Britų premjerė apsilankė išpuolio prieš rusų šnipą vietoje | KaunoDiena.lt

BRITŲ PREMJERĖ APSILANKĖ IŠPUOLIO PRIEŠ RUSŲ ŠNIPĄ VIETOJE

  • 5

Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Theresa May (Tereza Mei) ketvirtadienį pirmą kartą apsilankė vietoje, kur praėjusią savaitę nervus paralyžiuojančia medžiaga buvo apnuodytas buvęs rusų šnipas.

Šis išpuolis išprovokavo aštrų diplomatinį konfliktą tarp Londono ir Maskvos.

Buvęs Rusijos karinės žvalgybos agentūros GRU pulkininkas Sergejus Skripalis ir jo dukra Julija buvo apnuodyti kovo 4 dieną Anglijos pietvakariniame Solsberio mieste.

Solsberyje viešinti Th. May taip pat susitiks su visuomenės ir verslo atstovais, gelbėjimo tarnybų darbuotojais, naujausią informaciją jai pateiks visuomenės sveikatos pareigūnai, nurodė premjerės atstovas spaudai.      

Kai kurie šio miesto rajonai atitverti kaip nusikaltimo vieta, o pareigūnai su sandariais cheminės saugos kostiumais ima mėginius tose vietose, kur lankėsi S. Skripalius ir jo dukra prieš tai, kai buvo aptikti be sąmonės ant suoliuko šalia vieno prekybos centro. 

Policijos tyrėjams padeda beveik 200 karių, o žmonės, galėję būti tame rajone incidento metu, paraginti kruopščiai išskalbti savo drabužius.

Ketvirtadienį pirmąjį pasitarimą Londone surengė speciali darbo grupė, kuriai pavesta padėti atlikti valymo operaciją Solsberyje. 

Vėliau numatytas ir nacionalinio saugumo komiteto (COBRA) pasitarimas. Jam pirmininkaus vidaus reikalų sekretorė Amber Rudd (Amber Rud), koordinuojanti vyriausybės veiksmus reaguojant į incidentą Solsberyje.

Th. May trečiadienį pareiškė, kad Rusija „kaltintina“ dėl pasikėsinimo nužudyti S. Skripalį, 2006-aisiais Rusijoje nuteistą kalėti 13 metų už tai, kad britų slaptajai tarnybai MI6 teikė informaciją apie Europoje veikiančius GRU agentus.

2010 metų liepą S. Skripalis buvo paleistas per JAV ir Rusijos šnipų apsikeitimą ir atskraidintas į Britaniją, suteikusią jam prieglobstį.

Vieningas kaltinimas

JAV, Prancūzijos, Vokietijos ir Didžiosios Britanijos lyderiai pareiškė vieningai kaltinantys Rusiją dėl buvusio rusų šnipo Sergejaus Skripalio apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga.

„Mes, Prancūzijos, Vokietijos, Jungtinių Valstijų ir Jungtinės Karalystės lyderiai, bjaurimės ataka prieš Sergejų ir Juliją Skripalius“ kovo 4-ąją Anglijos Solsberio mieste, sakoma pareiškime, kurį paskelbė Britanijos vyriausybė.

Neįprastame bendrame pareiškime JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas), Prancūzijos vadovas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas), Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Britanijos premjerė Theresa May (Tereza Mei) teigė, kad „nėra jokio įtikinamo alternatyvaus paaiškinimo“, ir kad Rusija veikiausiai yra atsakinga už kovo 4-osios ataką Anglijos mieste.

Jie pareiškė, kad Rusijai nesureagavus į Britanijos „teisėtą prašymą“ paaiškinti situaciją, „jos atsakomybė dar labiau pabrėžiama“.

JAV, Jungtinės Karalystės, Prancūzijos ir Vokietijos lyderiai sakė, kad cheminio ginklo panaudojimas yra „išpuolis prieš JK suverenumą“ bei „tarptautinės teisės pažeidimas“.

Britanija dėl to incidento išsiuntė iš šalies 23 rusų diplomatus ir įšaldė aukšto lygio kontaktus su Maskva.

Manoma, kad Rusija greitai imsis atsakomųjų priemonių.

GALERIJA

  • Britų premjerė apsilankė išpuolio prieš rusų šnipą vietoje
  • Britų premjerė apsilankė išpuolio prieš rusų šnipą vietoje
  • Britų premjerė apsilankė išpuolio prieš rusų šnipą vietoje
  • Britų premjerė apsilankė išpuolio prieš rusų šnipą vietoje
  • Britų premjerė apsilankė išpuolio prieš rusų šnipą vietoje
  • Britų premjerė apsilankė išpuolio prieš rusų šnipą vietoje
  • Britų premjerė apsilankė išpuolio prieš rusų šnipą vietoje
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (5)

suokalbis

Kodėl ministrė amerikonams niko nesako.......

nuomonė

Blogai kai valdžion papuola kvaila boba. Apdergė Angliją prieš visą pasaulį kvaiša...

Šiaip

Tai Teresė dabar UK pagrindinis Šerlokas Holmsas pasidarė? Nežinojau kad šnipinėti nužudytus šnipus ieina i premjer ministro pareigas....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS