Jekaterinburge žuvo apie „Vagner“ samdinius rašęs žurnalistas | KaunoDiena.lt

JEKATERINBURGE ŽUVO APIE „VAGNER“ SAMDINIUS RAŠĘS ŽURNALISTAS

  • 3

Rusijos Jekaterinburgo mieste neaiškiomis aplinkybėmis mirė žurnalistas Maksimas Borodinas, pirmasis parašęs apie privačia karine bendrove vadinamos organizacijos „Vagner“ būrio samdinių žūtį Sirijoje.

Kaip sekmadienį pranešė Rusijos žiniasklaida, žurnalistas mirė neatgavęs sąmonės po to, kai iškrito pro langą.   

Naujienų portalas „MBH Media“, remiamas Kremliaus kritiku tapusio buvusio Rusijos oligarcho Michailo Chodorkovskio, rašo, kad balandžio 13 dieną M. Borodinas iškrito pro savo buto penktame aukšte langą. Jis patyrė sunkių sužalojimų ir paniro į komą. 

Rusijos naujienų agentūros „Novyj den“, kurioje dirbo M. Borodinas, vyriausioji redaktorė Polina Rumianceva daro prielaidą, kad žurnalisto mirtis galėjo būti neatsitiktinė.

„Kad suprastume, kas įvyko, turime patekti į butą. Užsiimame tuo. Jei atsiras bent menkiausia užuomina, jog tai galėjo būti nusikaltimas, visus apie tai informuosime“, – sakė ji.

Komentuodama galimą savižudybės versiją P. Rumianceva pažymėjo, kad tam M. Borodinas neturėjo jokių priežasčių.

Tuo tarpu vietos Tyrimų komitetas naujienų agentūrai TASS pirmadienį sakė, jog nėra priežasčių kelti baudžiamąją bylą.

„Nagrinėjamos kelios versijos, įskaitant galimą nelaimingą atsitikimą, tačiau požymių, kad galėjo būti įvykdytas nusikaltimas, nėra“, – nurodė komitetas. 

Naujienų agentūrai AFP komitetas pareiškė nekomentuosiantis šio incidento užsienio žiniasklaidai.

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) atstovas žiniasklaidos laisvės klausimais Harlemas Desiras (Harlemas Deziras) savo ruožtu pareiškė, kad M. Borodino mirties aplinkybės kelia „rimtą susirūpinimą“.

„Raginu pareigūnus atlikti skubų ir nuodugnų tyrimą“, – parašė jis pirmadienį socialiniame tinkle „Twitter“.

Rusijoje nuo 1992 metų buvo nužudyti 58 žurnalistai, skelbia Niujorke įsikūręs Komitetas žurnalistams ginti (CPJ).

M. Borodinas buvo vienas žurnalistų, informavusių apie „Vagner“ būrio narių iš Sverdlovsko srities Asbesto miesto žūtį po JAV vadovaujamos koalicijos aviacijos smūgio vasario 7 dieną.

JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) vadovas Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas), kurio kandidatūrą į JAV valstybės sekretoriaus postą svarsto Kongresas, praeitą ketvirtadienį patvirtino, kad Sirijoje per vasarį įvykusius susirėmimus su JAV vadovaujamomis pajėgomis žuvo apie 200 Rusijos samdinių.

Išsamesnės informacijos jis nepateikė, tačiau JAV žiniasklaida užsiminė, kad vasarį įvykusioje kovoje dalyvavo Rusijos privačia karine bendrove vadinamos „Vagner“ samdiniai.

Rusija tuomet pripažino, kad žuvo penki jos piliečiai, JAV vadovaujamos koalicijos pajėgoms, bendradarbiaujančioms su kurdų grupuotėmis, paprašius aviacijos paramos, kad atlaikytų Sirijos kariuomenės puolimą.

Vašingtonas pranešė, kad koalicijos pajėgos nukovė mažiausiai 100 „režimui palankių“ kovotojų, o viena Rusijos tinklaraštininkų grupė nustatė dešimčių įvardytų rusų aukų tapatybes.

Keletas leidinių pranešė, kad organizacija „Vagner“ Sirijoje vadovauja privačiai armijai tyliai pritariant Kremliui, kuris taip pat palaiko prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) režimą reguliariosiomis pajėgomis.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

...

Visai kaip ir mūsų V.Pociūnas.

nina

putinas savo tautiecius zudo kaip visciukus traisko BAISU

Demokratija pagal Putiną

Per daug žinojo, o svarbiausia - nelaikė liežuvio už dantų.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS