Ukrainos parlamentas įkūrė komisiją ultranacionalistų lyderio žūčiai ištirti | KaunoDiena.lt

UKRAINOS PARLAMENTAS ĮKŪRĖ KOMISIJĄ ULTRANACIONALISTŲ LYDERIO ŽŪČIAI IŠTIRTI

  • 0

Ukrainos Aukščiausioji Rada penktadienį nusprendė įkurti laikinąją komisiją, kuri tirs ultranacionalistų judėjimo „Pravyj sektor“ („Dešinysis“ arba „Teisusis sektorius“) regioninio lyderio Oleksandro Muzyčkos žūties per milicijos operaciją aplinkybes.

Už šį sprendimą balsavo 232 deputatai iš 279 užsiregistravusių.

Prieš balsavimą parlamento pirmininkas ir laikinasis prezidentas Oleksandras Turčynovas pareiškė: „Aukščiausioji Rada privalo užtikrinti aiškų ir skaidrų to asmens žūties aplinkybių patikrinimą.“

Tyrimo dėl O.Muzyčkos, dar žinomo kaip Saško Bilyj, žūties reikalavo „Pravyj sektor“ aktyvistai, kurie ketvirtadienio vakarą surengė audringą protesto mitingą prie Aukščiausiosios Rados pastato.

O.Muzyčka žuvo neaiškiomis aplinkybėmis naktį iš pirmadienio į antradienį per milicijos reidą vakarinio Rivnės miesto apylinkėse, kai esą pasipriešino ginklu teisėsaugos pareigūnams, sakė vidaus reikalų ministro pavaduotojas Volodymyras Jevdokimovas.

Vėliau V.Jevdokimovas pranešė, kad mirtinas šūvis į širdį buvo paleistas iš paties O.Muzyčkos ginklo.

„Jis iššovė iš savo ginklo, iš kurio šaudė į milicijos pareigūnus. Viena kulka kūną pervėrė kiaurai, o antroji pataikė į širdį“, – teigė viceministras.

„Pravyj sektor“ pareikalavo, kad nedelsiant atsistatydintų vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas ir būtų suimti visi milicijos specialiųjų pajėgų dalinio „Sokol“ pareigūnai, dalyvavę operacijoje, per kurią siekta suimti O.Muzyčką.

Ministras pareiškė, kad ultranacionalistai jam grasina, tačiau pridūrė „priimantis iššūkį“. Jis sakė, kad laikysis griežtos pozicijos viešosios tvarkos pažeidėjų atžvilgiu.

Ketvirtadienio vakarą „Pravyj sektor“ surengė įspėjamąjį piketą prie parlamento, reikalaudami atstatydinti A.Avakovą. Penktadienio rytą apie tūkstantis šio judėjimo narių ir šalininkų vėl susirinko Konstitucijos aikštėje priešais Aukščiausiosios Rados pastatą.

„Pravyj sektor“ Kijevo skyriaus vadovas Ihoris Mazūra sakė, kad penktadienį jo judėjimas nemėgins šturmuoti parlamento.

„Mūsų reikalavimai – atstatydinti Avakovą ir teisingai ištirti Saško Bilyj nužudymą“, – jis sakė žurnalistams.

I.Mazūra pridūrė, jog jeigu vyriausybė nevykdys aktyvistų reikalavimų, tuomet „Pravyj sektor“ atstovai tarsis su vadinamojo Maidano protestų judėjimo, praeitą mėnesį nuvertusio promaskvietišką prezidento Viktoro Janukovyčiaus režimą ir padėjusio ateiti į valdžią dabartiniams lyderiams, liaudies susirinkimu – „veče“.

Tuo tarpu O.Turčynovas pareiškė, kad ultradešiniųjų protestuotojų demonstracija prie parlamento yra mėginimas destabilizuoti padėtį Kijeve, kuris yra parankus Kremliui.

„Vyksta mėginimas destabilizuoti padėtį Ukrainoje, jos širdyje – Kijeve. Būtent tokį uždavinį Rusijos Federacijos politinė vadovybė kelia savo specialiosioms tarnyboms“, – laikinasis prezidentas sakė Aukščiausiosios Rados posėdyje.

Pasak jo, ketvirtadienio vakarą vykusi demonstracija prie parlamento buvo mėginimas surengti provokaciją.

„Noriu pasakyti visiems, kad Ukrainos parlamentas yra teisėtos Ukrainos valdžios pamatas. Be šio pamato valdžia Ukrainoje negali egzistuoti“, – perspėjo O.Turčynovas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS