Vengrijos visuomeninį transliuotoją užgriuvo protestų banga | KaunoDiena.lt

VENGRIJOS VISUOMENINĮ TRANSLIUOTOJĄ UŽGRIUVO PROTESTŲ BANGA

  • 0

Vengriją krečiančių antivyriausybinių protestų epicentre pirmadienį atsidūrė visuomeninis transliuotojas, opozicijai sulaukus tvirto palaikymo iš visuomenės, nepatenkintos nauju kontroversišku darbo kodeksu.

Keli tūkstančiai demonstrantų vakare susirinko prie transliuotojo MTVA būstinės Budapešte, kai du opozicijai priklausantys įstatymų leidėjai nufilmavo, kaip anksčiau pirmadienį yra išvaromi iš to pastato.  

Vienas iš parlamentarų pakvietė žmones rinktis prie pastato su šūkiu: „Jei jie išmeta mus pro langą, sugrįšime pro langą.“

Parlamentarai reikalavo leisti jiems patekti į studiją perskaityti peticijos, nukreiptos prieš vyriausybę ir naująjį darbo kodeksą, kurį jie vadina „vergystės“ įstatymu.

MTVA apsaugininkai jėga išmetė iš pastato nepartinius Akosą Hadhazy (Akošą Hadhazį) ir Bernadett Szel (Bernadet Sel). Jie pateikė skundą policijai ir sakė, kad kaip parlamentarai turi teisę patekti į visuomeninę instituciją.

„Tai ne privati „Fidesz“ televizija“, – sakė parlamentarai, turėdami galvoje dešiniojo sparno nacionalisto premjero Viktoro Orbano partiją. 

„Tai Vengrijos žmonių televizija, finansuojama iš žmonių mokesčių“, -  sakė jie, tiesiogiai transliavę šį incidentą socialiniame tinkle „Facebook“.

Sekmadienį vakare į antivyriausybinį protestą susirinko apie 15 tūkst. žmonių.

Peticijoje, kurią tiesioginiame eteryje norėjo perskaityti A. Hadhazy ir B. Szel, yra reikalavimas atšaukti darbo kodeksą, kuris išprovokavo protestus, nes panaikino suvaržymus dėl viršvalandžių ir leidžia atidėti mokėjimus.  

Dar vienas parlamentaras pirmadienį buvo nuvežtas į ligoninę po susistumdymo su apsaugininkais tame pastate.

Per šalį besiritanti nauja antivyriausybinių protestų banga kilo opozicinėms partijoms suvienijus jėgas prieš V. Orbano nacionalistų vyriausybę.

Aršus nacionalistas V. Orbanas supykdė oponentus Europos Sąjungoje ir kritikus šalies viduje savo itin griežta antiimigracine pozicija bei populistine retorika.

„Kovojame su V. Orbano režimu“

Praėjusį trečiadienį priimtas naujasis darbo kodeksas išprovokavo opozicijos palaikomų visuomenės protestų bangą. Demonstrantai tvirtina, kad įstatymas pažeidžia dirbančiųjų teises. Per protestus neišvengta susirėmimų su policija.  

Opozicijos parlamentarų parengtoje peticijoje taip pat reikalaujama, kad būtų atšauktas dar vienas tą pačią dieną priimtas kontroversiškas teisės aktas, atveriantis kelią steigti naujus „administracinius teismus“ nagrinėti klausimus, susijusius su viešaisiais pirkimais ar rinkiminiais ginčais.  

Šiuos teismus prižiūrės teisingumo ministras Laszlo Trocsanyi (Laslas Tročanis) – artimas premjero V. Orbano politinis sąjungininkas. Opozicijos nuomone, tai leis vyriausybės vadovui daryti didžiulę politinę įtaką teismų sistemai.

Peticijoje taip pat reikalaujama didesnės visuomeninių žiniasklaidos priemonių nepriklausomybės ir didesnio jų objektyvumo, taip pat pasisakoma už tai, kad Vengrija taptų Europos prokuratūros (EPPO) nare. Ši nepriklausoma Bendrijos  institucija kovoja su sukčiavimu ir korupcija ES paramos srityje. 

Vengrija yra viena iš šešių ES valstybių, neprisijungusi prie EPPO. V. Orbano vyriausybė tvirtina, kad narystė EPPO pažeistų šalies suverenitetą.

Televizijai atsisakius leisti sekmadienį vakare eteryje paskelbti peticiją, protestuotojai ėmė mėtyti į prie pastato budėjusius policijos pareigūnus dūmines bombas. Šie atsakė ašarinėmis dujomis.

Apie dešimt skirtingoms frakcijoms priklausančių parlamentarų beveik visą pirmadienį praleido MTVA pastate, reikalaudami leisti jiems eteryje perskaityti peticiją. Vėliau jie policijos prašymu paliko pastatą ir lauke buvo džiaugsmingai sutikti protestuotojų.

Kartu su grupe įstatymų leidėjų pastate buvęs europarlamentaras Peteris Niedermuelleris (Pėteris Nydermiūleris) iš liberalios Demokratinės koalicijos (DK) sakė, kad protestais siekiama „atkurti žiniasklaidos laisvę“.

„Absurdiška, kad didžiojo dalis šalies nė nežino, kas šiuo metu vyksta Budapešte, nes visuomeninis transliuotojas visais savo kanalais kalba tik apie pasiruošimą Kalėdoms“, – sakė jis. 

„Šiandien mes kovojame ne tik su dviem kontroversiškais įstatymais, bet ir su visu V. Orbano režimu“, – privačiai radijo stočiai „Klubradio“ sakė buvęs premjeras, DK lyderis Ferencas Gyurcsany (Ferencas Diurčanis).

Opozicijos vienybė

Be opozicijos, protestus prieš darbo kodekso pataisas, padidinusias galimų metinių viršvalandžių skaičius nuo 250 iki 400 valandų ir leidžiančias darbdaviams apmokėti sukauptus viršvalandžius per trejus metus vietoje 12 mėnesių, remia ir profesinės sąjungos.  

Vengrijos profesinių sąjungų konfederacijos atstovas Tamasas Szekely (Tamašas Sėkelis) pirmadienį kalbėdamas mitinge sakė, kad bus organizuojamas visuotinis streikas, jei pataisos įsigalios.

Vyriausybė tvirtina, kad šie pakeitimai reikalingi dėl darbo jėgos stygiaus ir bus naudingi žmonėms, norintiems dirbti viršvalandžius.

Praėjusį savaitgalį protestai vyko ir kitose šalies vietose. Trečiojo pagal dydį Segedo miesto meras socialistas paragino verslą nepaisyti naujojo įstatymo dėl viršvalandžių.

GALERIJA

  • Vengrijos visuomeninį transliuotoją užgriuvo protestų banga
  • Vengrijos visuomeninį transliuotoją užgriuvo protestų banga
  • Vengrijos visuomeninį transliuotoją užgriuvo protestų banga
  • Vengrijos visuomeninį transliuotoją užgriuvo protestų banga
  • Vengrijos visuomeninį transliuotoją užgriuvo protestų banga
  • Vengrijos visuomeninį transliuotoją užgriuvo protestų banga
  • Vengrijos visuomeninį transliuotoją užgriuvo protestų banga
  • Vengrijos visuomeninį transliuotoją užgriuvo protestų banga
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS