, kol Rusija negrąžins Ukrainai per incidentą prie aneksuoto Krymo krantų sulaikytų ukrainiečių karo laivų ir jūreivių.

JAV ir Rusijos lyderių susitikimas turėjo įvykti Didžiojo dvidešimtuko (G-20) susitikimo Argentinoje, kuris vyko nuo lapkričio 30-osios iki gruodžio 1-osios, kuluaruose, tačiau paskutinę minutę D. Trumpas jį atšaukė. Tuomet Vašingtonas sakė, kad kai tik bus išspręstas incidentas Kerčės sąsiauryje, susitikimas galės įvykti.

Sprendimą atšaukti susitikimą D. Trumpas priėmė po pokalbių su J. Boltonu, valstybės sekretoriumi Mike'u Pompeo (Maiku Pompėjumi) ir Baltųjų rūmų administracijos vadovu Johnu Kelly (Džonu Keliu).

Lapkričio 25 dieną Rusijos pasieniečiai Kerčės sąsiauryje netoli Maskvos aneksuoto Krymo krantų apšaudė ir užėmė tris ukrainiečių karinio laivyno laivus, plaukusius iš Juodosios jūros į Azovo jūrą.

Per incidentą 24 įgulų nariai buvo sulaikyti; trys jų yra sužeisti. Laivai buvo nulydėti į Kerčę.

Federalinė saugumo tarnyba (FST) iškėlė 24 ukrainiečių jūreiviams baudžiamąją bylą dėl „neteisėto sienos kirtimo, kurį įvykdė grupė žmonių pagal išankstinį sąmokslą arba organizuota grupė, arba (dėl neteisėto sienos kirtimo) panaudojant prievartą ar grasinant ją panaudoti“.

Simferopolio ir Kerčės teismai nusprendė, kad visi 24 ukrainiečių jūreiviai turi būti areštuoti iki 2019 metų sausio 25 dienos. Lapkričio 30-osios naktį 21 jūreivis buvo pervežtas į Maskvos Lefortovo tardymo izoliatorių, o trys sužeisti jūreiviai – į Maskvos tardymo izoliatoriaus „Matroskaja tišina“ medicinos bloką.

Kijevas sulaikytus jūreivius vadina karo belaisviais, bet FST pareiškė, kad jų negalima laikyti karo belaisviais, nes jie kaltinami kriminaliniu nusikaltimu, o Rusija ir Ukraina nekariauja.

Vašingtone susitinka Ukrainos ir JAV karinių jūrų pajėgų vadai

Ukrainos karinio jūrų laivyno vadas šią savaitę Vašingtone susitinka su JAV karinių jūrų pajėgų operacijų vadu, o jų diskusijų metu numatyta aptarti praėjusį mėnesį Kerčės sąsiauryje įvykusį incidentą, ketvirtadienį pranešė amerikiečių pareigūnai.

Pentagono atstovas spaudai Ericas Pahonas (Erikas Peihonas) sakė, kad Ukrainos karinių jūrų pajėgų vadas admirolas Ihoris Vorončenka ir JAV karinių jūrų pajėgų operacijų vadas admirolas Johnas Nicholsonas (Džonas Nikolsonas) kalbėjosi ketvirtadienį, o penktadienį numatytas dar vienas jų susitikimas.

J. Nicholsonas ir kiti Pentagono pareigūnai „pakartos, kad JAV remia Ukrainos suverenitetą ir teritorinį vientisumą atsižvelgiant į tarptautiniu mastu pripažintas jos sienas, įskaitant jos teritorinius vandenis, taip pat teisę jos laivams kirsti tarptautinius vandenis“, – sakė E. Pahonas naujienų agentūrai AFP.  

Amerikiečių gynybos sekretorius Jamesas Mattisas (Džeimsas Matisas) anksčiau šį mėnesį griežtai pasmerkė Rusijos įvykdytą „įžūlų“ sutarties, leidžiančios tiek rusų, tiek ukrainiečių laivams plaukti Kerčės sąsiauriu, pažeidimą.

E. Pahonas sakė, kad JAV vyriausybė remia „Ukrainos pastangas rasti diplomatinį ir taikų sprendinį dėl Rusijos vykdomos agresijos, įskaitant pastarąją neišprovokuotą Rusijos ataką prieš ukrainiečių karinių jūrų pajėgų laivus Juodojoje jūroje“.  

Ukrainos užsienio reikalų ministras ketvirtadienį paragino tarptautinę bendriją nedelsiant reaguoti į Rusijos agresiją, kai ji užėmė tris Ukrainos karinius laivus ir sulaikė jų įgulas.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Genys

Kokių "svarbių" darbų turi Putinas? Bučiuoti mažų berniukų pilvukas? :D

Westas

Ar verta susitikti su Kim Chen Unu II-uoju? Su klounais įdomu, bet pilitiškai nenaudinga. Putinas turi kitų rimtų darbų

SUSIJUSIOS NAUJIENOS