„Yahoo“ ragina JAV žvalgybos agentūras užtikrinti skaidrumą | KaunoDiena.lt

„YAHOO“ RAGINA JAV ŽVALGYBOS AGENTŪRAS UŽTIKRINTI SKAIDRUMĄ

  • 0

JAV interneto milžinė „Yahoo“ paprašė šalies žvalgybos agentūrų užtikrinti visuomenei „skaidrumą“, kaip yra naudojami duomenys, kuriuos interneto bendrovės yra verčiamos pateikti apie vartotojus, taip pat išslaptinti šiai kompanijai pateiktus nurodymus.

Trečiadienio pareiškimu reaguojama į šį mėnesį pasirodžiusius žiniasklaidos pranešimus, kuriuose sakoma, kad JAV vyriausybė pernai užsitikrino, kad slaptasis įpareigotų „Yahoo“ tikrinti šimtus milijonų vartotojų paskyrų ir ieškoti ten informacijos, susijusios su vienos valstybės remiama teroristine organizacija.

„Yahoo“ trečiadienį nusiuntė laišką nacionalinės žvalgybos direktoriui Jamesui Clapperiui (Džeimsui Klaperiui), kuriame sakoma, kad kompanija „negali detaliai atsakyti“ į šiuos pranešimus, kurie iš dalies esantys klaidingi. Bendrovė taip pat paragino J.Clapperio biurą patvirtinti, kad minėtas įsakymas tikrai egzistuoja, ir viešai jį pakomentuoti.

„Pastarojo meto naujienos išprovokavo didelių spėlionių apie „Yahoo“ poziciją, taip pat apie JAV vyriausybės veiklą bei nusiskundimus, įskaitant išsakytus vyriausybės derantis su Europos Sąjunga dėl „Privacy Shield“ (susitarimo)“, – laiške J. Clapperiui rašė „Yahoo“ vyriausiasis teisininkas Ronas Bellas (Ronas Belas).

Europos Komisija liepos mėnesį priėmė ES ir JAV gaires „Privacy Shield“ (Privatumo skydas), kuriomis siekiama apsaugoti europiečių asmeninius duomenis, saugomus Jungtinėse Valstijose.

„Tos spėlionės iš dalies kyla dėl skaidrumo trūkumo ir dėl to, kad JAV įstatymai reikšmingai suvaržo kompanijų galimybes pačioms kalbėti apie įsakymus, susijusius su nacionaliniu saugumu, netgi tokiais būdais, kurie nekelia pavojaus JAV vyriausybės tyrimams – ir griežtai už tai baudžia“, – rašė R.Bellas.

Raginimas išslaptinti minėtą informaciją atkartoja anksčiau šį mėnesį pareikštą senatoriaus Rono Wydeno (Rono Vaideno), JAV vykdomo šnipinėjimo kritiko, raginimą.

Atskirame pranešime, kuris trečiadienį buvo paskelbtas ir socialinio tinklo „Tumblr“, „Yahoo“ nurodė, kad vienas žiniasklaidos straipsnis, kuris konkrečiai nenurodomas, yra klaidinantis: „Laiškų skenavimo, aprašyto tame straipsnyje, mūsų sistemose nėra“, – nurodė interneto milžinė.

„The New York Times“ ir „Reuters“ šį mėnesį pranešė, kad „Yahoo“ pritaikė elektroninio pašto tikrinimo sistemas tokioms paieškoms vykdyti.

Nauji pranešimai apie „Yahoo“ pasirodė kompanijai patekus į keblią padėtį dėl praeitą mėnesį paskelbto pranešimo apie 2014 metų pabaigoje įvykdytą didžiulio masto vartotojų duomenų vagystę. Bendrovė nurodė, kad tą kibernetinę ataką įvykdė valstybės lygmeniu remiami įsilaužėliai, tikriausiai pavogę duomenis apie 500 mln. vartotojų paskyrų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS