JT pasiuntinė tirs smurtą prieš rohinjus Mianmare | KaunoDiena.lt

JT PASIUNTINĖ TIRS SMURTĄ PRIEŠ ROHINJUS MIANMARE

  • 0

Jungtinės Tautos penktadienį paskelbė, kad organizacijos žmogaus teisių pasiuntinė Mianmarui kitą savaitę lankysis šioje šalyje ir tirs joje intensyvėjantį smurtą, įskaitant kariškių veiksmus prieš musulmonus rohinjus.

Per 12 dienų kelionę, kuri prasidės pirmadienį, JT specialioji įgaliotinė Yanghee Lee (Janghi Li) taip pat lankysis Kačinų valstijoje, kur tūkstančiai žmonių dėl etninių sukilėlių ir armijos kovų turėjo palikti savo namus.

Intensyvėjantys susirėmimai tarp Mianmaro kariškių ir etninių mažumų pakirto šalies faktinės lyderės Aung San Suu Kyi (Aung San Su Či) pažadą atnešti šaliai taiką, kurį ji davė pernai kovo mėnesį jos partijai patekus į vyriausybę.

Ši Nobelio taikos premijos laureatė taip pat sulaukė griežtos tarptautinės kritikos dėl to, kad nesustabdė mėnesius trunkančių kariškių veiksmų prieš šiaurinės Rachinų valstijos kaimuose gyvenančius rohinjus.

Kai kurie Rachinų valstijos rajonai yra uždaryti nuo spalio; dešimtys tūkstančių rohinjų bėga į kaimyninį Bangladešą.

Yanghee Lee tokias priemones vadino nepriimtinomis ir ragino ištirti pareiškimus, kad kariai žagino, žudė ir kankino šios musulmonų mažumos civilius.

Armija kaltinimus kategoriškai neigia.

„Pastarieji keli mėnesiai parodė, kad tarptautinė bendrija ten turi toliau budriai stebėti žmogaus teisių padėtį, – sakoma penktadienį paskelbtame Yanghee Lee pareiškime. – Be to, kas vyksta Rachinų (valstijoje), kovų eskalavimas Kačinų ir Šanų (valstijose) ... kelia tam tikrą nerimą dėl krypties, kurią savo pirmaisiais metais nustato naujoji vyriausybė.“

Sukritikavusi elgesį su rohinjais, kurių daugelis Mianmaro gyventojų budistų nekenčia, Yanghee Lee per ankstesnius apsilankymus sulaukė grasinimų mirtimi ir demonstracijų.

Griežtosios linijos budistų vienuolis Wirathu (Viratus) išprovokavo pasipiktinimą pavadinęs ją „kekše mūsų šalyje“ – už tai, kad ji kritikavo prieštaringai vertinamą įstatymą, laikomą diskriminuojančiu moteris ir mažumas.

Mianmaro vyriausybė sako, kad jos kariai Rachinų valstijoje vykdo teisėtas valymo operacijas, kurių metu gaudo „teroristus“, spalio mėnesį atakavusius policijos pasienio postus.

Trečiadienį smurtą tirianti oficiali komisija atmetė pranešimus, kad saugumo pajėgos bando išvaryti rohinjus iš šalies, ir sakė, jog nėra įrodymų, kad kariai yra atsakingi už žaginimus.

Tačiau prieš kelias dienas, pasirodžius vaizdo įrašui, kuriame matyti, kaip policininkai muša ir spardo neginkluotus kaimiečius rohinjus, vyriausybė sulaikė aštuonis policijos pareigūnus.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS