Afganistane – stiprūs sprogimai ir galingas žemės drebėjimas | KaunoDiena.lt

AFGANISTANE – STIPRŪS SPROGIMAI IR GALINGAS ŽEMĖS DREBĖJIMAS

  • 0

Kabule mirtininkai sprogdintojai ir ginkluoti kovotojai trečiadienį surengė koordinuotus išpuolius prieš dvi policijos nuovadas, pranešė pareigūnai ir pridūrė, kad bent viena ataka besitęsia.

Naujienų agentūros AFP žurnalistai Afganistano sostinės centre girdėjo keletą garsių sprogimų, o po jų – šaulių ginklų šūvių. Informaciją apie šaudymą patvirtino ir pareigūnai bei įvykio liudininkai.

Per pirmąją užpuolį vienas kovotojas susisprogdino netoli vakarinėje miesto dalyje esančios policijos nuovados. Tada įsiplieskė intensyvus susišaudymas tarp užpuolikų ir pareigūnų, AFP sakė Vidaus reikalų ministerijos atstovas Najibas Danishas (Nadžibas Danišas).

Televizijos ATN reportaže matyti į dangų kylantys tirštų juodų dūmų kamuoliai, o vienoje tviteryje paskelbtoje nuotraukoje matyti minėta įstaiga, apimta liepsnos.

Pasak N. Danisho, antroji ataka įvyko priešais Kabule centre, priešais Šari Nau rajone esančios policijos nuovados.

„Du užpuolikai mėgino patekti į policijos nuovados teritoriją ir buvo nušauti“, – pridūrė ministerijos atstovas.

Anot jo, ataka prieš pirmąją nuovadą baigėsi, o antrojoje įstaigoje saugumo operacija tebesitęsia.

Kabulo greitosios pagalbos tarnybos vadovas Asamas, turintis tik vardą, informavo, kad į ligonines buvo paguldyti šeši žmonės.

Netoli antrojo incidento vietos buvęs vienas AFP korespondentas matė netoli nuovados lavoną ir girdėjo keletą šūvių. Jis taip pat pranešė, kad toliau nuo įvykio vietos bėgo keletas išsigandusių moterų.

Toje pačioje gatvėje, kur įsikūrusi Šari Nau policijos nuovada, veikia viena kelionių agentūra, priimanti prašymus Indijos vizoms išduoti. Šios valstybės ambasada ir kai kurie jos konsulatai Afganistane anksčiau tapdavo Talibano taikiniais.

Kol kas niekas neprisiėmė atsakomybės už atakas, surengtas praėjus vos savaitei po dviejų sprogimų Kabule, pražudžiusių 25 žmones, įskaitant AFP vyriausiąjį fotografą Shahą Marai (Šahą Marajį) ir dar aštuonis žurnalistus.

Atsakomybę už šios išpuolius prisiėmė džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“.

Tuo tarpu Talibanas neseniai atnaujino savo kasmetinį pavasario puolimo kampaniją, tokiu būdu duodamas suprasti, kad judėjimas atmetė Afganistano vyriausybės siūlymą sėsti prie derybų stalo.

Sudrebino dar vienas stiprus sprogimas

Kabulą trečiadienį popietų sudrebino dar vienas stiprus sprogimas - paskutinis per kelias pastarąsias valandas, kovotojams atnaujinus savo atakas sostinėje.

Naujienų agentūros AFP korespondentai pranešė girdėję garsų sprogimą, Afganistano saugumo pajėgoms tęsiant paiešką kelių kovotojų, kurie anksčiau trečiadienį surengė išpuolį vienoje policijos nuovadoje miesto centre.

Per išpuolius, vienas kurių vyksta iki šiol, žuvo mažiausiai du pareigūnai, šeši civiliai gyventojai buvo sužeisti, pranešė policijos pareigūnai ir medikai.

Supurtė 6,2 balo žemės drebėjimas

Stiprus 6,2 balo žemės drebėjimas trečiadienį supurtė Afganistaną, pranešė JAV Geologijos tarnyba (USGS).

Tarnyba nurodė, kad 10 val. 41 min. Grinvičo (13 val. 41 min. Lietuvos) laiku įvykusio drebėjimo epicentras buvo Hindukušo kalnuose ties Afganistano ir Tadžikistano siena. Jo židinys buvo 111 km gylyje.

Pajutę požeminius smūgius, žmonės puolė bėgti iš pastatų į gatves. Drebėjimas taip pat buvo juntamas Pakistano sostinėje Islamabade.

Tai buvo jau antras trečiadienį Afganistaną supurtęs žemės drebėjimas.

Požeminiai smūgiai buvo juntami „daugumoje“ šalies dalių, sakė stichinių nelaimių ministerijos atstovas spaudai Mohammadas Omaras Mohammadi (Mohamadas Omaras Mohamadis).

Šiaurės rytinėje Badachšano provincijoje, kur užregistruotas žemės drebėjimo epicentras, pranešimų apie nukentėjusius žmones ir padarytą žalą nėra.

Tačiau rytinėje Kosto provincijoje įgriuvęs pastato stogas sužeidė du vaikus, informavo M. O. Mohammadi.

Naujienų agentūros AFP korespondentas Kabule pasakojo, kad per antrą žemės drebėjimą, kuris įvyko praėjus kelioms valandoms po pirmojo, žemė po kojomis sostinėje virpėjo mažiausiai vieną minutę.

Prie Afganistano sienos esančiame Pakistano Pešavaro mieste pirmuosius požeminius smūgius pajutę žmonės puolė į gatves, pasakojo liudininkai naujienų agentūrai AFP.

Afganistaną, ypač Hindukušo regioną, kur susiduria Eurazijos ir Indijos tektoninės plokštės, požeminiai smūgiai supurto neretai.

Humanitarinės pagalbos agentūros perspėja, kad reikia būti geriau pasirengus stichinių nelaimių atvejams šioje karo nuniokotoje šalyje, kuri yra ypač jautri tokioms nelaimėms kaip potvyniai, žemės drebėjimai ar žemės nuošliaužos.

Badachšane 2015 metų spalį įvykęs 7,5 balų stiprumo žemės drebėjimas visame regione nusinešė daugiau nei 380 žmonių gyvybes, tarp jų 248 – Pakistane, daugybę pastatų sulygino su žeme ir sukėlė žemės nuošliaužų.

GALERIJA

  • Afganistane – stiprūs sprogimai ir galingas žemės drebėjimas
  • Afganistane – stiprūs sprogimai ir galingas žemės drebėjimas
  • Afganistane – stiprūs sprogimai ir galingas žemės drebėjimas
  • Afganistane – stiprūs sprogimai ir galingas žemės drebėjimas
  • Afganistane – stiprūs sprogimai ir galingas žemės drebėjimas
  • Afganistane – stiprūs sprogimai ir galingas žemės drebėjimas
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS