Armėnijos opozicijos šalininkai blokuoja eismą Jerevane ir kitur šalyje | KaunoDiena.lt

ARMĖNIJOS OPOZICIJOS ŠALININKAI BLOKUOJA EISMĄ JEREVANE IR KITUR ŠALYJE

  • 0

Automobilių eismas Armėnijos sostinėje beveik sustabdytas, sutriko metropoliteno darbas, trečiadienį pranešė vienas naujienų agentūros „Interfax“ korespondentas.

Visuose Jerevano rajonuose gyventojai prisidėjo prie opozicijos protestų lyderio Nikolo Pašiniano paskelbto visuotinio streiko ir kelių blokavimo.

Parlamentui antradienį neišrinkus N. Pašiniano vyriausybės vadovu, trečiadienį buvo blokuoti į Jerevaną vedantys keliai, taip pat ir iš tarptautinio oro uosto, įėjimai į virtinę valstybinių įstaigų, įskaitant Teisingumo ministeriją, Kultūros ministeriją ir Švietimo ministeriją.

Antradienį po visą dieną trukusių įtemptų debatų per Nacionalinio Susirinkimo nepaprastąjį posėdį parlamentas neišrinko premjeru liberaliojo opozicijos aljanso YELQ lyderio N. Pašiniano, kuris buvo vienintelis pasiūlytas kandidatas. Respublikonų partijai, turinčiai daugumą 105 vietų parlamente, neparėmus jo kandidatūros, N. Pašiniano šalininkų ir priešininkų balsai pasiskirstė 45 prieš 56.

Po balsavimo N. Pašinianas paragino nuo trečiadienio surengti šalyje visuotinį streiką ir blokuoti visus kelius.

„Rytoj nuo 8 val. 15 min. (vietos, 7 val. 15 min. Lietuvos laiku) skelbiamas visuotinis streikas, bus blokuojamas oro uostas, geležinkeliai, visi tarpvalstybiniai ir šalies vidaus keliai. Mūsų judėjimas negali nesibaigti pergale“, – jis vakare pareiškė sostinės Jerevano centre susirinkusiems tūkstančiams savo šalininkų.

„Nuo rytojaus pradedami visuotinio pilietinio nepaklusnumo veiksmai. Mūsų reikalavimai – pripažinti liaudies pergalę ir išrinkti premjeru liaudies kandidatą“, – pridūrė jis.

Pasak naujienų agentūros „Interfax“ korespondento, prie kelią į tarptautinį oro uostą blokuojančių protestuotojų sutelkti riaušių policijos pareigūnai, bet teisėsauga kol kas jokių aktyvių veiksmų nesiima.

Oro uostą norintiems pasiekti keleiviams tenka keliu eiti pėsčiomis.

Vėliau buvo paskelbta, kad oro uosto darbuotojai prisidėjo prie N. Pašiniano inicijuoto visuotinio streiko, nors jo administracija teigė, kad skrydžiai nebuvo sutrikdyti.

Nuo ankstaus ryto Jerevane ir kitose šalies vietose demonstrantai blokuoja virtinę gatvių ir kelių, įskaitant sostinę ir Giumri miestą, kuriame įsikūrusi Rusijos karinė bazė, jungiantį geležinkelį bei pagrindinę su Gruzija jungiančią automagistralę.

Opozicijos atstovai paragino protestuotojus Jerevane leisti netrikdomai judėti gelbėtojų ir greitosios pagalbos mašinoms.

„Ypač prašau visų revoliucijos dalyvių netrukdyti gelbėjimo tarnybos, medikų ir ugniagesių automobilių eismo“, – savo „Facebook“ žinutėje parašė YELQ deputatas ir vienas iš protestų organizatorių Araratas Mirzojanas.

N. Pašinianas sakė, jog valdančioji Respublikonų partija tikėjosi, kad jos deputatams nubalsavus prieš opozicijos lyderio paskyrimą premjeru gatvėse prasidės susirėmimai, galintys tapti dingstimi panaudoti jėgą.

„Jie norėjo mus išprovokuoti. Tačiau nepavyko – tai taikus judėjimas. Pareiškiu, kad derybos su jais gali vykti tik dėl vienintelio klausimo – Respublikonų partijos politinių laidotuvių“, – sakė N. Pašinianas.

42 metų N. Pašinianas nuo balandžio 13-osios vadovavo masinėms demonstracijoms, praeitą savaitę privertusioms atsistatydinti veteraną lyderį Seržą Sargsianą. Šis Respublikonų partijos politikas dešimtmetį dirbo prezidento poste ir buvo ką tik buvo išrinktas premjeru, turinčiu naujus, didesnius įgaliojimus.

N. Pašiniano protestų judėjimas kaltino S. Sargsianą užgrobus valdžią ir tvirtino, kad jis nesugebėjo spręsti virtinės šalies problemų, tokių kaip korupcija, skurdas ir oligarchų įtaka.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS