Miestas Havajuose – lyg karo zonoje: išsigelbėjusieji prisimena siaubingas akimirkas | KaunoDiena.lt

MIESTAS HAVAJUOSE – LYG KARO ZONOJE: IŠSIGELBĖJUSIEJI PRISIMENA SIAUBINGAS AKIMIRKAS

  • 13

Gaisruose Havajuose žuvusiųjų skaičius perkopė devynias dešimtis ir tai daugiausiai aukų pareikalavęs gaisras Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV) per visus 100 metų. Plačiau apie tai – LNK reportaže.

Istorinis Lahainos miestas Havajuose atrodo lyg karo zonoje. Iš jo liko tik pelenai, o išsigelbėjusieji nuo liepsnų prisimena siaubingas akimirkas.

Vienas vyras su draugais sėdo į automobilį, norėdamas pabėgti nuo liepsnų, tačiau keliai užsikimšo nuo eismo.

„Iššokau iš automobilio ir bėgau gelbėdamas savo gyvybę, bėgau prie vandenyno. Jie liko savo automobilyje ir žuvo su savo šunimis. Trys mano draugai ir du šunys žuvo viename automobilyje“, – kalbėjo vyras.

Pastangos surasti žuvusiuosius ir nustatyti jų tapatybes dar tik prasideda. O tai padaryti labai sunku, nes kūnai neatpažįstamai sudegę.

„Vieną draugą mačiau negyvą ant žemės, tarsi anglies gabalą, beveik kaip Pompėjoje. Nieko negalėjau padaryti. Viskas vyko žaibiškai“, – sakė vyras. 

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Kai kurie žmonės iš karto neteko kelių artimųjų.

Mes negavome jokios informacijos ir, tiesą sakant, tokio lygio nekompetencijos čia dar nebuvau matęs.

„Lankėmės daugelyje Lahainos viešbučių, bet nė vieno ten nėra. Buvome policijos nuovadoje, paskambinome Raudonajam Kryžiui, bet kol kas nieko. Jokios informacijos. Nulis“, – teigė kitas vyras.

Žuvusiųjų skaičiui svyruojant apie 100 – ši nelaimė įėjo į JAV istoriją.

„Tai didžiausia stichinė nelaimė mūsų istorijoje. Šiuo metu žuvo mažiausiai 93 žmonės ir žinome, kad komandos nuolat ieško išgyvenusiųjų ir aukų“, – situaciją komentavo Havajų gubernatorius Joshas Greenas.

Prieš daugiau nei 100 metų Minesotoje ir Viskonsine per gaisrus žuvo per 450 žmonų. 1946 m. salą nusiaubęs cunamis paskatino sukurti pavojaus įspėjimo sistemą su sirenomis, kurios tikrinamos kas mėnesį.

Havajų ekstremalių situacijų valdymo tarnybų įrašuose neva nenurodyta, kad perspėjimo sirenos skambėjo. Pareigūnai, esą, išsiuntė perspėjimus į mobiliuosius telefonus, televiziją ir radijo stotis, tačiau elektros energijos tiekimo ir mobiliojo ryšio sutrikimai galėjo apriboti jų platinimą. Gyventojams nirštant, ar tikrai nebuvo galima padaryti daugiau perspėjant apie artėjančius gaisrus prie jų namų, pareigūnai pradėjo tyrimus.

„Mes negavome jokios informacijos ir, tiesą sakant, tokio lygio nekompetencijos čia dar nebuvau matęs“, – aiškino vienas pašnekovas.

Nuniokotose vietovėse artimiausiu metu planuoja apsilankyti pats JAV prezidentas Joe Bidenas. Skaičiuojama, kad vien Lahainos mieste nuostoliai sieks per 5 milijardus eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Ar žinot tiesą?

Kodėl nerašoma, kaip kilo gaisras? Tik žurnalistai nežino, kas vyksta, nesidomi ar nerašo?

dar

atsiranda marmaliuotu pridurku su putkomentarais uzprogramuoti vakaru satanystinem /vertybem pz =0

Havajai tik gamta

Civilizacijos prasme ten viduraamziai.Ne vienas havajietis gyvena vakaru EU ir negali atsidziaugti
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS