Strasbūre sutrikusios psichikos vyras peiliu sužalojo žydą | KaunoDiena.lt

STRASBŪRE SUTRIKUSIOS PSICHIKOS VYRAS PEILIU SUŽALOJO ŽYDĄ

  • 0

Prancūzijos šiaurės rytiniame Strasbūro mieste sutrikusios psichikos vyras penktadienį sušuko „Allahu Akbar“ (Dievas visų didesnis) ir dūrė peiliu vienam žydui, pranešė policija ir žydų bendruomenės šaltiniai.

Šlikę dėvėjusiam 62 metų žydų tautybės pensininkui buvo sužalotas pilvas. Išpuolį Strasbūro žydų kvartale įvykdė vyras, jau anksčiau patekęs į teisėsaugos akiratį dėl antisemitinio smurto, naujienų agentūrai sakė miesto vyriausiasis rabinas Rene Gutmanas (Renė Gutmanas).

Sužeistasis buvo paguldytas į ligoninę, bet R.Gutmanas sakė, kad pavojus jo gyvybei negresia.

Keli įvykio liudininkai pasakojo, kad užpuolikas šaukė „Allahu Akbar!“, kai puolė auką peiliu.

Vietos prokuratūra patvirtino, kad numanomas užpuolikas buvo suimtas ir kad pradėtas tyrimas.

Policija nekomentavo šio išpuolio motyvų, bet nurodė, kad vyresnio negu 40 metų įtariamojo psichika yra sutrikusi.

2010 metais jis Strasbūre užpuolė kitą šlikę dėvėjusį žydą ir sumušė jį metaliniu strypu vienoje viešoje aikštėje.

Užpuolikas buvo teisiamas dėl mėginimo nužudyti, bet pripažintas nepakaltinamu dėl psichikos būklės ir išsiųstas į psichiatrinę ligoninę.

Tuo metu prokurorai sakė, kad užpuolikas buvo įsitikinęs esantis „žydų sąmokslo auka“ ir kaltino šios tautybės žmones „dėl visų savo nesėkmių“.

Vyriausiasis rabinas pasmerkė naujausią išpuolį, bet pabrėžė, kad jis „jokiu būdu neatspindi vyraujančios atmosferos Strasbūre“. Šiame mieste gyvena apie 15 tūkst. žydų.

Vis dėlto dvasininkas ragino imtis priemonių, kad užpuolikas nebegalėtų vėl nusikalsti.

„Jeigu tas žmogus galės grįžti į gatvę ir badys bet kurį sutiktą šlikę dėvintį žmogų, tai yra problema“, – sakė R.Gutmanas.

Minėtas vyras buvo užpultas, kai išėjo iš namų apsipirkti. Įvykio liudininkai sučiupo užpuoliką, „kuris visiškai nesipriešino“, nurodė prokuratūra.

Kitas į įvykio vietą atėjęs rabinas Mendelis Samana sakė, kad nukentėjęs vyras buvo „labai sukrėstas ir galvoja, kad laimingai išsisuko“.

Pasak M.Samanos, tas trijų vaikų tėvas jam pasakojo sugebėjęs pabėgti, kai užpuolikas jam vieną kartą smogė peiliu, ir pasislėpęs šalimais esančiame bare.

Prancūzijos vidaus reikalų ministras Bernard'as Cazeneuve'as (Bernaras Kazenevas) po išpuolio paskambino R.Gutmanui ir išreiškė solidarumą su žydų bendruomene, sakė vyriausiasis rabinas.

Prancūzijos žydų ir musulmonų bendruomenės – didžiausios Vakarų Europoje. Šalyje gyvena 500–600 tūkst. žydų ir apie 5 mln. musulmonų.

Pastarasis išpuolis buvo įvykdytas šalyje tvyrant didelei įtampai po virtinės džihadistų atakų, surengtų per pastaruosius pusantrų metų. Ši atakų virtinė prasidėjo 2015-ųjų sausį, kai Paryžiuje buvo užpulta satyrinio savaitraščio „Charlie Hebdo“ redakcija ir viena žydų maisto parduotuvė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS