Maskvos didžiojo teatro baleto šokėjas stos prieš teismą dėl apliejimo rūgštimi | KaunoDiena.lt

MASKVOS DIDŽIOJO TEATRO BALETO ŠOKĖJAS STOS PRIEŠ TEISMĄ DĖL APLIEJIMO RŪGŠTIMI

  • 0

Rusijos baleto šokėjas Pavelas Dmitričenka, išgarsėjęs būdamas Maskvos didžiojo teatro trupės nariu, antradienį stos prieš teismą dėl išpuolio, per kurį šios trupės meno direktorius vos neprarado regėjimo, kai buvo aplietas rūgštimi.

29 metų P.Dmitričenka kaltinamas organizavęs anksčiau šiais metais įvykdytą išpuolį prieš meno direktorių Sergejų Filiną, o tas incidentas atskleidė įnirtingą konkurenciją vienos iš svarbiausių Rusijos kultūros institucijų užkulisiuose.

Šokėjui ir dviem jo įtariamiems bendrininkams gresia iki 12 metų laisvės atėmimo, jeigu jie bus pripažinti kaltais dėl sąmoningo sunkaus kūno sužalojimo.

Didelę įtaką Didžiojo teatro šokėjų karjerai turintis S.Filinas sausio 17 dieną grįždamas namo buvo pasitiktas kaukėto užpuoliko, kuris pašaukė jį vardu ir šliūkštelėjo rūgšties iš stiklainio jam ant veido. Užpuolikas paspruko, palikęs ant sniego iš skausmo besiraitantį ir pagalbos besišaukiantį S.Filiną.

Per kovo mėnesį vykusį posėdį P.Dmitričenka prisipažino norėjęs, kad S.Filinas būtų „pamokytas“, tačiau buvo sukrėstas, kai sužinojo, jog jis buvo aplietas rūgštimi.

„Dmitričenka nelaiko savęs kaltu dėl Filino sveikatai padarytos žalos, – jo advokatas Sergejus Kadyrovas sakė pirmadienį. – Tikiuosi, teismas sugebės atsiriboti nuo visuomenės pasipiktinimo dėl šios bylos ir paskelbs pagrįstą bei teisingą nutartį.“

P.Dmitričenka, kuris laikomas arešte nuo kovo, stos prieš teismą kartu su įtariamu užpuoliku Jurijumi Zaruckiu ir Andrejumi Lipatovu, kuris kaltinamas išvežęs užpuoliką automobiliu iš įvykio vietos.

Šokėjų šeimoje gimęs P.Dmitričenka yra sukūręs neigiamų personažų vaidmenų, tokių kaip žiauraus Rusijos monarcho Ivano Rūsčiojo ir Piktojo Genijaus Piotro Čaikovskio balete „Gulbių ežeras“ (Lebedinoe ozero). Didžiojo teatro tinklalapyje jo nuotrauka tebėra tarp kitų pagrindinių šios garsios baleto trupės solistų.

„Buvo įvykdytas nusikaltimas. Jis turi būti išnagrinėtas. Jeigu Pavelo kaltė bus įrodyta, jis turėtų būti nubaustas, – Didžiojo teatro atstovė Katerina Novikova sakė pirmadienį. – Bet kokiu atveju, mums ši padėtis tragiška – į ją įtraukti mūsų draugai ir bendradarbiai.“

Teisme P.Dmitričenka yra sakęs, kad pasakojo J.Zaruckiui apie numanomą korupciją Didžiajame teatre ir kaltino S.Filiną favoritizmu skirstant vaidmenis bei teatro lėšas.

Skandalas, kilęs po išpuolio prieš S.Filiną, pakenkė teatro, jo administracijos ir žvaigždžių reputacijai.

Rusijos vyriausybė liepą atleido iš pareigų ilgametį Didžiojo teatro vadovą Anatolijų Iksanovą, o anksčiau šiais metais teatras atsisakė atnaujinti kontraktą su Nikolajumi Ciskaridze – iškiliu šokėju, kuris nesutarė su S.Filin ir A.Iksanovu.

Po kelis mėnesius trukusio gydymo Vokietijoje 42 metų S.Filinas praeitą mėnesį dalyvavo Didžiojo teatro 238-ojo sezono atidarymo ceremonijoje. Sužalotas akis jis dangstė tamsiais akiniais.

Jam atlikta jau per 20 operacijų, tačiau tikriausiai teks atlikti dar daugiau, o K.Novikova sakė, kad kol kas neaišku, ar S.Filinas galės toliau dirbti tą patį darbą Didžiajame teatre.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS