Vis daugiau valstybių jungiasi prie Paryžiaus klimato susitarimo | KaunoDiena.lt

VIS DAUGIAU VALSTYBIŲ JUNGIASI PRIE PARYŽIAUS KLIMATO SUSITARIMO

  • 0

Mažiausiai 30 valstybių trečiadienį oficialiai prisijungs prie Paryžiaus susitarimo dėl klimato kaitos ir šiuo žingsniu dar priartino šį svarbų dokumentą prie jo įsigaliojimo, pranešė Jungtinės Tautos.

Pasaulinė organizacija nurodė, kad 30 šalių, tarp jų didžiosios Lotynų Amerikos valstybės Argentina, Brazilija ir Meksika, pateiks klimato sutarties ratifikavimo dokumentus JT Generalinės Asamblėjos sesijoje.

Šiame trisdešimtuke taip pat yra Bangladešas, Singapūras, Tailandas ir daug iškastinio kuro išgaunantys Jungtiniai Arabų Emyratai.

Pernai gruodį Prancūzijos sostinėje pasirašyta Paryžiaus sutartis įpareigoja šalis imtis veiksmų drastiškai sumažinti atmosferos taršą anglies dvideginiu ir kitomis dujomis, kad pasaulio klimatas atšiltų ne daugiau nei dviem laipsniais Celsijaus, lyginant su laikotarpiu iki pramonės revoliucijos.

Ši sutartis įsigalios praėjus 30 dienų po to, kai dokumentą ratifikuos 55 šalys, atsakingos už mažiausiai 55 proc. pasaulyje išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų.

Kaip skelbiama JT bendrosios klimato kaitos konvencijos interneto svetainėje, iki antradienio Paryžiaus sutartį buvo ratifikavusios 29 šalys, atsakingos už 40 proc. pasaulyje išmetamų klimato šiltėjimą skatinančių dujų.

Anksčiau šį mėnesį prie Paryžiaus sutarties oficialiai prisijungė Kinija ir JAV – dvi didžiausios taršos skleidėjos pagal išmetamo anglies dvideginio kiekį. Šalys kartu užbaigė sutarties ratifikavimą per prezidentų Baracko Obamos (Barako Obamos) ir Xi Jinpingo (Si Dzinpingo) susitikimą.

Prancūzijos aplinkos ministrė Segolene Royal (Segolen Ruajal) pirmadienį naujienų agentūrai AFP sakė optimistiškai vertinanti galimybę, kad Paryžiaus sutartis įsigalios iki lapkričio 7 d. Maroko mieste Marakeše vyksiančios JT klimato konferencijos.

Ši konferencija prasidės likus dienai iki JAV prezidento rinkimų. Juose su Hillary Clinton (Hilari Klinton) kovosiantis respublikonų kandidatas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) nepripažįsta klimato kaitos mokslinių tyrimų ir žada, kad jam tapus valstybės vadovu, Amerika pasitrauks iš Paryžiaus sutarties.

Naujasis Brazilijos prezidentas Michelis Temeras (Mišelis Temeras) antradienį JT Generalinės Asamblėjos debatuose patvirtino, kad ratifikuos susitarimą, ir pabrėžė, kad biologine įvairove pasižyminti jo šalis laikosi įsipareigojimo saugoti aplinką.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS