Indijos aviacija smogė kovotojams Pakistano administruojamoje Kašmyro dalyje | KaunoDiena.lt

INDIJOS AVIACIJA SMOGĖ KOVOTOJAMS PAKISTANO ADMINISTRUOJAMOJE KAŠMYRO DALYJE

  • 0

Indija antradienį surengė aviacijos smūgį Pakistano administruojamoje ginčijamo Kašmyro regiono dalyje, per kurį žuvo „labai didelis skaičius“ kovotojų, esą planavusių įvykdyti ataką Indijos teritorijoje, pranešė vienas aukšto rango Užsienio reikalų ministerijos pareigūnas.

Antskrydis prieš islamistų grupuotės „Jaish-e-Mohammad“ (JeM) stovyklą buvo surengtas, nes Indija buvo įsitikinusi, kad „artimiausiu metu“ kovotojai gali surengti mirtininkų atakų, per spaudos konferenciją sakė URM sekretorius Vijay Gokhale (Vidžajus Gokhalė).

„Labai didelis skaičius „Jaish-e-Mohammad“ teroristų, instruktorių, aukšto rango vadų ir grupės džihadistų, kurie buvo apmokomi fidajinų (mirtinkų) veiksmams, buvo eliminuoti“, - nurodė jis.

Anksčiau kitas vyriausybės narys pranešė, kad Indijos aviacija antradienį paryčiais surengė antskrydį kitapus paliaubų linijos Kašmyre ir „visiškai sunaikino“ vieną kovotojų stovyklą.

„Oro pajėgos šiandien ryte surengė aviacijos smūgį prieš teroro stovyklą kitapus KL ir visiškai ją sunaikino“, – sakoma už žemės ūkį atsakingo ministro pavaduotojo Gajendros Singho Shekhawato (Gadžendros Singho Šekhavato) per tviterį anglų kalba paskelbtoje žinutėje, turint omenyje Kontrolės liniją, skiriančią Indijos ir Pakistano kontroliuojamas Kašmyro dalis.

G. S. Shekhawato žinutė yra pirmasis Indijos vyriausybės pranešimas apie antskrydį Pakistano kontroliuojamoje teritorijoje, paskelbtas praėjus beveik dviem savaitėms po mirtininko sprogdintojo atakos Kašmyre, per kurią žuvo 40 indų sukarintų pajėgų narių.

Po šio sprogdinimo, už kurį atsakomybę prisiėmė Pakistane veikianti JeM, Indija pažadėjo griežtai atsakyti.

„Buvo gauta įtikinamų žvalgybos duomenų, kad JeM ruošėsi surengti kitą mirtininkų teroro ataką įvairiose šalies vietose, ir šiuo tikslu buvo apmokomi džihadistai fidajinai“, – aiškino V. Gokhale.

„Išlikus betarpiškam pavojui, prevencinis smūgis tapo visiškai būtinas. Per žvalgybos vadovaujamą operaciją šiandien paryčiais Indija smogė didžiausiai JeM apmokymų stovyklai Balakote“, – pridūrė jis.

„Tokie dideli mokymo kompleksai, pajėgūs apmokyti šimtus džihadistų, nebūtų galėję veikti be Pakistano valdžios žinios“, - sakė URM pareigūnas.

„Indija ne kartą ragino Pakistaną imtis veiksmų prieš JeM ir neleisti džihadistų mokyti ir ginkluoti Pakistane, – pridūrė V. Gokhale. - Pakistanas turi imtis konkrečių veiksmų, kad išardytų terorizmo infrastruktūrą savo teritorijoje.“

Pakistanas savo ruožtu pranešė, kad Indijos karo lėktuvai įskrido į šalies kontroliuojamą oro erdvę Kašmyre ir surengė antskrydį.

„Indijos oro pajėgos pažeidė Kontrolės liniją“, – per „Twitter“ parašė Pakistano kariuomenės atstovas generolas majoras Asifas Ghafooras (Asifas Gafūras).

Pakistano karinės oro pajėgos reaguodamos pakėlė į orą savo naikintuvus, pridūrė jis.

„Susidūrę su savalaike ir veiksminga Pakistano karinių oro pajėgų reakcija (Indijos lėktuvai) paskubomis numetė savo ginkluotę, sprukdami netoli Balakoto. Nėra jokių aukų arba žalos“, – rašė A. Ghafooras.

Išsamenės informacijos apie incidento vietą kariškis nepateikė.

A. Ghafooro paskelbtose nuotraukose matyti miškingoje vietovėje pažirusios metalo nuolaužos. Kariškis teigė, kad tai yra Indijos lėktuvų numestos ginkluotės liekanos.

Indijos žiniasklaida pranešė, kad šalies karinės oro pajėgos smogė keliems taikiniams, įskaitant stovyklas, priklausančias „Jaish-e-Mohammad“, prisiėmusiai atsakomybę už vasario 14-ąją Kašmyre įvykdytą sprogdinimą, dėl kurio įtampa tarp abiejų šalių smarkiai padidėjo

„Aukšto rango šaltiniai vyriausybėje sakė, kad per (Indijos oro pajėgų) smūgį žuvo beveik 200 žmonių“, – nurodė privatus transliuotojas „CNN News 18“.

Islamabadas tvirtino nesantis niekaip susijęs su vasario 14-osios išpuoliu ir perspėjo atsakysiantis, jeigu Indija surengs kokį nors smūgį.

„Jaish-e-Mohammad“ yra viena prieš kelių grupuočių, nusistačiusių prieš Indijos valdymą Kašmyre. Šis neramus regionas yra padalytas tarp Indijos ir Pakistano nuo pat britų valdymo pabaigos 1947 metais, bet abi šalys iki šiol reiškia teritorines pretenzijas į visą buvusią Himalajų karalystę ir dėl šios teritorijos dukart kariavo.

Pakistano vidaus reikalų ministerija praeitą savaitę paskelbė, kad saugumo tarnybos užėmė vieną kompleksą, kuriame, kaip manoma, veikė „Jaish-e-Mohammad“ štabas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS