Vokietija smerkia smurtinių protestų prieš UNRWA Rytų Jeruzalėje eskalavimą | KaunoDiena.lt

VOKIETIJA SMERKIA SMURTINIŲ PROTESTŲ PRIEŠ UNRWA RYTŲ JERUZALĖJE ESKALAVIMĄ

  • 0

Vokietija penktadienį pasmerkė smurtinių protestų prieš Jungtinių Tautų agentūrą palestiniečiams remti (UNRWA) Rytų Jeruzalėje eskalavimą, šiai agentūrai dėl išpuolių laikinai uždarius čia savo būstinę.

„Izraelis privalo užtikrinti JT objektų ir darbuotojų okupuotose palestiniečių teritorijose apsaugą“, – socialiniame tinkle „X“ parašė vokiečių Užsienio reikalų ministerija.

„JT turi galėti vykdyti savo svarbų mandatą Gazos [Ruože], Vakarų Krante ir Rytų Jeruzalėje“, – sakoma pareiškime.

Anksčiau UNRWA paskelbė laikinai uždaranti savo būstinę Rytų Jeruzalėje po to, kai ketvirtadienį, kelias savaites kartojantis išpuoliams, buvo padegta jos teritorija.

URNWA vadovas Philippe'as Lazzarini (Filipas Lazarinis) paskelbė, kad laikinai uždaroma agentūros būstinė Rytų Jeruzalėje po to, kai ketvirtadienį, kelias savaites kartojantis išpuoliams, buvo padegta jos teritorija.

Jis teigė, kad nukentėjusiųjų nebuvo, tačiau buvo padaryta didelė žala išorinei teritorijai.

Jis nurodė, kad gaisras sukeltas jau du mėnesius trunkančių „Izraelio ekstremistų protestų UNRWA komplekse“ fone. P. Lazzarini pridūrė, kad anksčiau šią savaitę vykusio protesto metu buvo svaidomi akmenys į darbuotojus ir komplekso pastatus.

Palestiniečių savivalda, Jordanija ir Saudo Arabija pasmerkė ketvirtadienio incidentą.

Vokietija yra viena iš valstybių, kuri po praėjusių metų spalio mėnesio islamistų grupuotės „Hamas“ išpuolio tvirtai remia Izraelį.

Hamas“ valdomo Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad per karą šioje teritorijoje žuvo mažiausiai 34 904 žmonės, daugiausia moterys ir vaikai.

 

Tačiau karui Gazos Ruože tęsiantis jau daugiau nei septynis mėnesius, Berlynas vis kritiškiau vertina padėtį ir ragina į karo nuniokotą palestiniečių anklavą įleisti daugiau humanitarinės pagalbos.

1949-aisiais įkurta UNRWA šiuo metu yra atidžiai stebima po to, kai Izraelis apkaltino maždaug dešimt jos darbuotojų dalyvavus spalio 7-osios „Hamas“ įvykdytame išpuolyje Pietų Izraelyje.

Kelios šalys sustabdė pagalbos teikimą, nors JT teigia, kad Izraelis nepateikė jokių šiuos kaltinimus pagrindžiančių įrodymų.

Prancūzijos buvusios užsienio reikalų ministrės Catherine Colonnos (Ketrin Kolonos) vadovaujamoje nepriklausomoje UNRWA peržiūroje nustatyta keletas „neutralumo problemų“. Ji pridūrė, kad Izraelis dar nepateikė įrodymų, pagrindžiančių pareikštus kaltinimus.

Izraelio ir „Hamas“ karas kilo po palestiniečių kovotojų spalio 7-osios išpuolio Izraelio pietuose, kai žuvo 1 170 žmonių, daugiausia civilių gyventojų, rodo oficialūs duomenys.

Per šią ataką „Hamas“ kovotojai pagrobė apie 250 įkaitų, iš kurių 128, Izraelio teigimu, tebėra Gazos Ruože, įskaitant 36 žuvusius įkaitus.

Pažadėjęs sunaikinti „Hamas“, Izraelis pradėjo didžiulį karinį puolimą. „Hamas“ valdomo Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad per karą šioje teritorijoje žuvo mažiausiai 34 904 žmonės, daugiausia moterys ir vaikai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS