Liūčių sukelti potvyniai Japonijoje pražudė mažiausiai 100 žmonių | KaunoDiena.lt

LIŪČIŲ SUKELTI POTVYNIAI JAPONIJOJE PRAŽUDĖ MAŽIAUSIAI 100 ŽMONIŲ

Rekordinių liūčių sukelti potvyniai ir nuošliaužos Vakarų Japonijoje pasiglemžė mažiausiai 100 žmonių gyvybes, informuoja BBC.

Laikraščio „Japan Times“ žiniomis, dar daugiau kaip pusšimtis žmonių laikomi dingusiais be žinios.

Kai kuriose vakarinėse Japonijos teritorijose nuo ketvirtadienio iškrito triskart daugiau kritulių nei jų įprastai iškrenta per visą liepos mėnesį. Tvinstant upėms, evakuotis nurodyta maždaug 2 mln. šalies gyventojų.

„Niekada nebuvome susidūrę su tokiomis oro sąlygomis“, – taip esamą padėtį komentavo vienas šalies meteorologas.

Gelbėtojai pirmadienį ryte atnaujino paieškas purve, tikėdamiesi rasti likusių gyvųjų arba aukų palaikų.

Okajamos prefektūros pareigūnas naujienų agentūrai AFP sakė, kad vandens lygis pamažu slūgsta ir labiausiai nukentėjusias vietoves gelbėtojams gali pavykti pasiekti pėsčiomis.

Pranešama, kad artimiausiu metu lietus šalyje nesiliaus. Remiantis prognozėmis, vien pirmadienį kai kuriose šalies dalyse gali iškristi daugiau kaip 250 milimetrų kritulių.

Premjeras atšaukė kelionę į užsienį

Japonijos premjeras Shinzo Abė (Šindzas Abė) atšaukė kelionę po keturias užsienio šalis, rekordinio smarkumo liūčių sukeltų potvynių ir nuošliaužų aukų padaugėjus iki 100.

Sh. Abe planavo nuo trečiadienio apsilankyti Belgijoje, Prancūzijoje, Saudo Arabijoje ir Egipte. Vyriausybės vadovo biuras atsisakė komentuoti pasirodžiusius pranešimus.

Naujienų agentūros „Kyodo“ duomenimis, premjeras nurodė savo pavaduotojui iš valdančiosios Liberalų demokratų partijos, kad jis „neturėjo kitos išeities, tik atšaukti“ vizitus, tęsianti stichinei nelaimei.

Visuomeninis transliuotojas NHK ir keletas kitų žiniasklaidos priemonių taip pat paskelbė, kad kelionė buvo atšaukta dėl krizės.

Pranešama, kad Sh. Abe jau trečiadienį apsilankys labiausiai nuo staigių potvynių nukentėjusiuose rajonuose.

Planuota, kad jo kelionė į užsienį trečiadienį prasidės Belgijoje. Ten Japonijos premjeras ketino pasirašyti didelio masto susitarimą su Europos Sąjunga dėl laisvos prekybos.

D. Grybauskaitė pareiškė užuojautą dėl potvynių Japonijoje

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė užuojautą Japonijos Imperatoriui Akihito dėl daug gyvybių nusinešusių ir šalies miestus nuniokojusių potvynių.

Skaudžios nelaimės akivaizdoje šalies vadovė išreiškė Lietuvos žmonių paramą ir palinkėjo stiprybės aukų šeimoms, artimiesiems ir visiems nukentėjusiesiems, taip pat susitelkimo šaliai tęsiant gelbėjimo darbus ir dingusiųjų paiešką.

S. Skvernelis pareiškė užuojautą dėl žuvusiųjų Japonijoje

Premjeras Saulius Skvernelis pareiškė užuojautą Japonijos Ministrui Pirmininkui Shinzo Abe dėl žmonių gyvybes šioje šalyje nusinešusių potvynių bei nuošliaužų.

„Esame sukrėsti ir liūdime dėl žmonių gyvybes nusinešusių katastrofiškų potvynių bei nuošliaužų Japonijoje. Lietuvos Respublikos Vyriausybės vardu norėčiau pareikšti nuoširdžią užuojautą Japonijos Vyriausybei ir aukų artimiesiems. Linkiu Jums ir Japonijos tautai ryžto ir stiprybės išgyvenant šią nelaimę“, - sakoma premjero užuojautoje.

GALERIJA

  • Liūčių sukelti potvyniai Japonijoje pražudė mažiausiai 100 žmonių
  • Liūčių sukelti potvyniai Japonijoje pražudė mažiausiai 100 žmonių
  • Liūčių sukelti potvyniai Japonijoje pražudė mažiausiai 100 žmonių
  • Liūčių sukelti potvyniai Japonijoje pražudė mažiausiai 100 žmonių
EPA-ELTA nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS