Višegrado ketvertas sako galintis būti pavyzdžiu ES | KaunoDiena.lt

VIŠEGRADO KETVERTAS SAKO GALINTIS BŪTI PAVYZDŽIU ES

  • 0

Vadinamasis Višegrado ketvertas, kurį sudaro Čekija, Slovakija, Vengrija ir Lenkija, yra „stabiliausia“ Europos Sąjungos dalis ir „pradeda rodyti pavyzdį“ blokui, trečiadienį Prahoje pareiškė šių Vidurio Europos šalių vyriausybių vadovai, rašo Briuselio nepriklausomas leidinys EUobserver.

Čekijos ministras pirmininkas Bohuslavas Sobotka, Slovakijos premjeras Robertas Fico (Robertas Ficas), jo kolega iš Vengrijos Viktoras Orbanas bei Lenkijos vyriausybės vadovė Beata Szydlo (Beata Šydlo) tai pareiškė po Višegrado ketverto susitikimo vykusioje aukšto rango pareigūnų diskusijoje apie ES ateitį.

Kaip rašo rašo EUobserver, Višegrado ketverto premjerai demonstravo vienybę ir savikliovą tokiu metu, kai Europai, pasak jų, yra iškilusi skilimo grėsmė dėl migracijos ir ekonomikos krizių, populizmo stiprėjimo bei galimo Didžiosios Britanijos pasitraukimo iš ES.

Premjerai taip pat leido suprasti, kad jų šalių vykdoma politika, kurią daugelis Europoje laiko radikalia ar populistine, yra pavyzdys, kuriuo turėtų sekti Europa.

Pastaraisiais mėnesiais visos keturios šalys bene garsiausiai tarp kitų Bendrijos narių kritikavo ES atsaką į migrantų krizę.

Vengrija ir Slovakija yra pliekiamos už savo antiimigracinę retoriką. Tuo tarpu Lenkijos atžvilgiu Europos Komisija sausį pradėjo precedento neturinčią stebėsenos procedūrą, siekdama nustatyti, ar jos įgyvendintos konstitucinės reformos neprieštarauja teisinės valstybės principams.

Čekijos premjeras B.Sobotka trečiadienį pabrėžė, kad Višegrado ketverto šalių tikslas yra „būti aktyviomis partnerėmis ieškant bendrų sprendimų Europos Sąjungai“.

Jis sakė, kad Europa neturėtų „pasiduoti panikai ir lengviems populistiniams sprendimams“. Pasak premjero, ji turėtų „įnešti daugiau pusiausvyros į viešą diskusiją ir kalbėti apie teigiamus problemos aspektus“.

B.Sobotka perdavė Lenkijos premjerei B.Szydlo metus trunkantį pirmininkavimą Višegrado grupei.

Višegrado ketvertas yra „politinis projektas, tačiau tai taip pat yra draugų grupė, kuri puikiai supranta, kas yra politika“, sakė B.Szydlo.

Pasak Lenkijos premjerės, daugumą krizių sukūrė pati Europa, ir Višegrado ketverto šalys „nebijo“ to pasakyti.

Kalbėdama daugiausia apie migracijos krizę, B.Szydlo pažymėjo, kad Višegrado ketvertas „laikosi pozityvaus požiūrio“ ir dabar „pradeda rodyti pavyzdį daugeliu aspektų“.

Savo ruožtu Vengrijos premjeras žengė dar toliau ir pareiškė, kad „viskas į Vakarus nuo mūsų aižėja“.

Jis sakė, kad dėl 2008 metų finansų krizės Europos elitas neteko savo legitimumo, o migracijos krizė parodė ES demokratijos deficito mastą.

Pasak V.Orbano, niekada anksčiau „žmonių norai taip smarkiai nesikirto su elito veiksmais“.

Jis taip pat sakė, kad dėl Vakarų intervencijų Irake bei Egipte, destabilizavusių regioną demokratijos reformų vardan, „mums kilo problemų ir grėsmių“.

Sėkmingiausias regionas pasaulyje

B.Szydlo ir V.Orbanas uoliai stengėsi įrodyti, kad Vidurio ir Rytų Europa yra ne problemų kėlėja, o sektinas pavyzdys.

Šis regionas yra „stabiliausias ekonominiu ir politiniu požiūriu“, sakė Vengrijos premjeras.

V.Orbanas savo kalboje visiškai ignoravo jaučiamą susirūpinimą dėl stiprėjančių autoritarinių tendencijų Budapešte ir Varšuvoje.

„Vyriausybės yra stabilios, demokratinės sistemos stabilios, konstitucijos priimtos žmonių balsavimu ir yra stabilios, vyksta demokratinės procedūros“, – aiškino jis.

Premjeras pažymėjo, kad regiono ekonominės veiklos rezultatai yra „gerokai geresni“ negu likusios ES ir be šio regiono rodiklių Bendrijos rezultatai būtų neigiami.

Vidurio ir Rytų Europa yra „sėkmingiausias ir stabiliausias regionas pasaulyje“, aiškino jis.

B.Szydlo savo ruožtu sakė, kad būtent šis regionas „geriausiai supranta būtinybę pradėti įgyvendinti konstruktyvią ES stiprinimo politiką“.

Lenkijos premjerė pažymėjo, kad Višegrado ketverto šalyse nevyksta antivyriausybinės riaušės, tačiau neužsiminė apie Lenkijoje reguliariai rengiamus taikius protestus prieš jos vyriausybės vykdomą politiką.

GALERIJA

  • Višegrado ketvertas sako galintis būti pavyzdžiu ES
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS