Latvija prašo Baltarusijos padėti gesinti durpyno gaisrą | KaunoDiena.lt

LATVIJA PRAŠO BALTARUSIJOS PADĖTI GESINTI DURPYNO GAISRĄ

  • 1

Latvija pagalbos gesinant durpyno ir miško gaisrą Valdgalės apskrityje kreipėsi ir į Baltarusiją, nes Europos Sąjungos šalių ištekliai dėl kai kuriose valstybėse taip pat siaučiančių miškų gaisrų kol kas yra riboti, antradienį pranešė Valstybinės priešgaisrinės ir gelbėjimo tarnybos viršininko pavaduotojas Kristapas Eklonas.

Latvija dar pradiniu etapu informavo ES, kad jai gali prireikti pagalbos gesinant didelį miško ir durpynų gaisrą vakarinėje Valdgalės apskrityje, „taigi, mes stojome į eilę“, sakė K. Eklonas Latvijos televizijai. 

Latvijos vyriausybė pirmadienį nusprendė prašyti tarptautinės pagalbos. Po Krizių valdymo tarybos posėdžio vidaus reikalų ministras Rihardas Kozlovskis žurnalistams sakė, kad Latvija prašys visų 28 Europos Sąjungos šalių pagalbos gaisrui gesinti. Pasak jo, šaliai reikalingiausios priemonės gaisrams gesinti iš oro.

Tačiau šiuo metu Europoje yra tik vienas laisvas gaisrų gesinimo sraigtasparnis, nes tarptautinės pagalbos gesinant miškų gaisrus taip pat paprašė Serbija, Graikija, Švedija, sakė K. Eklonas.

Baltarusija jau atsiliepė į prašymą ir sraigtasparniai yra pasirengę išskristi į Latviją. Šiuo metu Vidaus reikalų ministerija ir Užsienio reikalų ministerija rengia tam būtinus dokumentus.

Gaisrui Valdgalės apskrityje gesinti ypač reikia būtent aviatechnikos, nes dega didelis plotas ir ugniagesiai negali patekti į gaisro centrą, kur pavojų taip pat kelia virstantys medžiai. Todėl reikalingi sraigtasparniai, galbūt dar ir lėktuvai, sakė K. Eklonas.

Šiuo metu naudojamiems Latvijos ir Lietuvos oro pajėgų sraigtasparniams reikia atlikti techninės priežiūros darbus.

K. Eklonas pripažino, kad po savaitę trukusios kovos su gaisru Latvijos techniniai ir žmogiškieji ištekliai palaipsniui senka.

Anksčiau K. Eklonas sakė, kad miškas ir durpynai Valdgalėje gali degti dar savaitę ar ilgiau.

Šis gaisras praeito antradienio vakare įsiplieskė viename durpyne ir vėliau išplito į šalimais esantį mišką.

Praeitą savaitę buvo evakuoti netoliese esančio Stiklių kaimo gyventojai, bet dauguma jų iki šeštadienio grįžo namo, BNS sakė Ventspilio regiono tarybos pirmininkas Aivaras Muceniekas.

Aptikta numanomo padegimo pėdsakų

Latvijos vakarinėje Valdgalės apskrityje buvo aptikti septyni gaisro židiniai, galimai liudijantys apie tyčinį padegimą, sukėlusį didelį gaisrą šios rajono miškuose ir durpynuose, antradienį žurnalistams pranešė Latvijos vidaus reikalų ministras Richardas Kozlovskis.

Gaisras toje vietovėje jau lokalizuotas, bet aptikti pėdsakai rodo, kad ugnis įsiplieskė veikiausiai neatsitiktinai, sakė ministras.

R. Kozlovskis paragino kokios nors informacijos turinčius gyventojus kreiptis į policiją.

Jis nurodė, kad Baltarusija sutiko atsiųsti vieną sraigtasparnį pagal dvišalę bendradarbiavimo ir savitarpio pagalbos sutartį.

„Susisiekėme su Baltarusija. Jie turi sraigtasparnį, rytoj ryte prisidėsiantį prie gaisrų gesinimo operacijos“, – pažymėjo ministras.

Vidaus reikalų ministerijos vadovas pridūrė, kad Latvijos orlaiviai ir vienas Lietuvos atsiųstas sraigtasparnis nuo antradienio ryto labai prisidėjo malšinant gaisro židinius vietose, kur ant žemės dirbantiems ugniagesiams sunku patekti.

Kol kas kitos ES šalys nėra pateikusios atsakymo į Latvijos prašymą padėti užgesinti gaisrus Valdgalėje.

Pasak R. Kozlovskio, šioje operacijoje dalyvauja apie 100 ugniagesių ir daugiau kaip 20 nacionalinės gvardijos narių.

Skaičiuojama, kad dabar gaisras apėmęs didesnę kaip 1 000 ha teritoriją, bet ministras pažymėjo, kad į ją patenka ugnies nepaliestų plotų.

R. Kozlovski sakė, kad liepsnos plitimą pavyko sustabdyti, tačiau nenurodė, kad tikimasi ją visiškai užgesinti.

Vyriausybė antradienį nusprendė iš specialiųjų fondų skirti Valstybinei priešgaisrinei ir gelbėjimo tarnybai 150 tūkst. eurų. Šios lėšos taip pat bus naudojamos su Baltarusijos pagalba susijusioms išlaidoms apmokėti.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

ko

briuselio neprašo- baltarusiams reik vizas tvarkyt

SUSIJUSIOS NAUJIENOS