Žiniasklaida: Kim Jong Unas prižiūrėjo sparnuotųjų raketų paleidimą iš povandeninio laivo | KaunoDiena.lt

ŽINIASKLAIDA: KIM JONG UNAS PRIŽIŪRĖJO SPARNUOTŲJŲ RAKETŲ PALEIDIMĄ IŠ POVANDENINIO LAIVO

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas vadovavo naujos strateginės sparnuotosios raketos bandomajam paleidimui iš povandeninio laivo, pirmadienį pranešė valstybinė žiniasklaida. Tai naujausias įtampą didinantis šios branduolinius ginklus turinčios valstybės žingsnis.

Sekmadienį dvi raketos „Pulhwasal-3-31“ „skriejo danguje virš Rytų jūros (...) į taikinį saloje“, pranešė valstybinė naujienų agentūra KCNA, pridūrusi, kad paleidimui „vadovavo“ Kim Jong Unas.

Pranešime sakoma, kad ore raketos išbuvo 7 421 ir 7 445 sekundes, tačiau nepranešta, kiek toli jos nuskriejo ir ar buvo paleistos virš vandens ar po vandeniu.

„Pulhwasal-3-31“ yra naujos kartos strateginė sparnuotoji raketa, Pchenjanas teigė pirmą kartą ją išbandęs trečiadienį, kai į Geltonąją jūrą paleido kelias tokias raketas. Iki galo neaišku, kokie tiksliai yra Šiaurės Korėjos paleidimo jūroje pajėgumai. Ankstesni bandymai buvo atlikti iš senesnių laivų, įskaitant panardintą platformą, o ne iš tikro povandeninio laivo.

Pasak Pchenjano, praėjusių metų kovą Šiaurės Korėja paleido dvi sparnuotąsias raketas, jos nuskriejo 1500 kilometrų, todėl gali pasiekti visą Pietų Korėją ir didžiąją dalį Japonijos. Tačiau analitikai teigė, kad šios raketos buvo paleistos iš lygio virš vandens, todėl jas lengviau susekti.

Šiaurės Korėja taip pat turi iš povandeninio laivo paleidžiamą balistinę raketą (SLBM), pavadintą „Pukguksong-3“, galinčią nuskrieti 1900 kilometrų. Apie sėkmingą naujos šios raketos versijos bandymą šalis paskelbė 2021 m. spalį. SLBM galima paleisti po vandeniu, todėl ši raketa ypač mobili ir sunkiai aptinkama. SLBM pajėgumas pakeltų Šiaurės Korėjos arsenalą į naują lygmenį, leistų jai pasiekti taikinius toli nuo Korėjos pusiasalio, o puolimo atveju – smogti antrą kartą.

KCNA pranešė, kad Kim Jong Unas „buvo labai patenkintas“ sekmadienio paleidimu. Šiais metais Pchenjanas paspartino ginklų bandymus. Pagal dabartines Jungtinių Tautų sankcijas Pchenjanui, sparnuotųjų raketų bandymai, kitaip nei balistinių raketų, nėra uždrausti.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

kremliaus autai

Kada tas paršas "užsilenks"? Baisu į jų tuos žmones-robotus žiūrėti...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS