JAV pareigūnai tiria informaciją apie vieno „al Qaeda“ vadovų žūtį | KaunoDiena.lt

JAV PAREIGŪNAI TIRIA INFORMACIJĄ APIE VIENO „AL QAEDA“ VADOVŲ ŽŪTĮ

  • 0

Jungtinių Valstijų vyriausybė tiria, ar vienas grupuotės „al Qaeda“ vadovų, įvardijamas kaip antras žmogus šioje organizacijoje, buvo nukautas Sirijoje, vienas pareigūnas sakė naujienų agentūrai AFP, žiniasklaidai pranešant apie amerikiečių karinius veiksmus ties Idlibo miestu.

Su anonimiškumo sąlyga kalbėjęs pareigūnas nurodė, kad agentūros siekia gauti patvirtinimus, ar Abu Khayr al-Masri (Abu Chairas Masri) yra žuvęs, kas reikštų svarbų postūmį kovojant su terorizmu.

Šis Egipte gimęs asmuo yra prieš šešerius metus nukauto „al Qaeda“ lyderio Osamos bin Ladeno krikštasūnis ir dabartinio grupuotės vadovo Aymano al Zawahiri (Aimano Zavahirio) pavaduotojas.

59-erių A.Khayr al-Masri buvo garsi „al Qaeda“ figūra, įleidusi šaknis į šią organizaciją dar prieš 2001 metų rugsėjo 11 dienos atakas Jungtinėse Valstijose.

Jungtinių Valstijų žvalgyba teigia, kad šis asmuo yra susijęs su 1998 metų JAV ambasadų sprogdinimais Kenijoje ir Tanzanijoje.

Jis buvo suimtas su keliais kitais „al Qaeda“ nariais Irane 2003 metais ir nelaisvėje praleido 12 metų. Vėliau jis buvo paleistas į laisvę, iškeičiant jį į grupuotės sučiuptą Irano diplomatą.

Dauguma JAV atakų Sirijoje nukreiptos prieš džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“. Tačiau pastaraisiais mėnesiais amerikiečių pajėgos taip pat surengė kelias smūgius prieš šios grupuotės varžovę „al Qaeda“.

Didžiąją Idlibo provincijos dalį yra užėmę buvusio Sirijos „al Qaeda“ padalinio „Fateh al Sham Front“ nariai, padedantys kelioms Sirijos sukilėlių grupuotėms, kovojančioms su vyriausybe.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS