Vokiečius drasko stabilumo ir pokyčių troškimas | KaunoDiena.lt

VOKIEČIUS DRASKO STABILUMO IR POKYČIŲ TROŠKIMAS

  • 0

Sekmadienį parlamento rinkimuose, kuriuos, kaip prognozuojama laimės dabartinės kanclerės Angelos Merkel vadovaujama partija, balsuojančius vokiečius skaldo stabilumo noras ir pokyčių troškimas.

„Šiek tiek erzina, kad A. Merkel jau taip ilgai yra valdžioje, – Berlyno centre sakė balsuoti ėjęs trisdešimtmetis Christianas (Kristianas). – Šie rinkimai nėra susiję su tuo, kas taps kancleriu. Jau aišku, kad ji liks.“

Nors beveik neabejojama, kad A. Merkel liks kanclerio poste ketvirtą kadenciją, rinkėjai prie balsadėžių eina su nerimu, jog kraštutinių dešiniųjų nacionalistų partija „Alternatyva Vokietijai“ (AfD) gali tapti didžiausia opozicine partija.

Rytų Berlyne, kur kraštutinių pažiūrų partijos laimėjo beveik pusę balsų pernai vykusiuose vietos rinkimuose, 75 metų Wolfgangas Lange (Volfgangas Langė) bene pirmasis balsavo mokykloje, apsuptoje daugiabučių.

„A. Merkel jau pavargusi, bet ji laimės, – sakė vyras, pridūręs, kad yra nusivylęs, jog gana blankios rinkimų kampanijos metu kalbėta apie vos kelis jo nuogąstavimus. – Man labiausiai rūpi taika ir kova su socialine nelygybe. Ar normalu, kad mažos pensijos yra taip smarkiai apmokestinamos?“

„Pavojingi“

37 metų Wolfas Herbertas (Volfas Herbertas) mano, kad dvylikos A. Merkel valdymo metu pakanka, ir jis tikisi, kad „kas nors kitas užims jos vietą“.

„Darbo rinka yra labai fragmentuota ir darbdaviai piktnaudžiauja trumpalaikėmis darbo sutartimis“, – sakė jis. Tačiau tokios situacijos nepakanka, kad ji balsuotų už AfD, kuri, kaip prognozuojama, gali tapti pirmąja per pusę amžiaus prieš imigrantus nusiteikusia nacionalistine partija, gausiančia vietų Bundestage.

Apibūdindamas juos, kaipo „pavojingus“, W. Herbertas sakė besitikįs, kad jie gaus „kaip galima mažiau balsų“.

Jam pritaria ir teisę studijuojanti Sabine Maier (Zabinė Majer), pavadinusi AfD „per daug ekstremistine“. Tačiau ji taip pat kritikavo žiniasklaidą, skelbiančią tik pačius ekstremaliausius šios partijos pareiškimus.

„Jie ne visi yra fašistai“, – sakė mergina.

„Koks skirtumas“

Vokietijos vakariniame Frankfurto mieste žmonės taip pat reiškė susirūpinimą sparčiu AfD kilimu apklausose. „Tikiuosi, kad Vokietijoje nepamatysime posūkio į dešinę. Esu optimistiškai nusiteikęs“, – sakė keturiasdešimtmetis bankininkas Alexanderis (Aleksanderis).

Kaip ir Berlyne, Vokietijos finansų sostinėje A. Merkel kelia prieštaringų jausmų.

„Tikiuosi, kad A. Merkel liks. Ji viską kontroliuoja, – sakė 68 metų buvusi slaugė Eva Maria, pridūrusi, kad jai nelabai patinka socialdemokratų lyderis Martinas Schulzas (Martinas Šulcas). – Man nelabai patinka tas Schulzas.“

Tuo tarpu 47 metų architektė Karina nemano, kad jos balsas ką nors pakeis. „Nemanau, kad mano balsas ką nors labai pakeis. Būtų gerai, kad kadencijos truktų tik dvejus metus. Galbūt tada būtų daugiau pokyčių“, – sakė ji.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS