JAV sudavė atsakomųjų smūgių su Iranu susijusiems taikiniams Sirijoje ir Irake | KaunoDiena.lt

JAV SUDAVĖ ATSAKOMŲJŲ SMŪGIŲ SU IRANU SUSIJUSIEMS TAIKINIAMS SIRIJOJE IR IRAKE

  • 6

JAV kariuomenė penktadienį sudavė atsakomųjų aviacijos smūgių Irano pajėgoms ir Teherano remiamoms grupuotėms Irake ir Sirijoje, nukaudama mažiausiai 18 kovotojų.

Smūgiai buvo atsakymas į JAV karių gyvybių pareikalavusią drono ataką prieš amerikiečių bazę Jordanijoje. Dėl sekmadienio atakos JAV apkaltino Irano remiamas jėgas, bet nesmogė taikiniams Irano teritorijoje. Vašingtonas siekia atgrasyti nuo atakų ateityje, bet neįsitraukti į visapusišką karą su Teheranu – to vengia abi šalys.

„Mūsų atsakas prasidėjo šiandien. Jis tęsis mūsų pasirinktu laiku ir mūsų pasirinktose vietose“, – sakoma JAV prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) pareiškime.

„Jungtinės Valstijos nesiekia konflikto Viduriniuose Rytuose ar kur nors kitur pasaulyje. Bet tegu visi, kas galėtų siekti pakenkti mums, žino: jei kenksite Amerikai, mes atsakysime“, – pridūrė jis.

Smūgiais taikytasi į Irano Islamo revoliucijos gvardijos korpuso (IRGC) užsienio operacijų padalinį – „Quds“ (Jeruzalės) pajėgas – ir „susijusias kovotojų grupuotes“, sakoma JAV Centrinės vadavietės (CENTCOM) pareiškime. Jame nurodoma, kad amerikiečių pajėgos, įskaitant iš JAV atskridusius tolimojo nuotolio bombonešius, smogė daugiau kaip 85 taikiniams.

„Aviacijos smūgiams panaudota daugiau kaip 125 tikslaus nutaikymo šaudmenų“, – sakė CENTCOM ir pridūrė, kad tarp taikinių buvo vadovavimo, kontrolės ir žvalgybos centrų, raketų ir dronų laikymo vietų.

Per smūgius Sirijos rytuose žuvo mažiausiai 18 proiranietiškų kovotojų, pranešė karą šalyje stebinti organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR).

Irako premjero atstovas generolas Yehia Rasoolas (Jehija Rasulas) JAV smūgius pavadino jo šalies suverenumo pažeidimu ir sakė, kad bus „katastrofiškų padarinių Irako ir [viso] regiono saugumui ir stabilumui“.

Premjeras Mohamedas Shia al Sudani (Mohamedas Šija Sudanis) neseniai – po ankstesnio JAV smūgio Bagdade – paragino išvesti tarptautines pajėgas iš Irako.

JAV Nacionalinės saugumo tarybos atstovas spaudai Johnas Kirby (Džonas Kerbis) sakė, kad Vašingtonas „prieš smūgius informavo Irako vyriausybę“, bet plačiau Bagdado reakcijos nekomentavo.

J. Kirby žurnalistams sakė, kad smūgiai truko apie pusvalandį, tačiau prieš tai vyko ilgas bombonešių B-1 skrydis iš Jungtinių Valstijų.

Pasak jo, Gynybos departamentas dar vertina per smūgius padarytą žalą, tačiau JAV mano, kad jie buvo sėkmingi.

SOHR vadovas Rami Abdel Rahmanas (Ramis Abdel Rahmanas) sakė, kad Sirijoje buvo sunaikinti mažiausiai 26 svarbūs proiranietiškų grupių objektai, įskaitant ginklų sandėlius.

Taip pat taikytasi į proiranietiškų grupių ginklų sandėlį bei vadavietę Irako vakaruose prie Sirijos sienos, naujienų agentūrai AFP sakė du irakiečių saugumo šaltiniai. Jų teigimu, yra sužeistų žmonių.

Deja, administracija laukė savaitę ir ištrimitavo pasauliui, įskaitant Iraną, apie mūsų atsako pobūdį.

JAV smūgiai yra reikšminga eskalacija, sakė Allison McManus (Alison Makmanus) iš politikos tyrimų organizacijos „Center for American Progress“.

Tačiau ji skeptiškai įvertino poveikį: „Nesame matę, kad panašūs smūgiai „akis už akį“ darė atgrasomąjį poveikį.“

„Garbingas perdavimas“

Anksčiau penktadienį J. Bidenas dalyvavo karinėje ceremonijoje vienoje oro bazėje Delavere, parskraidinus trijų per drono ataką Jordanijoje žuvusių karių palaikus.

Pentagono vadovas Lloydas Austinas (Loidas Ostinas) ir Jungtinio štabų vadų komiteto pirmininkas generolas Charlesas Brownas (Čarlzas Braunas) taip pat dalyvavo vadinamojo garbingo perdavimo ceremonijoje.

Sekmadienio žūtys žymi pirmą kartą po palestiniečių islamistų organizacijos „Hamas“ spalio 7-osios atakų Izraelyje, kai Viduriniuose Rytuose nuo priešiškos ugnies žūsta amerikiečių karių.

„Hamas“ beprecedentė spalio 7-osios ataka išprovokavo niokojamą Izraelio kampaniją Gazos Ruože, pakursčiusią įtampą ir smurtą visuose Viduriniuose Rytuose, taip pat ir prieš JAV bei jų sąjungininkių pajėgas.

Nuo spalio vidurio JAV ir koalicijos pajėgos Irake, Sirijoje ir Jordanijoje buvo atakuotos daugiau kaip 165 kartus – dronais, raketomis, trumpojo nuotolio balistinėmis raketomis.

Per ankstesnes atakas buvo sužeista dešimtys amerikiečių karių. Atsakomybę už daugelį šių atakų prisiėmė padrikas su Iranu susijusių ginkluotų grupių aljansas, nepritariantis JAV paramai Izraeliui Gazos Ruožo konflikte ir norinčiam, kad amerikiečių pajėgos būtų išvestos iš regiono.

Demokratui J. Bidenui šiais metais siekiant perrinkimo, JAV Atstovų Rūmų pirmininkas respublikonas Mike'as Johnsonas (Maikas Džonsonas) kritikavo jo operaciją ir sakė, kad ji yra per mažos apimties ir pavėluota.

„Deja, administracija laukė savaitę ir ištrimitavo pasauliui, įskaitant Iraną, apie mūsų atsako pobūdį“, – sakoma jo penktadienio pareiškime.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Pilietis

Vietoj to kad teroristus baustu (žydus), tai nekaltus bombarduoja eskaluodami dar didesnius neramumus

Reiskia bus

Atsakomi smugiai JAVaginai,nereiks ne 9menesiu kad pareikstu,daryket aborta,nabegalu.

taip

sionsatanystai tererizuoja visa svieta po /bidartisto/ jav veliava aptverta br spigliuota viela zydbankiu finansuojama ir z /vertybine/ pp /morale / =0
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS