Vatikanas artėja prie „istorinio Pekino vyskupų pripažinimo“ | KaunoDiena.lt

VATIKANAS ARTĖJA PRIE „ISTORINIO PEKINO VYSKUPŲ PRIPAŽINIMO“

  • 0

Vatikanas artėja prie istorinio susitarimo su Kinija vyskupų skyrimo klausimu, penktadienį pranešė gerai informuotas šaltinis naujienų agentūrai AFP.

Šventasis Sostas turėtų pripažinti Pekino paskirtus vyskupus.

Vatikano ir Pekino diplomatiniai santykiai nutrūko 1951 metais. Nors nuo to laiko jų ryšiai pagerėjo, Kinijos katalikų bendruomenė auga, Šventasis Sostas ir Kinija vis dar nesutaria dėl vyskupų skyrimo.

„Reikalai juda pirmyn, bet visa dar sunku pasakyti, kada bus pasiektas galutinis susitarimas“, – sakė šaltinis.

„Susitarime, dėl kurio vis dar deramasi su Kinija, numatyta, kad Vatikanas sutinka legitimizuoti septynis kinų katalikų vyskupus, kuriuos tiesiogiai paskyrė Pekinas“, – nurodė jis.

Šaltinis patvirtino „Wall Street Journal“ pranešimą apie reikšmingą Vatikano nuolaidą.

Šventasis Sostas „tikisi, kad (šios nuolaidos) atves Pekiną iki jo (Vatikano) Katalikų Bažnyčios valdžios pripažinimo Kinijoje“, rašoma žurnale, kuriame cituojamas „su šiuo planu susipažinęs asmuo“.

AFP šaltinis negalėjo nurodyti datos, kada planuojama galutinaia susitarti, sakydamas, kad prieš trejus metus prasidėjusios sudėtingos derybos gali dar užtrukti.

Praeityje Vatikanas oficialiai ekskomunikavo tris iš septynių vyskupų, kuriuos turėtų pripažinti popiežius Pranciškus, sakė Katalikų Bažnyčios Kinijoje ekspertas.

Kinijoje yra apie 12 milijonų tikinčiųjų, kurie padalinti į ištikimus Pekinui, kurių dvasininkiją pasirenka komunistų partija, ir, vadinamosios „pogrindinės“ bažnyčios narius, kurie skelbiasi esą ištikimi Vatikanui.

Padėtį apsunkina ir tai, kad anksčiau Vatikanas yra pripažinęs kelis Pekino, ateistinio režimo, paskirtus vyskupus.

Situacija dar paaištrėjo, kai du „pogrindiniai“ kinų vyskupai, kuriuos pripažino popiežius, turėjo atsistatydinti vieno Vatikano diplomato prašymu ir užleisti vietą valstybės pasirinktiems dvasininkams, vieną kurių Vatikanas buvo ekskomunikavęs 2011 metais.

Manoma, kad diplomato prašymas buvo susijęs su vykstančiomis derybomis. Pirmą kartą apie jį sausį pranešė su Vatikanu susijęs portalas „AsiaNews“.

Pirmadienį šį pranešimą patvirtino kardinolas Josephas Zenas, Honkongo vyskupas emeritas, griežtas bet kokio Vatikano ir Pekino santykių gerinimo priešininkas.

Panašu, kad ilgai nesutarimus kėlęs klausimas, kas skiria vyskupus, pagaliau bus išspręstas.

„Kinijoje yra ne dvi bažnyčios, o dvi bendruomenės tikinčiųjų, kurie pašaukti eiti laipsniško susitaikymo ir vienybės keliu“, – pareiškė popiežiaus Pranciškaus valstybės sekretorius kardinolas Pietro Parolinas (Pietras Parolinas) trečiadienį interviu „Vatican Insider“.

Vienybė, vienas pagrindinių Šventojo Sosto diplomatinių siekių, akivaizdžiai apima ir „esminį“ vyskupų klausimą, pridūrė kardinolas. Pasak jo, kai kurių žmonių gali būti paprašyta „pasiaukoti... Bažnyčios labui“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS