Rusija neigia prisidėjusi prie civilių žūties per bombardavimus Sirijoje | KaunoDiena.lt

RUSIJA NEIGIA PRISIDĖJUSI PRIE CIVILIŲ ŽŪTIES PER BOMBARDAVIMUS SIRIJOJE

  • 10

Kremlius trečiadienį neigė, kad Rusija yra prisidėjusi prie smūgių iš oro Sirijoje į sukilėlių kontroliuojamą Rytų Gutą, kur, anot stebėtojų, nuo savaitės pradžios žuvo mažiausiai 300 civilių.

„Tie kaltinimai neturi jokio pagrindo, nesuprantama, kuo jie pagrįsti. Kokių nors konkrečių duomenų nepateikta. Mes su jais nesutinkame“, – sakė prezidento atstovas Dmitrijus Peskovas, reaguodamas į JAV pranešmą spaudai, kad Rusija yra atsakinga už tas atakas.

Anot šalyje padėtį stebinčios nevyriausybinės organizacijos „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR), būtent Rusijos lėktuvai dalyvavo antskrydžiuose.

Pasak SOHR, sukilėlių kontroliuojamoje Rytų Gutoje antradienį per bombardavimus žuvo mažiausiai 106 civiliai, tarp jų 19 vaikų,

Per ketverius metus jau antrą kartą žuvusiųjų skaičius per vieną dieną viršijo 100 – pirmadienį Rytų Gutoje žuvo 127 žmonės.

Per tuos bombardavimus išvesta iš rikiuotės svarbi regiono ligoninė, tad ir taip menka medicinos pagalba civiliams tapo dar labiau ribota.

Sukilėlių kontroliuojamas regionas formaliai yra įtrauktas į vadinamąją deeskalavimo zoną, sutartą siekiant pažaboti smurtą, bet prezidentas Basharas al-Assadas (Bašaras Asadas) regis ruošia savo pajėgas šio anklavo šturmui.

Rusijai savo karinę kampaniją Sirijoje tęsia jau dveji metai – nuo 2015-ųjų rugsėjo remiamas B. al Assadas, kad daugelyje kovos frontų sėkmė pasisuktų jo naudai.

JAV valstybės departamentas trečiadienį paragino Rusiją liautis rėmus Sirijos prezidento B. al Asado režimą „dėl prievartos eskalavimo netoli Damasko Rytų Gutojoe“.

Oficialioji Valstybės departamento atstovė Heather Nauert (Heter Noert) pareiškė, kad į Rytų Gutą smogtą tiesiai taikantis į ligonines, nuo šių aviacijos smūgių per pastarąsias dvi paras žuvo daugiau kaip šimtas civilių. „Smurtas turi būti nutrauktas dabar“, – pabrėžė ji.

Padėtis sunkiai suvokiama

Padėtis apsiaustame Rytų Gutos anklave Sirijoje „sunkiai suvokiama“, teigė Jungtinės Tautos (JT), informuoja BBC. JT koordinatorius Panosas Moumtzis kalbėjo su BBC po intensyvaus bombardavimo Rytų Gutoje. 

Tuo tarpu Sirijos sukilėlių anklave Rytų Gutoje dirbantis gydytojas teigė, kad padėtis „katastrofiška“ ir jis mano, kad tarptautinė bendruomenė apleido čia gyvenančius žmones.

„Neturime nieko - jokio maisto, vaistų, pastogės. Neturime duonos. Nieko neturime. Galbūt kiekvieną minutę įvykdoma 10 arba 20 antskrydžių“, - BBC sakė daktaras Bassamas.

„Jie taikėsi į viską: parduotuves, turgus, ligonines, mokyklas, mečetes, viską (...). Kur tarptautinė bendruomenė, kur (JT) Saugumo Taryba (...)? Jie apleido mus“, - pridūrė jis.

JT vadovas reiškia „didžiulį susirūpinimą“

Dėl augančio smurto Sirijos Rytų Gutos regione išreiškė „didžiulį susirūpinimą“ ir Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas.

A. Guterresas paragino visas šalis laikytis pagrindinių humanitarinės teisės principų, vienas kurių yra civilių asmenų apsauga.

„Generaliniam sekretoriui labai neramu dėl blogėjančios situacijos Rytų Gutoje ir pražūtingo poveikio civiliams“, – sakė JT atstovas spaudai Stephane'as Dujarricas.

„Beveik 400 tūkst. žmonių Rytų Gutoje tapo aviacijos, artilerijos ir raketų smūgių taikiniais“, – sakė S. Dujarricas.

Apsupti Sirijos vyriausybės pajėgų, žmonės Rytų Gutoje „gyvena ekstremaliomis sąlygomis, įskaitant badą“, kalbėjo jis.

A. Guterresas priminė, kad Rytų Guta yra viena iš vadinamųjų deeskalacijos zonų, dėl kurių įsteigimo sutarė Rusija, Iranas bei Turkija, ir paragino šalis vykdyti savo įsipareigojimus šiuo klausimu.

Tuo tarpu JT Saugumo Taryboje toliau vyksta derybos dėl rezoliucijos projekto, raginančio paskelbti 30 dienų paliaubas, kad būtų galima gyventojams pristatyti būtiną humanitarinę pagalbą ir evakuoti sužeistuosius.

Raudonasis Kryžius reikalauja leidimo aplankyti sužeistuosius

Tarptautinis Raudonojo Kryžiaus Komitetas (TRKK) trečiadienį pareikalavo, kad medikams būtų leista apsilankyti anklave netoli Sirijos sostinės.

„Kovos, regis, atneš dar gerokai daugiau kančių artimiausiomis dienomis ir savaitėmis; mūsų grupėms turi būti leista vykti į Rytų Gutą teikti pagalbos sužeistiesiems“, – sakė Marianne Gasser (Mariana Gaser), vadovaujanti TRKK delegacijai Sirijoje.

Patekti į tą teritorija visiškai neleidžiama, tad šiemet čia atvyko tik viena humanitarinės pagalbos vilkstinė.

Anot TRKK, katastrofos mastai Rytų Gutoje yra tokie, kad tiesiog privaloma įsileisti ten medikus, kurie padėtų smarkiai sukrėstiems vietiniams gydytojams ir slaugėms.

„Sužeistieji miršta tik todėl, kad jiems laiku nesuteikiama medicinos pagalba“, – pabrėžė M. Gasser.

GALERIJA

  • Rusija neigia prisidėjusi prie civilių žūties per bombardavimus Sirijoje
  • Rusija neigia prisidėjusi prie civilių žūties per bombardavimus Sirijoje
  • Rusija neigia prisidėjusi prie civilių žūties per bombardavimus Sirijoje
  • Rusija neigia prisidėjusi prie civilių žūties per bombardavimus Sirijoje
  • Rusija neigia prisidėjusi prie civilių žūties per bombardavimus Sirijoje
Scanpix nuotr.
Gairės: Sirija, Guta, JT, Rytų Guta
Rašyti komentarą
Komentarai (10)

ziopliai

rusas ir amerikonas,o ir turkas,puikisi dasideda prie 'pabegeliu' siuntimo i europa ir europos zlugimo ,kuris ivyks tik tam reikia laiko ,nudazyt europa juodai ir virs baznyciu, vietoje kryziaus pastatyt pjautuva (menuli)

Realybė

Visiems pasaulyje aišku, kad didžiausi nusikaltėliai yra JAV su koalicija, kurie Masulą sunaikino kartu su taikiais gyventojais. Vaikų jie tip pat nepagailėjo, nes yra žmogžudžiai. Tačiau vakarai tyli nes nekalba apie savo nusikaltymus.

Anonimas

Kaip tam multike.Pas Amerikonus kaip pas barmalieju ginklas sukasi tarp pirstu ir nezada sustot.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS