Maskva atmeta pareiškimus apie Rusijos karinės žvalgybos kibernetines atakas | KaunoDiena.lt

MASKVA ATMETA PAREIŠKIMUS APIE RUSIJOS KARINĖS ŽVALGYBOS KIBERNETINES ATAKAS

  • 5

Rusijos užsienio reikalų ministerija ketvirtadienį atmetė Didžiosios Britanijos ir Australijos tarnybų pranešimus, kad rusų kariuomenės žvalgybos tarnyba GRU yra atsakinga už virtinę neseniai įvykdytų kibernetinių atakų.

Rusijos URM atstovė Maria Zacharova ketvirtadienį pareiškė, kad šie nauji kaltinimai yra „didelės fantazijos“.

Britanijos nacionalinis kibernetinio saugumo centras (NCSC) nustatė keletą veikėjų, dirbančių GRU padalinyje, siejamame su įvairiomis didelio atgarsio sulaukusiomis kompiuterinėmis atakomis, įskaitant nukreiptas prieš Jungtinės Karalystės užsienio reikalų ministeriją.

Daugelis jų anksčiau buvo siejamos su Maskva, įskaitant 2017 metais įvykdytą išpirkos reikalaujančio viruso „BadRabbit“ paskleidimą, smogusį vienam Ukrainos tarptautiniam oro uostui ir Rusijos žiniasklaidos kanalams, taip pat pernykštį mėginimą įsilaužti į Šveicarijoje įsikūrusios Pasaulinės antidopingo agentūros (WADA) sistemas.

Jungtinės Karalystė pareigūnai taip pat kaltina GRU dėl kovą Anglijos pietiniame Solsberio mieste įvykusio incidento, kai buvęs rusų dvigubas agentas Sergejus Skripalis ir jo duktė buvo apnuodyti Sovietų Sąjungoje sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“. Tačiau Maskva tvirtino nesanti kaip nors susijusi su šiuo įvykiu.

JAV, Britanija ir Nyderlandai ketvirtadienį planuoja pasiūlyti NATO aljansui naudoti jų puolamuosius kibernetinius pajėgumus priešiškų valstybių atakoms atremti.

„Mes nenuolaidžiausime. Iš tikrųjų ketiname aiškiai parodyti, kad ten, kur Rusija veikia, mes demaskuosime šią veiklą, ir manome, kad tai veiks kaip stabdys būsimiems tokiems veiksmams“, – ketvirtadienį sakė Jungtinės Karalystės gynybos sekretorius Gavinas Williamsonas (Gevinas Viljamsonas)

„Tai nėra didžios galybės veiksmai, tai valstybės parijo veiksmai ir mes toliau dirbsime su sąjungininkais, kad izoliuotume, priverstume juos suprasti, kad jie daugiau nebegali taip elgtis“, – žurnalistams sakė G. Williamsonas, turėdamas omenyje NCSC pranešimą apie numanomas GRU kibernetines atakas.

Australijos premjeras Scottas Morrisonas (Skotas Morisonas) ir užsienio reikalų ministrė Marise Payne (Maris Pein) anksčiau paskelbė bendrą pranešimą, kuriame sakoma, jog šalies žvalgybos agentūros padarė išvadą, kad GRU „atsakinga už šį kenkėjiškos kibernetinės veiklos modelį“. Pasak jų, šie veiksmai Australiją mažai paveikė, bet kitose šalyse šios kibernetinės atakos padarė didelės žalos ekonomikai ir sutrikdė civilinės infrastruktūros veiklą.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Kesa

Anglam reiktu mažiau kruštis i dupces ir ryt savo pesticidus! Šlovė rusiukam

Tas kibernetines

daro visai ne tas ant kurio galvojama.Ale-bet-tačiau-kadangi per silpni maumuonėliai swolačius pagauti tai kaip visada kalti rusai.

to to Gėda

o kuo jum imponuoja Rusija? Kad visą Vakarų pasaulį, visus Vakariečius vadina pindosais, pindosija? Kad nekenčia rinkos ekonomikos - verslo - kapitalizmo? Kad svajoja apie Amerikos sunaikinimą? Gal dar ką pridursite?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS