Perversmas Burundyje žlugo, jo lyderiai – suimti arba pabėgę | KaunoDiena.lt

PERVERSMAS BURUNDYJE ŽLUGO, JO LYDERIAI – SUIMTI ARBA PABĖGĘ

  • 0

Mėginimas nuversti Burundžio prezidentą Pierre'ą Nkurunzizą (Pjerą Nkurunzizą) žlugo penktadienį, kai perversmo lyderiai pripažino pralaimėję ir buvo suimti arba pabėgo nuo šalies vadovui ištikimų kariuomenės pajėgų.

Generolas Godefroidas Niyombare (Godfruadas Nijombarė), anksčiau šią savaitę pradėjęs perversmą šioje Vidurio Afrikos šalyje, telefonu sakė naujienų agentūrai AFP norintis pasiduoti, o keli kiti jį palaikę generolai buvo suimti.

Dramatiškas perversmo atomazga užbaigė dvi paras tvyrojusį neaiškumą, kas vadovauja toje mažoje, skurdžioje, su jūra nesiribojančioje šalyje, kurią krėtė politinė krizės dėl prieštaringai vertinamų P.Nkurunzizos pastangų užsitikrinti trečią iš eilės kadenciją prezidento poste.

„Mes nusprendėme pasiduoti, – sakė G.Niyombare. – Viliuosi, kad jie mūsų nenužudys.“

Vienas aukšto rango policijos pareigūnas sakė, kad G.Niyombare tebesislapsto, bet trys kiti perversmą palaikę generolai buvo suimti. Pasak jo, jie visi buvo palikti gyvi, kad galėtų būti teisiami.

Perversmo lyderių atstovas Zenonas Ndabaneze (Zenonas Ndabanezė), kalbėdamasis su AFP, patvirtino, kad perversmininkai nusprendė pasiduoti, kai prezidentui ištikimo pajėgos suėmė jį, G.Niyombare pavaduotoją Cyrille'ą Ndayirukiye (Sirilą Ndajirukiję) ir kitus svarbius maištininkus.

„Nusprendėme pasiduoti. Sudėjome ginklus. Paskambinome Saugumo ministerijai ir pasakėme, kad mes nebeturime jokių ginklų“, – sakė Z.Ndabaneze, o po kelių akimirkų pasigirdo, kaip jis yra suimamas.

„Jokio negarbingo žaidimo nebus. Mes jų nežudysime – norime laikyti juos, kad jie galėtų būti teisiami“, – minėtas policijos pareigūnas sakė AFP po tų areštų.

Tuo tarpu prezidentūra paskelbė, kad P.Nkurunziza, kuris buvo išvykęs į užsienį, kai prasidėjo perversmas, grįžto į sostinę ir kreipsis į tautą.

„Jis yra Bužumbūroje, labai saugioje vietoje, – sakė AFP vienas prezidento padėjėjas. – Jis šiandien kreipsis į tautą.“

P.Nkurunziza trečiadienį dalyvavo regiono derybose kaimyninėje Tanzanijoje, kai G.Niyombare paskelbė perversmą, vainikavusį kelias savaites vykusius audringus gatvės protestus prieš prezidento ketinimus siekti trečios kadencijos.

Opozicija ir žmogaus teisių organizacijos argumentuoja, kad šalies konstitucija neleidžia nuo 2005 metų vadovaujančiam P.Nkurunzizai, vadovauti ilgiau negu dvi kadencijas. Tuo tarpu prezidentas tvirtina, kad pirmoji jo kadencija nesiskaito, nes tąsyk jį išrinko parlamentas, o ne tiesiogiai rinkėjai.

Buvęs sukilėlių lyderis P.Nkurunziza, kuris priklauso hutų daugumai ir yra atgimęs krikščionis, tvirtina tapęs prezidentu su Dievo pagalba.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS