Atsakomybę už kruviną išpuolį Libijoje prisiėmė IS | KaunoDiena.lt

ATSAKOMYBĘ UŽ KRUVINĄ IŠPUOLĮ LIBIJOJE PRISIĖMĖ IS

  • 1

Džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS) trečiadienį prisiėmė atsakomybę už 12 gyvybių nusinešusią ataką Libijos rinkimų komisijos būstinėje sostinėje Tripolyje, pranešė grupuotės propagandos agentūra.

„Dvi mirtininkų operacijos smogė Aukštosios rinkimų komisijos būstinei Tripolyje“, – sakoma grupuotės propagandos agentūros „Amaq“ pranešime.

Tarptautinės bendruomenės remiama Libijos nacionalinės santarvės vyriausybė (GNA) nurodė, kad dorojasi su „bailios mirtininko atakos pasekmėmis“, o Sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad per išpuolį žuvo mažiausiai 12 žmonių, o dar septyni asmenys buvo sužeisti.

Keturi ginkluoti kovotojai užpuolė rinkimų komisijos pastatą trečiadienio rytą, naujienų agentūrai AFP sakė aukšto rango Tripolio saugumo pareigūnas Mohamadas al Damja (Mohamadas Damdža).

„Jie nužudė sargybinius ir ėmė šaudyti į patalpose buvusius žmones “, – sakė jis.

Mažiausiai du užpuolikai detonavo savo sprogmenis atvykus saugumo pajėgoms, pridūrė pareigūnas. Jo teigimu, pastatui padaryta didžiulė žala, jis užsidegė.

Saugumo pajėgoms pavyko sukontroliuoti situaciją, o nelaimės vieta yra aptverta, sakė M. al Damja.

Liudininkai pasakojo girdėję šūvius ir matę juodus dūmus, kylančius iš Nacionalinės rinkimų komisijos būstinės.

Jungtinių Tautų misija Libijoje pasmerkė „teroro ataką“ ir išreiškė „užuojautą gyvybių netekusių aukų šeimoms“.

„Tokios teroro atakos nesulaikys libijiečių nuo nacionalinės vienybės stiprinimo ir teisinės valstybės ir institucijų kūrimo proceso vykdymo“, – savo paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“ nurodė JT misija Libijoje.

JT tikisi, kad Libijai pavyks šiemet surengti rinkimus, padėsiančius nutraukti kelerius metus šalyje tvyrantį chaosą.

Rinkimų komisija laikoma viena iš nedaugelio patikimų ir nepriklausomų šalies institucijų. Nuo 2011 metų, kai buvo nuverstas diktatorius Muamaras Kadhafi (Muamaras Kadafis), Libijoje nesiliauja smurtas.

Per 42 metus trukusį M. Kadhafi valdymą rinkimai buvo draudžiami, o jį nuvertus 2012 ir 2014 metais buvo organizuoti parlamento rinkimai. Tačiau ir po jų chaosas tęsiasi, dėl valdžios varžosi konkuruojančios kovotojų grupuotės, gentys ir džihadistai.

Neramumų neužbaigė ir Jungtinių Tautų remiamas 2015 metų susitarimas suformuoti vienybės vyriausybę Tripolyje; liko neišspręstų nesutarimų su konkuruojančia administracija šalies rytuose.

JT specialusis pasiuntinys Ghassanas Salame (Gasanas Salamė) vasario mėnesį išreiškė viltį, kad iki 2018 metų pabaigos Libijoje įvyks parlamento ir prezidento rinkimai, bet perspėjo, kad sąlygų balsavimui dar nėra.

Nevyriausybinė organizacija „Human Rights Watch“ kovo mėnesį perspėjo, kad šalis politine, teismų ar saugumo prasme dar toli gražu nėra pasirengusi rinkimams, ir tarp neišspręstų problemų paminėjo aktyvistų ir žurnalistų puldinėjimą.

Prieš rinkimus turi būti surengtas referendumas dėl naujos konstitucijos ir priimtas rinkimų įstatymas.

Iki kovo rinkėjais buvo užsiregistravę 2,4 mln. Libijos gyventojų, kurių iš viso yra 6 milijonai.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

tai

kas ar tai tos valstybes vardu daroma ar ji pati tai daro ir kodel iki siol ziniasklaida klaidina visuomene nes tai butu is 1 puses rusai o is kitos jav su izraeliu tai kas teisus?....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS