Indijoje, Nepale ir Bangladeše potvynių aukų padaugėjo iki 165 | KaunoDiena.lt

INDIJOJE, NEPALE IR BANGLADEŠE POTVYNIŲ AUKŲ PADAUGĖJO IKI 165

  • 0

Indijoje, Nepale ir Bangladeše potvynių aukų padaugėjo iki 165, o tūkstančiai žmonių buvo priversti palikti savo namus, pirmadienį pranešė pareigūnai.

Vis dėlto perspėjama, kad aukų skaičius gali dar išaugti, kai paaiškės visi stichijos padaryti nuostoliai.

Tris dienas pliaupusios smarkios liūtys sukėlė staigių potvynių ir nuošliaužų; Nepale jos pasiglemžė mažiausiai 70 gyvybių, šiaurės ir rytų Indijoje – dar 73, o Bangladeše žuvo 22 žmonės.

Šiaurės rytiniame Indijos Asamo mieste įkurtose stovyklose glaudžiasi apie 200 tūkst. žmonių. Šis regionas kasmet nukenčia nuo potvynių, kylančių per liūčių sezoną.

Dar 15 tūkst. žmonių buvo priversti palikti savo namus rytinėje Biharo valstijoje, kuri ribojasi su Nepalu. Vieno pareigūno teigimu, septynios upės šioje valstijoje yra pasiekusios pavojingą lygį.

2008 metais, kai iš krantų išsiliejo viena upė, tekanti pasienyje su Nepalu, buvo užlieti nemaži Biharo valstijos plotai. Dėl šios tragedijos šalys iki šiol kaltina viena kitą.

Sekmadienį kalnuotoje šiaurės Indijos Himačal Pradešo valstijoje nuslinkusi didelė purvo nuošliauža nubloškė nuo kalno šlaito į gilų tarpeklį du autobusus, o per šį incidentą žuvo mažiausiai 46 žmonės.

Šiaurinėje Utarakando valstijoje, kuri taip pat ribojasi su Nepalu, vėlų sekmadienį dar trijų žmonių gyvybių pareikalavo liūčių sukelta nuošliauža, naujienų agentūrai AFP sakė vietos policijos pareigūnas Ajay Joshi (Adžajus Džošis).

Tuo tarpu Nepale potvynis visiškai užliejo per 48 tūkst. namų, o 21 tūkst. gyventojų buvo iškeldinti, pranešė policija.

Kadangi gelbėtojams nepavyksta pasiekti atokesnių vietovių, šalies vidaus reikalų ministerija nurodė, kad dingusiais laikomi 47 žmonės; manoma, kad jie žuvo.

Nepalo Raudonasis Kryžius perspėjo, kad dėl geriamojo vandens ir maisto stygiaus šioje neturtingoje Himalajų šalyje gali kilti humanitarinė krizė.

„Daugelyje šalies dalių trūksta saugaus geriamojo vandens, todėl gresia didelis pavojus sveikatai“, – AFP sakė organizacijos atstovas Dibya Rajas Poudelis (Dibija Radžas Pudelis).

„Keli kaimai ir gyvenvietės yra nepasiekiamos. Vis dar neveikia telekomunikacijos bei mobilieji telefonai, todėl sudėtinga išsamiai įvertinti (situaciją)“, – pridūrė jis.

Nepalo pietiniame žemumų regione, vadinamame Terajumi, kur gerai išvystytas žemės ūkis, užfiksuoti kol kas didžiausi liūčių padaryti nuostoliai.

Šis regionas yra pats derlingiausias Nepale, todėl jo patirti ekonominiai potvynių nuostoliai veikiausiai bus itin skaudūs.

„Gauname pranešimų, kad Terajuje yra užtvindyta apie 70 proc. žemės naudmenų“, – sakė vyriausybės vyresnysis žemės ūkio ekonomistas Shankaras Sapkota (Šankaras Sapkota).

„Buvo paveikti ryžių laukai, daržovių plantacijos ir žuvų ūkiai, tačiau dabar dar negalime patvirtinti žalos masto“, – pridūrė jis.

Manoma, kad liūtys toliau slinks vakarų kryptimi, todėl Nepalo pareigūnai paskelbė evakuojantys 74 tūkst. žmonių, gyvenančių vietovėse, kurioms gali smogti stichija.

Nepale nuo birželio pabaigos, kai prasidėjo liūčių sezonas, jau žuvo apie 150 žmonių.

Kaimyninėje Indijoje per smarkias liūtis, potvynius ir nuošliaužas taip pat žuvo šimtai žmonių. Liūčių sezonas prasideda birželio pradžioje šalies pietinėje dalyje ir slenka per visą šalį iki pat rugsėjo.

Kariuomenės pagalba

Tuo tarpu Bangladešas į pagalbą kovoti su potvyniais pasikvietė karių, kurie turi sutvirtinti pakrantes. Potvyniai šalyje pasiglemžė jau 22 žmonių gyvybes.

Vietos vyriausybės administratorius Kazi Hasanas Ahmedas (Kazis Hasanas Ahmedas) AFP sakė, kad po kelias dienas trukusių smarkių liūčių upėms išsiliejus iš savo krantų nukentėjo iki 700 tūkst. žmonių.

„Nematėme tokių smarkių potvynių Dinadžpure nuo 1988-ųjų“, – sakė jis, paminėdamas vieną labiausiai nukentėjusių regionų.

„Miesto apsauginę pakrantę nuplovė potvynio vanduo, užtvindęs beveik visą miestą“, – pridūrė jis.

Bangladešo potvynių prognozių ir perspėjimo centras informavo, kad artimiausias tris paras kai kurių didžiausių upių vandens lygis kils ir toliau, todėl potvynio pavojus gali dar labiau išplisti.

GALERIJA

  • Indijoje, Nepale ir Bangladeše potvynių aukų padaugėjo iki 165
  • Indijoje, Nepale ir Bangladeše potvynių aukų padaugėjo iki 165
  • Indijoje, Nepale ir Bangladeše potvynių aukų padaugėjo iki 165
  • Indijoje, Nepale ir Bangladeše potvynių aukų padaugėjo iki 165
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS