Vis labiau įsiplieskia ES ginčas su D. Trumpu | KaunoDiena.lt

VIS LABIAU ĮSIPLIESKIA ES GINČAS SU D. TRUMPU

  • 1

Vis labiau įsiplieskiant ginčui su JAV prezidentu Donaldu Trumpu (Donaldu Trampu) dėl prieštaringai vertinamų plieno ir aliuminio importo muitų, už prekybą atsakinga Europos Komisijos narė pirmadienį pareiškė, jog Europa nepasiduos protekcionistų bauginimui.

„Yra šalių, kurios dėl globalizacijos problemų kaltina prekybą arba ją naudoja kaip atpirkimo ožį, arba galvoja, kad mes galime gyventi už sienų ir ribų“, – pareiškė Cecilia Malmstroem (Sesilija Malmstriom) Briuselyje surengtoje konferencijoje.

„Pastaruoju metu matėme, kaip tai naudojama prieš mus kaip grasinimo ir bauginimo priemonė. Tačiau mes nebijome, nepasiduosime tiems, kurie mus nori įbauginti“, – pareiškė Komisijos narė.

C. Malmstroem D. Trumpui atsikirto po šeštadienį Briuselyje įvykusių derybų su JAV prekybos atstovu Robertu Lighthizeriu (Robertu Laithaizeriu), per kurias buvo siekta išspręsti ginčą ir išvengti prekybos karo, bet kurios buvo bevaisės.

Šią savaitę bus toliau stengiamasi spręsti šį klausimą, nors išsamesnė informacija apie tolesnes derybas dar nebuvo paskelbta.

D. Trumpas praėjusią savaitę įvedė 25 proc. muitą JAV importuojamam plienui ir 10 proc. muitą aliuminiui, nustebinęs Europos Sąjungą (ES) ir kitus stambius prekybos partnerius, šalis sąjungininkes ir net daugelį Vašingtono politikų. Visgi JAV prezidento administracija pareiškė, kad naujieji muitai nebus taikomi Meksikai ir Kanadai, o kitos šalys gali prašyti joms taikyti išimtį.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

Tuoj ir ES šalys ims savo rinkas gint.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS