Graikijoje po pražūtingų gaisrų ieškoma kaltųjų | KaunoDiena.lt

GRAIKIJOJE PO PRAŽŪTINGŲ GAISRŲ IEŠKOMA KALTŲJŲ

  • 2

Graikijos ministras pirmininkas Aleksis Cipras (Alexis Tsipras) penktadienį pareiškė prisiimąs „politinę atsakomybę“ už pražūtingiausius miškų gaisrus per šalies naujausių laikų istoriją, tęsiantis įnirtingiems debatams, kas kaltas dėl mažiausiai 87 žmonių gyvybių pareikalavusią tragediją.

Opozicija anksčiau pareiškė, kad į rytus nuo Atėnų kilę gaisrai yra padegimo rezultatas, ir kaltino vyriausybę vengiant prisiimti atsakomybę.

Piliečių apsaugos ministro pavaduotojas Nikas Toskas (Nikos Toskas) ketvirtadienį kėlė prielaidą, kad tragediją galėjo nulemti padegimai.

Per penktadienį tiesiogiai transliuotą vyriausybės posėdį A. Cipras sakė norintis „didžios graikų tautos akivaizdoje prisiimti visišką politinę atsakomybę už šią tragediją“.

„Tikiu, kad tai turėtų padaryti ministras pirmininkas ir vyriausybė“, – pridūrė jis.

Penktadienį teismo medicinos ekspertai toliau vykdė sudėtingą užduotį – nustatyti žuvusiųjų tapatybę.

Vienas su šiuo procesu susijęs pareigūnas sakė Graikijos radijui, kad dauguma palaikų visiškai suanglėję, todėl tikėtina, kad identifikavimas užtruks dar kelias dienas..

Visuomenei piktinantis dėl vyriausybės veiksmų įvykus šiai nelaimei N. Toskas ketvirtadienį sakė žurnalistams, kad „svari informacija paskatino mus pradėti tyrimą“ dėl galimų „nusikalstamų veiksmų“.

Pareigūnai sakė, kad palydovinių nuotraukų informacija rodo, kad pirmadienį 13 gaisrų kilo vienu metu daugelyje vietų Atikos regione, kuriam priklauso ir Atėnai.

Vyriausybė buvo griežtai kritikuojama dėl atsako, nors paveiktieji nelaimės gali tikėtis pagalbos iš 40 mln. eurų fondo.

Pajūrio rajoną Matį, kur žuvo daugiausiai žmonių, aplankęs gynybos ministras Panas Kamenas (Panos Kammenos) sulaukė piktų šūksnių.

„Palikot mus Dievo malonei – čia nieko nebeliko!“ – šūktelėjo vienas gyventojas.

Vis dėlto P. Kamenas nebuvo linkęs nusileisti ir sakė Didžiosios Britanijos transliuotojui BBC, kad prie nelaimės prisidėjo ankstesnės neteisėtos statybos.

„Dauguma“ namų pajūryje buvo pastatyta be reikalingų leidimų, teigė ministras.

„Manau, po šios tragedijos laikas suprasti, kad nesilaikyti taisyklių ir įstatymų pavojinga jiems (gyventojams) ir jų šeimoms“, – pabrėžė P. Kamenas.

Ekspertai sakė, kad vieną didžiausių per šį šimtmetį Europoje ugnies nulemtų tragedijų paaštrino blogas urbanistinis planavimas, įskaitant tinkamų kelių stygių, ir per didelis namų skaičius šalia užsiliepsnoti galinčių miškingų teritorijų.

„Visą regioną reikia iš naujo perprojektuoti, – sakė vidaus reikalų ministras Panas Skurletis (Panos Skourletis). – Keliai turi būti atidaryti, prie jūros vedantys maršrutai turi būti vėl atidaryti.“

Regiono meras Evangelas Burnas (Evangelos Bournos) penktadienį sakė Graikijos radijui, kad gelbėtojai patys to nesuvokdami uždarė gyventojus į spąstus, kai buvo uždarytas pagrindinis kelias netoli gaisrų židinių.

„Esame atsakingi visi: vyriausybė, specialiosios tarnybos ir piliečiai“, – pabrėžė jis.

Tačiau policijos ir ugniagesių pareigūnai anksčiau neigė, kad kelias buvo uždarytas.

„Apgailėtinas spektaklis“

Opozicinė Naujosios demokratijos partija išpeikė N. Tosko pareiškimą, kad gaisrai buvo nusikalstamų veiksmų rezultatas.

„Šis bet kokios atsakomybės kratymosi apgailėtinas spektaklis gali tik išprovokuoti pyktį“, – sakoma jos pareiškime.

Partija pridūrė, kad kyla klausimų dėl operacijoje galėjusių dalyvauti ugniagesių skaičiaus ir evakuacijos procedūrų.

Opozicinės Socialistų partijos deputatė Fofi Genimata (Fofi Gennimata) ragino vyriausybę dėl šios nelaimės atsistatydinti. Kol kas savo posto nepaliko nė vienas ministras.

„Ši vyriausybė – pavojinga ir turi trauktis“, – sakė F. Genimata.

Opozicijos dienraštis „Ta Nea“ savo pirmajame puslapyje išspausdino kabineto narių nuotrauką su užrašu „Nekompetentingi provokatoriai“.

Gaisrai nuniokojo poilsiautojų pamėgtas pajūrio gyvenvietes ir plito taip sparčiai, kad daugelis buvo žmonių buvo priversti gelbėtis puldami į jūrą..

Likę gyvi žmonės pasakojo apie šiurpius vaizdus – savo namuose sudegusias ištisas šeimas.

„Buvome vieni, nebuvo kam mums padėti. Visi darė, ką manė turintys daryti, kad išsigelbėtų patys“, – naujienų agentūrai AFP sakė gyventoja Evi Kavakura (Evi Kavoura).

Nelaimė paskatino solidarumo bangą: daugeliu išsigelbėjusių žmonių rūpinasi savanoriškos organizacijos, aprūpinančios būstu, drabužiais ir maistu.

Vienoje sporto salėje Rafinos mieste netoli Mačio apgyvendintiems žmonėms padedanti viena iš savanorių – atostogaujanti anglų kalbos mokytoja Joana Kefalidu (Joanna Kefalidou), sakė: „Esame graikai, o graikai sunkiais laikais susitelkia ir padeda vieni kitiems kuo galėdami.“

GALERIJA

  • Graikijoje po pražūtingų gaisrų ieškoma kaltųjų
  • Graikijoje po pražūtingų gaisrų ieškoma kaltųjų
  • Graikijoje po pražūtingų gaisrų ieškoma kaltųjų
Scanpix nuotr.
Gairės: Graikija, gaisrai
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

...

Europoje plinta ugninis džihadas.

Anonimas

Vot durni tie graikai. Taigi padege tai PUTINAS.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS