J. Prigožino demaršas Rusijoje: kas už tai laukia S. Šoigu? | KaunoDiena.lt

J. PRIGOŽINO DEMARŠAS RUSIJOJE: KAS UŽ TAI LAUKIA S. ŠOIGU?

  • 18

Kremliaus režimas sugebėjo susitarti su karinės grupuotės „Wagner“ vadu. Kol kas nėra aišku, ką iš tikrųjų mainais į Maskvą Vladimiras Putinas pažadėjo Jevgenijui Prigožinui, tačiau vargu, ar tai ilgalaikis sprendimas. Dabar neaiškus ir Sergejaus Šoigu likimas, praneša LNK.

V. Putinui ir jo bendražygiams bus sunku pamiršti desperatiškus vaizdus, kai netoli nuo Maskvos jie liepė perkasti federalinius plentu, vedančius į Rusijos sostinę. Šiąnakt jau buvo duotas įsakymas užkasti tuos griovius. Taigi, J. Prigožino žygis į Maskvą, siekiant nubausti, jo žodžiais, nusikaltėlišką ir išdavikišką Gynybos ministerijos valdžią, baigėsi niekuo, jei nevertinsime, kad keli tūkstančiai jo karių per parą be problemų nuriedėjo Rusijos platybėmis apie 800 km ir sukėlė paniką Maskvoje.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Svarbiausias šios istorijos autorius – „Wagener“ vadas J. Prigožinas – paliko gerai įtvirtintą Rusijos karinės vadovybės šalies pietuose būstinę Rostove prie Dono ir išvyko nežinoma kryptimi. J. Prigožino kariai iš Rostovo prie Dono buvo išlydėti kaip didvyriai, nes J. Prigožinas, prieš pradėdamas šį, jo žodžiais, teisingumo žygį, pareiškė, kad gina ne tik savo samdinius, daugiausiai surinktus iš kalėjimo, bet ir visus Rusijos žmones nuo Kremliaus valdininkų ir oligarchų korupcijos. „Šiandien atėjo akimirka, kai gali būti pralietas kraujas. Todėl, suvokdami visą atsakomybę už tai, kad bus pralietas rusų kraujas, su viena iš pusių mes apsukame savo kolonas ir išvykstame atgal, į lauko stovyklas, pagal planą“, – sakė jis.

J. Prigožinas pripažino, kad viena pagrindinių jo žygio priežasčių – tai, kad Kremliaus režimas panoro išformuoti jo privačią kariuomenę, o joje, įvairiais duomenimis, vis dar yra apie 20-30 tūkst. samdinių.

Sankt Peterburge buvo surengtos kratos „Wagner“ būstinėje ir, vietos policijos teigimu, ten stovinčiuose automobiliuose buvo rasta milžiniškos sumos grynųjų pinigų, ir rubliais, ir valiuta, ir net aukso.

„Jie rado ne vieną „Gazelę“, bet ir dar du autobusiukus, kuriuose buvo pinigai, skirti atlyginimams, vadinamajai kompensacijai už „krovinį 200“ ir kitiems reikalams. „Wagner“ jau 10 metų gyvena vien tik su grynaisiais pinigais. Tai įrašyta sutartyje, ir aš jos griežtai laikausi. Kai dirbome Afrikoje, Ukrainoje ir kitose šalyse, kai šiurpinome Ameriką, grynieji visiems tiko. O dabar jie atėjo su kratomis. Nieko baisaus. Grynųjų iš tiesų buvo rasta“, – tai pakomentavo pats J. Prigožinas.

Sunku pasakyti, ką iš tikrųjų mainais už Maskvą akivaizdžiai persigandęs Kremliaus režimas pasiūlė J. Prigožinui. Sandėrį trumpai pakomentavo tik V. Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas: „Aukščiausias tikslas buvo išvengti kraujo praliejimo ir vidaus konfrontacijos, išvengti susidūrimų su neprognozuojamais rezultatais. Būtent dėl šių tikslų buvo realizuotos prezidento Aliaksandro Lukašenkos tarpininkavimo pastangos ir prezidentas V. Putinas priėmė atitinkamą sprendimą. Jūs manęs paklausite, kas buvo asmeniškai su J. Prigožinu? Baudžiamoji byla prieš jį bus nutraukta ir jis pats nuvyks į Baltarusiją.“

Abejotina, ar tai ilgalaikis sprendimas. Vargu, ar jis patiks „Wagner“ samdiniams, kurių likimas visiškai neaiškus. Nors Kremlius lyg ir pažadėjo jų nepersekioti, net ir tų, kurie važiavo į Maskvą. Vargu, ar toks sprendimas patiks ir Rusijos gynybos ministerijai, kurios vadovybę J. Prigožinas pagrasino nuversti, o ir pakeliui į Maskvą jo pajėgos numušė net kelis rusų karinius orlaivius, jų įgulos žuvo. Tiesa, J. Prigožinas pažadėjo už tai sumokėti. Be to, negalima nekreipti dėmesio, kad šis J. Prigožino demaršas surengtas tebevykstant sunkiems mūšiams Ukrainoje.

Jūs manęs paklausite, kas buvo asmeniškai su J. Prigožinu? Baudžiamoji byla prieš jį bus nutraukta ir jis pats nuvyks į Baltarusiją.

Ta proga į rusus ir jų rėmėjus kreipėsi ir Volodymyras Zelenskis: „Žmogus iš Kremliaus akivaizdžiai labai bijo ir tikriausiai kažkur slepiasi, nesirodo. Esu įsitikinęs, kad jo jau nebėra Maskvoje, jis kažkur skambina, kažko prašinėja, jis žino, ko bijo, nes pats sukūrė šią grėsmę. Visas blogis, visi nuostoliai, visa neapykanta – jis pats visą tai skleidžia ir kuo ilgiau jis galės bėgioti tarp savo bunkerių, tuo daugiau jūs visi prarasite. Visi, kurie susiję su Rusija.“

Pagal Ukrainos karinės vadovybės informaciją, ukrainiečiai pastarąją parą intensyviai puolė okupantų pozicijas pietuose ir Donecko srityje ir pasiekė tam tikrų laimėjimų. Kita vertus, reikia nepamiršti, kad per pusantrų okupacijos metų rusai čia įrengė itin daug gynybos linijų, o dėl J. Prigožino žygio karinio valdymo krizė faktiškai truko tik dvi dienas.

„Tas galimo sumaišties Rusijoje langas buvo pernelyg trumpas, kad galėtų įvykti esminiai pokyčiai. Tam tikri pokyčiai vyko prie Bachmuto, iš kur J. Prigožinas patraukė savo kariuomenę. Galėjo galbūt kai kokie pokyčiai įvykti taip vadinamoje Luhansko liaudies respublikoje, t. y. okupuotoje teritorijoje Ukrainos Luhansko srityje, iš kur Prigožinas taip pat atitraukė kariuomenę, bet, matyt, Ukrainoje projektuota, kad tas sumaišties periodas bus daug ilgesnis“, – komentavo politologas Alvydas Medalinskas.

Kol dar nėra aišku, kur atsidūrė J. Prigožinas, taip pat nėra aišku Rusijos gynybos ministro S. Šoigu likimas. Galiausiai, tai jis atsakingas už tai, kad pora J. Prigožino divizijų vos neokupavo Maskvos. Neoficialiais duomenimis, V. Putinas į jo vietą gali paskirti buvusį savo apsaugos vadą, dabartinį Tulos srities gubernatorių Aleksejų Diuminą.

Rašyti komentarą
Komentarai (18)

Lietuvos" karo politikai": VALATKA,konservų SENOLIS,

KUBILIUS, komjaunuolis LINKEVIČIUS ir kiti KGB-tai - žiūrėdami ir aptardami šį spektaklį š a u k ė , kad PUTINO era baigėsi --o kai buvo užtraukta spektaklio UŽUOLAIDA --- ir Prigožinas pasuko BALTARUSIJOS link--šių politikų veidų išraišką pakeitė , ko gero,KELNĖSE šiltas turinys. --- Visa tai rodo , jog konservat KGB-tų išprusimas ir laikysena s u v a i k ė j o ir jų politikavimas yra n i e k i n i s -- nes negeba atskirti , kur tikrovė ir kur žaidimas -apgailestauju , kad TOKIE d e b i l a i , turi galimybę, klaidinti ir kvailinti gyventojus .

taigi

Gražus spektaklis, režisierius nusiuntė savo kovinį šunį šeimininkauti į Belorusiją, o iš paskos visa gauja vagggner, o pats dabar susidoros su neįtinkančiais aukšto rango kariškiais.

Na,

prisivogtos saskaitos mergelese pakeis seimininka i Putin - ir tuo viskas baigsis! Juk jedrosu partijos ikurejui - net Putinas atvirai neikas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS