Saudo Arabijai – kritikos strėlės dėl pranešimo apie žurnalisto mirtį | KaunoDiena.lt

SAUDO ARABIJAI – KRITIKOS STRĖLĖS DĖL PRANEŠIMO APIE ŽURNALISTO MIRTĮ

  • 2

Kanada šeštadienį pasmerkė „nenuoseklų“ ir „nepatikimą“ Saudo Arabijos pranešimą apie žurnalisto mirtį šios karalystės konsulate Stambule bei paragino išsamiai ištirti šį incidentą.

Po dvi savaites trukusio neigimo Rijadas pripažino, kad Jamalas Khashoggi (Džamalas Chašogis), garsus įtakingo sosto įpėdinio Mohammedo bin Salmano (Mohamedo bin Salmano) kritikas, žuvo karalystės konsulate Stambule, bet iki šiol nesako, kur yra jo palaikai.

„Kanada smerkia žurnalisto Jamalo Khashoggi nužudymą, kuris, kaip patvirtino Saudo Arabija, įvyko jos konsulate Stambule“, – sakoma Kanados užsienio reikalų ministrės Chrystia Freeland (Kristijos Friland) pareiškime.

„Dabar pateikiamame paaiškinime stinga nuoseklumo ir patikimumo“, – teigiama pareiškime.

Tai prieštarauja JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) pradiniam komentarui, kad Rijado paaiškinimas jam atrodo įtikimas.

Vėliau D. Trumpas sakė esąs nepatenkintas Saudo Arabijos atsakymu, tačiau perspėjo neatsisakyti daugelio milijardų dolerių (eurų) vertės ginklų kontrakto su šia konservatyvia karalyste.

Ankara pažadėjo atskleisti visas dvi savaites vykdomo tyrimo detales.

Turkų pareigūnai kaltino Rijadą nužudžius žurnalistą ir supjausčius jo palaikus, kurio policija dabar ieško viename Stambulo miške.

„Kartojame savo raginimą atlikti nuodugnų tyrimą visiškai bendradarbiaujant su turkų pareigūnais ir visapusiškai bei tiksliai paaiškinti p. Khashoggi mirties aplinkybes, – sakė Ch. Freeland. – Tie, kas atsakingi už šį nužudymą, turi būti patraukti atsakomybėn ir stoti prieš teisingumą.“

Kanados diplomatijos vadovė taip pat pareiškė užuojautą J. Khashoggi šeimai ir artimiesiems.

„Skausmas, kurį jie išgyvena dėl šios tragedijos, veria širdį“, – pridūrė ji.

Kanados ir Saudo Arabijos santykiai pastaraisiais mėnesiais buvo įtempti.

Kanadai sukritikavus žmogaus teisių gynėjų areštą Saudo Arabijoje, ši išvarė Kanados ambasadorių, atšaukė savo pasiuntinį Otavoje ir įšaldė tarpusavio prekybą bei investicijas. 

Atsisako vykti į konferenciją

Po žurnalisto nužudymo vis daugiau politikų ir verslininkų atšaukia savo dalyvavimą ekonomikos konferencijoje Saudo Arabijoje. Antradienį Rijade prasidėsiančiame forume „The Future Investment Initiative“ (FII) dalyvaus 120 referentų ir moderatorių, šeštadienį pranešė rengėjai. Praėjusį pirmadienį oratorių sąraše dar buvo per 150 pavardžių.

Reaguojant į žurnalisto dingimą, praėjusiomis dienomis būta dešimtys atšaukimų. Į „Dykumų Davosu“ vadinamą forumą, be kitų, nusprendė nevykti JAV iždo sekretorius Stevenas Mnuchinas, Tarptautinio valiutos fondo (TVF) vadovė Christine Lagarde, taip pat JAV automobilių gamintojos „Ford“, banko „JP Morgan“ ir pavėžėjimo paslaugas teikiančios „Uber“ kompanijos atstovai.

Konferencijoje, kurioje bus kalbama apie investicijas Saudo Arabijoje, taip pat nebus „Bloomberg“, CNN ir laikraščio „Financial Times“ atstovų. Šeštadienį Australija paskelbė nesiųsianti į forumą savo atstovų.

Pareiškimu netiki

Didžioji Britanija sekmadienį pareiškė, kad Saudo Arabijos ataskaita apie žurnalisto mirtį yra nepatikima, o kaltininkai privalo būti patraukti atsakomybėn.

„Nemanau, kad ji patikima“, – apie Rijado pateiktą ataskaitą transliuotojui BBC sakė „Brexit“ sekretorius Dominicas Raabas (Dominikas Rabas). Pasak jo, pastaroji ataskaita kelia klausimų.

„Remiame turkų tyrimą dėl šio (incidento), o Britanijos vyriausybė nori, kad žmonės būtų patraukti atsakomybėn už šią mirtį“, – pridūrė jis.

„Peržengė liniją“

 JAV Senato Užsienio santykių komiteto pirmininkas Bobas Corkeris (Bobas Korkeris) pareiškė, kad Saudo Arabijos kronprincas Mohammedas bin Salmanas (Mohamedas bin Salmanas) dėl žurnalisto nužudymo „peržengė liniją“ ir turi už tai sumokėti.

Tenesiui atstovaujantis respublikonas B. Corkeris televizijos CNN laidai „State of the Union“ sekmadienį sakė, jog remdamasis gauta informacija mano, kad už Saudo Arabijos valdžios kritiko J. Khashoggi nužudymo stovi M. bin Salmanas.

Pasak B. Corkerio, Saudo Arabijos kronprincas „dabar peržengė liniją ir už tai turi būti bausmė bei kaina“.

B. Corkeris taip pat paragino Turkiją, kuri sako turinti J. Khashoggi nužudymo Saudo Arabijos konsulate Stabule įrašų, perduoti juos Jungtinėms Valstijoms.

Kaltina melavimu

Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) apkaltino Saudo Arabiją melavus.

Tai yra griežčiausias jo komentaras šia tema, augant spaudimui JAV administracijai užimti tvirtesnę poziciją žurnalisto nužudymo klausimu.

Interviu „Washington Post“ šeštadienio vakarą D. Trumpas atsitraukė nuo ankstesnės pozicijos, kad Saudo Arabijos paaiškinimas dėl J. Khashoggi nužudymo yra patikimas, tačiau toliau tvirtino pasitikintis Rijado sosto įpėdiniu princu Mohammedu bin Salmanu (Mohamedu bin Salmanu).

„Čia akivaizdžiai būta apgaulės ir čia būta melavimų“, – sakė JAV prezidentas.

„Jų pasakojimai yra visur“, – kalbėjo D. Trumpas.

Nežino, kur yra žurnalisto kūnas

Saudo Arabijos užsienio reikalų ministras Adelis al Jubeiras (Adelis Džubeiras) sekmadienį pareiškė, kad jo šalies valdžia nežino, kur yra nužudyto žurnalisto kūnas.

Vis dėlto ministras tvirtino, jog žurnalisto žūtis šalies konsulate Turkijoje yra „didžiulė klaida“.

A. al Jubeiras „Fox News“ sakė, kad Saudo Arabijos vadovybė iš pradžių manė, jog J. Khashoggi išvyko iš konsulato Stambule spalio 2 dieną.

Tačiau, pasak jo, po „pranešimų, kuriuos gavome iš Turkijos“, Saudo Arabijos pareigūnai pradėjo tyrimą, kurio metu paaiškėjo, kad J. Khashoggi buvo nužudytas konsulate.

„Kalbant apie detales, mes nežinome, kaip. Mes nežinome, kur yra kūnas“, – sakė Saudo Arabijos ministras.

Jis pridūrė, kad šalies prokurorai nurodė sulaikyti 18 asmenų, o tai yra „pirmas ilgos kelionės žingsnis“.

A. al Jubeiras tvirtino, jog žurnalisto nužudymas yra „didžiulė klaida“, bet ji neturėtų smarkiai pakenkti Rijado ir Vašingtono santykiams.

„Tai padarę žmonės viršijo savo įgaliojimus. Tai akivaizdi didžiulė klaida ir bandymas ją nuslėpti ją dar labiau apsunkino“, – kalbėjo Saudo Arabijos diplomatijos vadovas.

„Tai nepriimtina jokioje Vyriausybėje. Tai, deja, nutiko. Mes norime užtikrinti, kad tie, kurie yra atsakingi, bus nubausti, ir norime užtikrinti, kad turime procedūras, neleisiančias tam pasikartoti“, – pridūrė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

...

Che, 'prisipažino' kai VISI faktai buvo pateikti. :/

Zelemunčikas

Kritikos verti.Deja padorumopadorumo iš Saudo Arabijos karalių reikia pasimokyti.Padarė-prisipažino,o toliau policijos kriminalistų darbas.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS