Dėl sausros PAR nacionaliniame parke naikinami begemotai ir buivolai | KaunoDiena.lt

DĖL SAUSROS PAR NACIONALINIAME PARKE NAIKINAMI BEGEMOTAI IR BUIVOLAI

  • 0

Didžiausio Pietų Afrikos Respublikos laukinės gamtos parko prižiūrėtojai naikina maždaug 350 begemotų ir buivolų, taip bandydami sušvelninti didžiausios per daugiau kaip tris pastaruosius dešimtmečius sausros poveikį.

Hipopotamų ir buivolų skaičius Krugerio nacionaliniame parke, atitinkamai maždaug 7 500 ir 47 000, yra didžiausias per visą istoriją, nurodo nacionalinių parkų tarnyba. Pareigūnai planuoja eliminuotų gyvūnų mėsą išdalyti neturtingoms bendruomenėms parko apylinkėse.

Dėl regioną ištikusios sausros milijonams žmonių keliose valstybėse reikia pagalbos maistu.

Hipopotamai ir buivolai suėda daug augalų, be to, prognozuota, kad daug gyvūnų dėl sausros vis tiek žūtų, sakė parkų tarnybos atstovas Ike Phaahla (Ikė Fahla).

Per sausrą 10-ojo dešimtmečio pradžioje Krugerio parko buivolų populiacija sumažėjo daugiau kaip perpus, iki maždaug 14 tūkst., bet paskui atsistatė.

Prižiūrėtojai nusitaikė į hipopotamus „mažuose natūraliuose vandens telkiniuose, kur jie susitelkė nenatūraliai tankiai, tuštinasi į vandenį ir padaro jį netinkamą kitiems gyvūnams“, elektroniniame laiške agentūrai AP rašė I. Phaahla.

Parko pareigūnai sausrą vadina natūraliu laukinių gyvūnų populiacijų reguliavimo būdu.

Anksčiau šiais metais jie sakė neplanuojantys jokio didelio įsikišimo dėl laukinių gyvūnų Krugerio parke gelbėjimo, bet sausros poveikis dabar ypač suintensyvėjo. Sąlygos yra ypač nepalankios hipopotamams, nes jie negali maitintis tokiose didelėse teritorijose kaip kiti gyvūnai ir po naktinio maitinimosi dienai grįžta į vandenį.

1994 metais Pietų Afrikos parkų tarnyba liovėsi mažinti per didelę dramblių populiaciją, iš dalies – dėl visuomenės nepritarimo.

Maždaug 1900 metais dėl medžiojimo teritorijoje, kuri vėliau tapo Krugerio parku, drambliai išnyko. Šiandien jų ten yra maždaug 20 000. Brakonieriai šiemet Krugerio parke sumedžiojo 36 dramblius ir tai padidino susirūpinimą tuo, kad visoje Afrikoje stebimas dramblių žudymas dėl jų  kaulo galiausiai apėmė ir PAR.

Brakonieriai minimame parke, kurio kone Izraelio dydžio teritorija ribojasi su Zimbabve ir Mozambiku, taip pat nugalabijo daug raganosių.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS