Londoniečiai pagerbė per teroro ataką nukentėjusius musulmonus | KaunoDiena.lt

LONDONIEČIAI PAGERBĖ PER TERORO ATAKĄ NUKENTĖJUSIUS MUSULMONUS

  • 0

Londoniečiai su gėlėmis ir solidarumo žinutėmis pirmadienį buvo susirinkę toje vietoje, kur vyras mikroautobusu rėžėsi į musulmonus, po maldų išeinančius iš mečetės.

Tai buvo ketvirtas teroro aktas Didžiojoje Britanijoje per keturis pastaruosius mėnesius. Baltasis vairuotojas pirmadienio naktį rėžėsi į žmones netoli mečetės Finsberio parke Londono šiauriniame rajone, buvo sužeista 10 žmonių. Incidentas padidino nuogąstavimus dėl keršto musulmonams po ankstesnių islamo ekstremistų atakų.

Vienas pagyvenęs vyras, kuris prieš pat incidentą susmuko, mirė, jo mirtis buvo konstatuota įvykio vietoje. Tačiau dar neaišku, ar šio vyro mirtis yra tiesiogiai susijusi su išpuoliu.

Kai kurie iš maždaug 100 žmonių, atėjusių pagerbti atakos aukų, laikė plakatus su užrašais „Susivieniję prieš visą terorą“.

„Vienas dalykų, būdingų visiems šiems teroristams, yra iškreipta ideologija, kuria norima kurstyti nesutarimus ir skaldyti mūsų bendruomenes. Mes jiems neleisime“, – sakė meras Sadiqas Khanas (Sadikas Chanas), kalbėdamas po pirmadienio vakaro maldų Musulmonų gerovės namuose.

Toje vietoje, kur 47 metų vairuotoją kiek anksčiau sutramdė vietos gyventojai ir nuo smurto apsaugojo imamas, o paskui sulaikė policija, buvo palikta gėlių.

Vairuotojas buvo areštuotas dėl įtarimų terorizmu.

Britų žiniasklaida pranešė, kad įtariamasis yra Darrenas Osborne'as (Darenas Osbornas), keturių vaikų tėvas, gyvenantis Velso sostinėje Kardife.

Policijai atliekant kratą vienuose namuose, penki kaimynai naujienų agentūrai „Press Association“ sakė, kad areštuotasis yra D.Osborne'as.

Saugumo ministras Benas Wallace'as (Benas Volasas) BBC radijui sakė, kad įtariamasis policijai nebuvo žinomas.

Stiprina policijos patruliavimą

Londono policijos viršininkė Cressida Dick (Kresida Dik) sakė, jog „gana aišku“, kad incidentas buvo „ataka prieš musulmonus“, ir pažadėjo artinantis musulmonų šventojo Ramadano mėnesio pabaigai sustiprinti policijos patruliavimą netoli mečečių.

Liudininkas Abdiqadiras Warra (Abdikadiras Vara) naujienų agentūrai AFP sakė, kad mikroautobusas „važiavo į žmones“ ir kad kai kurios aukos kelis metrus buvo velkamos gatve.

„Jis (vairuotojas) šaukė: „Noriu nužudyti visus musulmonus“, – BBC televizijai sakė kitas liudininkas, Khalidas Aminas (Chalidas Aminas).

Finsberio parko mečetė pranešė, kad mikroautobusas „tyčia guldė musulmonų vyrus ir moteris, išeinančius po vėlyvo vakaro maldų“ šioje mečetėje ir netoliese esančiuose Musulmonų gerovės namuose. Incidentas įvyko netrukus po vidurnakčio.

Buvo sužeista 10 žmonių, visi – musulmonai. Aštuoniems iš jų prireikė gydymo ligoninėje. Dviejų sužeistųjų būklė labai rimta, pranešė policija.

Tarp sužeistųjų yra alžyrietis, paskelbė Alžyras.

Vietos gyventojai sutramdė užpuoliką, o Musulmonų gerovės namų imamas įsikišo, kad minia jo nesumuštų.

Prancūzija ir Vokietija iškart pasmerkė išpuolį, o Egipto Al Azharo universitetas, vienas didžiausių sunizmo autoritetų, pasmerkė jį kaip „nuodėmingą“.

„Al Azharas patvirtina, kad absoliučiai atmeta šį teroristinį, rasistinį, nuodėmingą aktą, ir ragina Vakarų šalis imtis visų atsargumo priemonių, kad būtų apribotas islamofobijos fenomenas“, – sakoma pareiškime.

JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) dukra Ivanka socialiniame tinkle „Twitter“ išreiškė solidarumą su nukentėjusiais tikinčiaisiais, bet pats prezidentas incidento dar nekomentavo.

GALERIJA

  • Londoniečiai pagerbė per teroro ataką nukentėjusius musulmonus
  • Londoniečiai pagerbė per teroro ataką nukentėjusius musulmonus
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS