Prancūzija tiria kaltinimus dėl karių pedofilijos CAR: kai kurių karių tapatybė aiški | KaunoDiena.lt

PRANCŪZIJA TIRIA KALTINIMUS DĖL KARIŲ PEDOFILIJOS CAR: KAI KURIŲ KARIŲ TAPATYBĖ AIŠKI

  • 0

Nustatyta kai kurių karių tapatybė

Kai kurių Prancūzijos karių, įtariamų vaikų lytiniu išnaudojimu per taikdarių misiją Centrinės Afrikos Respublikoje, tapatybė yra nustatyta, ketvirtadienį nurodė vienas Prancūzijos teismų šaltinis.

Skandalas dėl prancūzų taikdarių elgesio įsiplieskė šią savaitę, kai Britanijos dienraštis „The Guardian“ paskelbė gavęs Jungtinių Tautų dokumentą, kuriame reiškiami įtarimai, kad kariai žagino afrikiečius berniukus ir atsilygindavo jiems maistu.

Šaltinis sakė, kad iš tos ataskaitos galima daryti išvadą, jog tokia veikla nuo 2013 metų gruodžio iki 2014-ųjų birželio užsiėmė 14 karių. Vėlesni Prancūzijos tarnybų tyrimai padėjo nustatyti kai kurių įtariamųjų tapatybę, pridūrė jis.

Prezidentas grasina griežtomis bausmėmis

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as (Fransua Holandas) ketvirtadienį pažadėjo, kad nebus „rodoma jokio gailestingumo“ Centrinės Afrikos Respublikoje (CAR) dislokuotų taikdariškų pajėgų nariams, jeigu būtų patvirtinti kaltinami, kad jie lytiškai išnaudojo badaujančius vaikus mainais už maistą.

„Jeigu kurie nors kariai blogai elgėsi, nerodysiu jokio gailestingumo“, – šalies vadovas sakė žurnalistams per viešnagę šiaurės vakariniame Bresto uostamiestyje.

Prancūzijos gynybos ministerija neigė mėginusi dangstyti potencialiai niokojantį skandalą, kai buvo paskelbta, jog keli taikdariškų pajėgų nariai buvo apkaltinti įtikindavę vaikus su jais lytiškai santykiauti mainais į maistą.

„Nėra jokio noro ką nors slėpti“, – žurnalistams sakė Gynybos ministerijos atstovas Pierre'as Bayle'is (Pjeras Belis).

„Mes neslepiame faktų – mes stengiamės patikrinti faktus“, – pridūrė jis, ragindamas kalbėti „itin santūriai“, kol tie kaltinimai dar nėra įrodyti.

Tiria kaltinimus 

Prancūzijos vyriausybė „2014 metų liepos pabaigoje buvo informuota JT aukštosios žmogaus teisių komisarės apie vaikų kaltinimus, kad jie buvo lytiškai išnaudojami Prancūzijos karių“, sakoma trečiadienį paskelbtame Gynybos ministerijos pranešime.

Tuojau po to Paryžiaus prokurorai pradėjo tyrimą, pridūrė ministerija.

Gynybos ministerija pažadėjo imtis priemonių, kad būtų „rasta tiesa“, ir pareiškė, kad atsakingiesiems bus skirtos „griežčiausios bausmės“.

Pranešime sakoma, kad apie 10 vaikų skundėsi patyrę lytinį išnaudojimą, kuris esą vyko viename pabėgėlių centre netoli sostinės Bangio oro uosto nuo 2013-ųjų gruodžio iki 2014-ųjų birželio.

JT atstovas Farhanas Haqas (Farhanas Hakas) patvirtino, kad Jungtinių Tautų žmogaus teisių tyrėjai praeitais metais pradėjo tyrimą, kai gavo informacijos apie „rimtus kaltinimus“ dėl vaikų lytinio išnaudojimo, vykdyto Prancūzijos karių. Jis pridūrė, kad vienas darbuotojas buvo nušalintas nuo pareigų už tai, kad liepą nutekino šios grupės ataskaitą.

Tą dokumentą Didžiosios Britanijos dienraščiui „The Guardian“ perdavė Jungtinėse Valstijose įsikūrusi lobistinė organizacija „AIDS-Free World“, raginusi įkurti komisiją, kuri iširtų taikdarių galbūt vykdytą lytinį išnaudojimą.

Viena iš tos organizacijos vadovių Paula Donovan (Pola Donovan) sakė, kad ataskaitoje pateikiama detalių apie pokalbius su šešiais 8–15 metų vaikais, kurie prašinėdavo maisto iš prancūzų karių.

„Vaikai sakė, kad buvo labai alkani ir galvoję, kad galėtų gauti maisto iš karių. Atsakymas būdavo: „Jeigu padarysi viena ar kita, tuomet duosiu tau maisto“, – P.Donovan sakė naujienų agentūrai AFP.

Prancūzija pasiuntė savo karius į tą neturtingą priėjimo prie jūros neturinčią šalį 2013 metų gruodį, kai CAR apėmė smurtas po kovą įvykdyto perversmo, nuvertusio ilgametį lyderį Francois Bozize (Fransua Bozizę).

Nuo 2013 metų gruodžio beveik 900 tūkst. (10 proc.) CAR gyventojų buvo priversti palikti savo namus dėl įsiplieskusio smurto, o iš jų 460 tūkst. pasitraukė į kitas šalis.

Jungtinių Tautų duomenimis, apie pusei tos šalies gyventojų, gyvenančių dideliame skurde, reikalinga humanitarinė pagalba. Manoma, kad dar apie 1,5 mln. žmonių kenčia dėl maisto stygiaus.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS