Vystantis ginčui dėl migrantų Italija grasina mažinti ES biudžeto finansavimą | KaunoDiena.lt

VYSTANTIS GINČUI DĖL MIGRANTŲ ITALIJA GRASINA MAŽINTI ES BIUDŽETO FINANSAVIMĄ

  • 6

Italijos populistų vyriausybė penktadienį perspėjo galinti sumažinti savo įmokas į Europos Sąjungos biudžetą, jeigu Bendrija nesutiks priimti dalies iš 150 migrantų, įstrigusių viename italų pakrančių apsaugos laive, aštrėjant naujam ginčui su bloku dėl migracijos.

Dešimtims žmonių nebuvo leista išlipti iš laivo „Diciotti“, pirmadienį vakare atplaukusio į Katanijos uostą Sicilijoje. Italijos vyriausybė atsisako įsileisti šiuos atvykėlius be ES įsipareigojimų, kad bent dalį šių žmonių priims kitos Bendrijos narės.

Tačiau per penktadienį Briuselyje įvykusį aukšto lygio susitikimą ES šalys kol kas nesugebėjo rasti sprendinio dėl „Diciotti“ migrantų. Pasak pareigūnų, šios diskusijos yra dalis platesnio klausimo, kaip elgtis su jūroje išgelbstimais migrantais.

„Europos Sąjunga nusprendė dar kartą atgręžti Italijai nugarą“, – premjero pavaduotojas Luigi Di Maio (Luidžis Di Majas) rašo savo „Facebook“ paskyroje. Jis pridūrė, kad Romai nelieka kitos išeities, tik „vienašališkai imtis kompensuojančių priemonių... Esame pasiruošę sumažinti lėšas, mūsų mokamas Europos Sąjungai“.

„Jie nori 20 mlrd. eurų, sumokamų Italijos piliečių? Tuomet tegul pademonstruoja, kad yra jų nusipelnę ir kad imasi spręsti problemą, su kuria negalim dorotis vieni. Italijos sienos yra Europos sienos“, – pridūrė vicepremjeras.

L. Di Maio anksčiau perspėjo, kad „jeigu nieko nebus nuspręsta dėl „Diciotti“ ir migrantų perskirstymo, aš ir visas Penkių žvaigždučių judėjimas (jo partija) nebebūsime pasiruošę kasmet atiduoti Europos Sąjungai 20 mlrd. eurų“.

Migracija yra itin opi problema Italijoje: nuo 2013 metų į šią šalį atvyko šimtai tūkstančių žmonių, siekiančių išvengti karų, persekiojimo ir skurdo Artimuosiuose Rytuose, Afrikoje ir Azijoje.

Pagal ES taisykles šie žmonės privalo prašytis prieglobsčio Bendrijos šalyje, į kurią jie pirmiausiai atvyko, tačiau naujoji Italijos vyriausybė pastaruoju metu ne kartą uždraudė migrantus gelbėjantiems laivams įplaukti į jos uostus.

„Nekonstruktyvūs komentarai“

Briuselis greitai reagavo į L. Di Maio komentarus.

„Nekonstruktyvūs komentarai, o juolab grasinimai, nepadeda ir nė kiek nepriartins mūsų prie sprendinio“, – per spaudos konferenciją sakė Europos Komisijos atstovas Alexander'as Wintersteinas (Aleksandras Vinteršteinas).

„ES yra taisyklėmis pagrįsta bendrija, ir ji veikia remdamasi taisyklėmis, o ne grasinimais“, – pridūrė jis.

Per derybas nebuvo pasiekta jokio susitarimo dėl „Diciotti“ migrantų. Vienas šaltinis Europos Komisijoje sakė, kad „šis susitikimas nebuvo toks, kuriame priimami sprendimai“.

Tačiau šaltinis pridūrė, kad dalyviai aptarė „bendro ir greito sprendinio „Diciotti“ migrantams, taip pat neseniai Ispanijoje ir Maltoje išsilaipinusiems asmenims, poreikį“.

Kaip rodo 2016 duomenys, Italija į ES biudžetą sumokėjo mažiau kaip 14 mlrd. eurų; ši suma sudarė mažiau kaip vieną procentą šalies bendrojo vidaus produkto. Tuo metu Bendrija savo programoms Italijoje išleido 11,6 mlrd. eurų.

L. Di Maio, vadovaujantis prieš isteblišmentą nusistačiusiam Penkių žvaigždučių judėjimu (M5S), sakė, kad Italija nenori, kad „kitos Sąjungos šalys tyčiotųsi iš mūsų“, sprendžiant migrantų paskirstymo klausimą.

„ES susikūrė iš principų, tokių kaip solidarumas. Jeigu ji nepajėgi paskirstyti 170 žmonių, reiškia, jos steigimo principams yra iškilę rimtų problemų“, – vicepremjeras sakė duodamas interviu visuomeniniam transliuotojui RAI.

Italijos žiniasklaida pranešė, kad dalis migrantų dėl elgesio su jais pradėjo bado streiką. Pakrančių apsaugos tarnyba sakė naujienų agentūrai AFP, kad penktadienį jie „atsisakė valgyti pusryčius“.

„Mums jau gana“

Italijos vidaus reikalų ministras Matteo Salvini (Matėjas Salvinis), griežtosios linijos šalininkas, uždraudė didžiajai daliai šių migrantų, išgelbėtų rugpjūčio 15 dieną, palikti laivą.

Jo vienintelė nuolaida – trečiadienį duotas leidimas 27 nepilnamečiams, nelydimiems suaugusiųjų, palikti „Diciotti“.

M. Salvini interviu dienraščiui „Corriere Della Sera“ sakė, kad vienintelis būdas migrantams palikti laivą būtų „gražus didelis lėktuvas iš kurios nors Europos sostinės, nusileidęs Katanijoje“.

„Europa privalo suprasti, kad Italijos vyriausybė suirzusi. Mums jau gana jų daugybės žodžių ir menkų rezultatų“, – pridūrė ministras. Pasak jo, kitos Bendrijos šalys priėmė tik 12 tūkst. migrantų, nors žadėjo priimti 35 000.

Apklausos rodo, kad M. Salvini pozicija padėjo padidinti jo griežtai dešiniosios „Šiaurės lygos“ reitingus maždaug iki 30 procentų. Šis rodiklis žymi beveik 10 procentinių punktų palankesnį vertinimą, palyginus su partijos gauta balsų dalimi per kovą įvykusius rinkimus, ir dabar „Šiaurės lyga“ pagal populiarumą apytikriai susilygino su M5S. Abi šios partijos vadovauja Italijai nuo birželio pradžios.

Tačiau paties M. Salvini Vidaus reikalų ministerija nurodo, kad atvykstančių migrantų dabar yra sumažėję daugiau kaip 80 proc., palyginus su padėtimi praeitais metais. Iki rugpjūčio 23 dienos į šalį atvyko kiek daugiau kaip 19,5 tūkst. žmonių, o pernai jų buvo apie 98 000.

Tuo metu Prancūzijos prezidentūra paragino sukurti „koordinuotą, ilgalaikį Europos mechanizmą“ migrantams perskirstyti, tarp kurio dalyvių būtų ir Italija.

„Italijoje esama jėgų, norinčių bendradarbiauti; norime tikėti, kad Italija pageidauja dalyvauti žaidime“, – sakoma Eliziejaus rūmų pranešime.

Gairės: migrantai, Italija, ES
Rašyti komentarą
Komentarai (6)

reikia

europos bendrijai ipareigoti jav nes jie visur megsta daryti /tvarka/ ir kurti savo /demokratija/ tai priisiema dali tu valkatu pas save ir tegul jie plesia kanados neapgyventas vietas o nebuna kazkieno islaikytiniais ir turesite nauju 2A kauboju .....

DĖL BANKO SNORAS UŽGROBIMO

DALIĄ - MAGNOLIJĄ UŽ GROTŲ!

Pagarba

Pagarba blaiviai mąstančiai Italijos vyriausybei. Štai ir atrasti svertai tam baisiam tvanui užtvenkti... Šaunuoliai italai- pirmyn už sveiką protą
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS