Venesuelai rengiantis naujų banknotų išleidimui, šalyje tvyro sumaištis | KaunoDiena.lt

VENESUELAI RENGIANTIS NAUJŲ BANKNOTŲ IŠLEIDIMUI, ŠALYJE TVYRO SUMAIŠTIS

  • 0

Finansinių sunkumų slegiamoje Venesueloje pirmadienį rengiamasi pradėti įgyvendinti radikalų naują prezidento Nicolaso Maduro (Nikolo Maduro) planą, pagal kurį bus siekiama pažaboti hiperinfliaciją, sukėlusią visišką sąmyšį naftos turtingoje, bet lėšų stokojančioje šalyje.

Nuo savo valiutos – bolivaro – banknotų penkis nulius nubraukęs Karakasas išleidžia naujus banknotus, dėl kurių šalies įmonėms ir vartotojams kils nemažai neaiškumų.

„Per kelias artimiausias dienas bus daug painiavos – ir vartotojams, ir privačiajam sektoriui, – pareiškė konsultacijų įmonės „Ecoanalitica“ direktorius Asdrubalis Oliveros (Asdrubalis Oliveras). – Scenarijus yra chaotiškas.“

Bus imtasi ir kitų priemonių, kurias N. Maduro paviešino, penktadienio vakare kreipęsis į tautą. Pavyzdžiui, bus gerokai padidintas minimalus darbo užmokestis – beje, jau penktą kartą šiais metais.

Dabartinio mėnesinio darbo užmokesčio, kuris dėl infliacijos ir bolivaro nuvertėjimo tapo beveik visiškai bevertis, neužtenka nusipirkti nė kilogramo mėsos.

N. Maduro – buvęs autobuso vairuotojas ir profsąjungos lyderis – pareiškė, jog šalis turi parodyti „fiskalinę drausmę“ ir atsisakyti pastarųjų metų praktikos spausdinti per daug pinigų.

Tačiau ekonomistai sako, jog dėl tokios radikalios pertvarkos padėtis gali dar pablogėti.

Venesuelos sostinėje Karakase agentūros AFP kalbinti gyventojai naująsias priemones įvertino skeptiškai.

„Viskas bus taip pat, kainos ir toliau kils“, – pareiškė 39-ių Bruno Choy (Brunas Čojus), turintis gatvės maisto kioską.

O Angelis Ariasas (Anchelis Arijasas), 67 metų amžiaus pensininkas, naująją valiutą pavadino „visišku melu“.

Trys iš pagrindinių šalies opozicinių grupių – „Primero Justicia“, „Voluntad Popular“ ir „Causa R“ – atmetė reformų planą ir paragino antradienį surengti bendrą protesto akciją.

Nauja valiuta, senos problemos

Naujoji valiuta buvo pavadinta suvereniuoju bolivaru, kad ją būtų galima atskirti nuo dabartinės valiutos, kuri – o tai yra išties ironiška – buvo pavadinta stipriuoju bolivaru.

Suverenusis bolivaras bus susietas su šalies sukurta kriptovaliuta, pavadinta „El Petro“.

Remiantis Venesuelos naftos barelio kaina, vieno „petro“ vertė sieks apie 60 JAV dolerių. Naująja valiuta tai sudarys 3,6 tūkst. suvereniųjų bolivarų, o tai reiškia didžiulę devalvaciją.

Naujasis minimalus darbo užmokestis sudarys puse „petro“ (1,8 tūkst. suvereniųjų bolivarų). Tai sudaro apie 28 JAV dolerius ir daugiau kaip 34 kartus viršija ankstesnį minimalų darbo užmokestį, kuris, skaičiuojant pagal juodojoje rinkoje vyraujantį kursą, nesiekė 1 JAV dolerio.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS