Ukrainos prezidentas gali paleisti parlamentą, o karas tęsiasi | KaunoDiena.lt

UKRAINOS PREZIDENTAS GALI PALEISTI PARLAMENTĄ, O KARAS TĘSIASI

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka gali paskelbti apie parlamento paleidimą ateinantį sekmadienį, pranešė ketvirtadienį prezidento atstovas Sviatoslavas Ceholka.

Sprendimas bus priimtas, remiantis konstitucija, nurodė jis socialiniame tinkle „Twitter“.

„Porošenka apie AR (Aukščiausiosios Rados) paleidimą: sprendimas bus priimtas tada, kai įsigalios konstituciniai pagrindai, o jų laikas sueina Nepriklausomybės dieną“, – parašė jis savo tinklaraštyje.

Tuo tarpu prezidento spaudos tarnyba nurodo, kad P.Porošenka parlamento paleidimo klausimu tarsis su Aukščiausiosios Rados vadovais ir frakcijomis.

„Savo sprendimais aš vadovausiuosi Ukrainos liaudies siekiais, o ji reikalauja perkrovimo, reikalauja liustracijos“, – pabrėžė prezidentas.

Pažymėjęs, kad, naujausiais duomenimis, liaudis daugiau kaip 80 procentų palaiko naujų rinkimų į Aukščiausiąją Radą idėją, P.Porošenka pabrėžė esąs pasirengęs palaikyti tokį liaudies pasirinkimą.

„Mes vykdome tai, ko nori liaudis“, – pasakė jis.

Ukraina Nepriklausomybės dieną švenčia rugpjūčio 24 dieną.

Liepos 24 dieną Aukščiausios Rados pirmininkas Oleksandras Turčynovas parlamento posėdyje oficialiai paskelbė, kad nutraukia savo egzistavimą valdančioji deputatų frakcijų koalicija „Europinis pasirinkimas“.

Jeigu per 30 dienų nesuformuojama nauja koalicija, prezidentas įgyją teisę paleisti Aukščiausiąją Radą ir skelbti pirmalaikius rinkimus, kurie galėtų įvykti šių metų spalio pabaigoje.

Žuvo penki ukrainiečių kariai, pranešama apie nuožmius susirėmimus

Rytinėje Ukrainoje sukilėlių užimtuose rajonuose per pastarąją parą žuvo penki kariai ir du civiliai gyventojai, vyriausybės pajėgoms toliau siekiant atsikovoti daugiau teritorijos iš prorusiškų separatistų.

Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos atstovas Andrijus Lysenka ketvirtadienį žurnalistams sakė, kad vyriausybės kariai tęsia kovą su separatistais prie Ilovajsko ir pačiame mieste, esančiame netoli sukilėlių užimto Donecko, nors, pasak atstovo, Ilovajską kontroliuoja vyriausybės pajėgos.

Mažiausiai du žmonės žuvo ir dar kažkiek jų sužeista ketvirtadienį nuo artilerijos smūgio Donecko priemiestyje, pranešė mero atstovas.

Iš miesto, kuriame anksčiau gyveno 1 mln. žmonių ir kurį tebekontroliuoja maištininkai, pabėgo trečdalis jo gyventojų. Trečiadienį Donecko regione per susirėmimus ir nuo artilerijos ugnies žuvo daugiau nei 50 gyventojų ir karių.

Pasak A.Lysenkos, nuožmios kovos tęsėsi ir Luhanske, maždaug už 20 kilometrų nuo Rusijos sienos esančioje maištininkų tvirtovėje.

Gairės: Porošenka, Ukrainos prezidentas, Ukrainos parlamentas, Oleksandras Turčynovas, karas Ukrainoje, Petro Porošenka
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS