Per katastrofiškus Kalifornijos gaisrus žuvo 21 žmogus | KaunoDiena.lt

PER KATASTROFIŠKUS KALIFORNIJOS GAISRUS ŽUVO 21 ŽMOGUS

  • 0

Daugiau kaip 200 ugniagesių mašinų ir komandų iš visos šalies trečiadienį buvo skubiai išsiųstos į Kaliforniją padėti kovoti su miškų gaisrais, per kuriuos žuvo mažiausiai 21 žmogus, o tūkstančiai tapo benamiais.

„Tai rimtas, kritinis, katastrofiškas įvykis, – žurnalistams sakė Kalifornijos ugniagesių vadas Kenas Pimlottas (Kenas Pimlotas). – Iš miškų neišeisime dar daug dienų.“

K. Pimlottas sakė, kad po antradienio atokvėpio vėjas trečiadienį vėl stiprėjo, o dėl vėjo ir sausros sunku suvaldyti gaisrus.

„Tebejaučiame penkerius metus trukusios sausros poveikį. Šiuos gaisrus maitina itin sausa degi paklotė. Augalija tiesiogine prasme yra sprogi“, – pridūrė Kalifornijos miškų ir priešgaisrinės saugos departamento direktorius.

Pasak K. Pimlotto, per gaisrus žuvusių žmonių skaičius padidėjo iki 21, yra vienas didžiausių per Kalifornijos istoriją ir gali dar didėti.

11 žmonių žuvo Sonomos apygardoje – vyno regione, kuris ypač nukentėjo. Šeši žmonės žuvo Mendosino apygardoje, du – Napos apygardoje, dar du – Jubos apygardoje.

175 tūkst. gyventojų turinčioje Santa Rozoje, kuri yra Sonomos apygardos centras, pelenais virto ištisi rajonai.

Tūkstančiai žmonių neteko namų, o dar 25 tūkst. evakavosi vien Sonomos apygardoje.

285 dingę

Ugnis sunaikino daugiau kaip 3 500 namų ir kompanijų, tarp jų – kelis vyno ūkius Sonomos ir Napos apygardose.

Sonomos apygardoje buvo pranešta apie 600 dingusius žmones, bet daugiau kaip pusė jų atsirado, žurnalistams sakė šerifas Robertas Giordano (Robertas Džordanas).

„Mūsų dingusiųjų sąraše dar yra 285 žmonės, kurių ieškome“, – sakė jis.

K. Pimlottas sakė, kad ugniagesiai kovoja su 22 miškų gaisrais, supleškinusiais daugiau kaip 68 800 ha, ir kad buvo paprašyta pastiprinimo.

Pasak jo, iš kaimyninių Arizonos, Nevados, Oregono ir Vašingtono valstijų paprašyta 170 ugniagesių mašinų, o iš kitų šalies vietų – dar 154.

Be to, į Kaliforniją padėti išvyko 60 ugniagesių komandų iš kitų valstijų.

„Pagrindinis mūsų tikslas yra gauti šiuos išteklius“, – sakė K. Pimlottas. Jis nurodė, kad šiuo metu su gaisrais kovoja 73 sraigtasparniai, 30 vandennešių lėktuvų ir beveik 8 tūkst. ugniagesių.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) paskelbė Kalifornijoje didelės stichinės nelaimės padėtį ir atvėrė galimybę gauti lėšų iš federalinių fondų bei naudoti federalinius išteklius. Kalifornijos gubernatorius Jerry Brownas (Džeris Braunas) aštuoniose apygardose paskelbė nepaprastąją padėtį.

Daug Santa Rozoje padarytos žalos matosi nuo 101-ojo kelio, kuris eina iš Kalifornijos per Oregoną į Vašingtono valstiją. Viešbučiai „Hilton“ ir „Fountaingrove Inn“ virtę sudegusių nuolaužų krūvomis, visiškai sunaikinta didžiulis prekybos centras „K-Mart“.

Pranešta, kad tarp nukentėjusių vyno ūkių yra Napos „William Hill Estate Winery“, „Signorello Vineyards“, „Stags' Leap“ ir „Chimney Rock“.

Miškų gaisrai JAV vakaruose yra dažni sausais, karštais mėnesiais, bet 21 gyvybės pareikalavę šiemetiniai gaisrai yra vieni baisiausių per visą istoriją.

1933 metais per gaisrą Griffitho (Grifito) parke Los Andželo apygardoje žuvo mažiausiai 29 žmonės, o 1991 metais per gaisrą Ouklande žuvo 25 žmonės.

GALERIJA

  • Per katastrofiškus Kalifornijos gaisrus žuvo 21 žmogus
  • Per katastrofiškus Kalifornijos gaisrus žuvo 21 žmogus
  • Per katastrofiškus Kalifornijos gaisrus žuvo 21 žmogus
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS